Тази сутрин, 22 Септември 2003 г., в 3:31 часа е открадната апаратура за около 700 лв от жилищен блок. След установяване на липсите се обадих лично на тел.797127 - телефон на дежурния служител в 8-мо РУ на МВР. На въпросът ми каква е процедурата в такъв случай - да дойда до управлението да подам жалба, или ще бъде пратен човек (екип) за оглед на място, за мое учудване ми бе отговорено: "Няма смисъл да подавате жалба, нито да пращаме някого, ние нищо не можем да направим, просто си сложете нова апаратура".
Дали нещо е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ НАПРАВИ за откриване на крадците не мога да кажа, не съм компетентен по въпроса. Дали нещо ЩЕ СЕ НАПРАВИ, дори и да е възможно, мисля че може да каже всеки наш сънародник (знам го и аз от личен опит). Но че дори НЯМА СМИСЪЛ ДА ПОДАВАМЕ ЖАЛБА - мисля, че това вече е прекалено.
Дали нещо е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ НАПРАВИ? Мисля, че от съответното управление трабва поне да погледнат на място за какво става въпрос, да проведат разговор с мен и с някои от живущите там, и тогава да решат. Подробности няма смисъл да бъдат посочвани тук. За снемане на отпечатъци и подобни процедури в такива ситуации вероятно няма пари и време. Ако парите са проблем, би могло срещу заплащане на пострадалите лица да се даде възможност да изискват извършването на необходимите процедури, повечето не биха отказали. Ако проблем е времето, нека се обясни, че органите на МВР са заети с "борбата с престъпността", и не могат да се занимават с кражби. В повечето случаи обаче разкриването е въпрос на желание, а не на липса на пари и време. Може би трябва и да спомена, че преди около месец случайно засякох групичка "нощни работници" да опразват един склад, и когато се обадих на тел.166 ми обясниха, че нищо не могат да направят, защото аз не мога да им кажа към територията на кое районно управление се води въпросният склад. И това при положение, че им дадох адреса и им описах местоположението, трябвало и да знам кък кое управление е складът.
Дали НЯМА СМИСЪЛ ДА ПОДАВАМЕ ЖАЛБА? За МВР е по-удобно да не бъде подадена. Ясно е. че кражбата няма да бъде разкрита, а подаването на жалба ще доведе до по-нисък процент на разкриваемостта. Ако все пак крадците по някаква случайност бъдат хванати, примерно по друг повод, и у тях бъде нашата апаратура, как ще може ние да разберем това, и каква вероятност има да си я получим? Точно това е и поводът да бъде написано това писмо.
Дали нещо ЩЕ СЕ НАПРАВИ? Въпросът остава открит.