Здравейте. Искам да попитам за впечатления от външен усилвател, има ли смисъл или само ще си дам парите.
Гледам много филми, играя много игри на компютъра и PS5. Музика не толкова - слушам от време на време от ютуб
Системата ми е 5.2.2
Ресивър - Denon X3700h (към него съм свързал PC и PS5)
Колони:
Предни - Klipsch RP-6000f - 97db
Център - Klipsch RP-440c - 97db
Съраунд - Klipsch RP-502s - 95db
атмос - Taga Harmony 480 slim - 90db (трябваха ми слим колонки, мястото под гипсокартона е малко)
2 субуфера
Въпростъ ми е, ще има ли разлика ако добавя външен многоканален усилвател, който да вържа към Pre-out и да ми захранва всички 7 колони?
Гледам много клипове в ютуб и навсякъде твърдението е едно - облекчава се ресивъра и той се концентрира само върху обработката на звука, който ставал по-динамичен, по чист и ясен, особено в напрегнати сцени като последната битка на Хобит, Авенджърсите, стрелбата в тунела на Джон Уик 2 и тн.
Спрял съм се на Emotiva BasX A7. 7 канален по 90 вата на канал. Не търся повече мощност, тъй като живея в апартамент.
Обаче чуденката ми е голяма, защото Клипш са чувствителни колони и много лесни за подкарване. Само Тага-та дето е по-малко чувствителна, но пък тя е атмос. При това положение Ресивъра дали се справя, дали се тормози ...
От друга страна пък при 7 колони към ресивъра едва ли вади повече от 60 вата на канал. Да ама това ще е когато всички свирят накуп, а това се получава само при Multi Channel Stereo (този режим не го използвам). При филм това не се получава освен рядко в много натоварени сцени. На игри горе долу се получава особено при Serious Sam
На едно място бях прочел, че за да има файда, усилвателя трябва да е 2 пъти по-мощен от колоните. Предните ми са RMS 150 вата. Но нямам намерение да скачам на ХРА серията. Там и парите са много