Отговор: Готварски печки / FAQ на първа страница - обсъждане, мнения
Ти готварска печка ли ще купуваш или уред за пестене на енергия?
Все си мисля, че основната функция на този тип уреди е да приготвят храната правилно и според желанията на готвача.
Има си трикове за пестене на енергия откакто съществуват готварските печки. Без значение с колко и какви нагреватели са и имат ли вентилатор.
В болшинството от моделите печки с вентилатор, продавани у нас (не съм проверявал всички марки, естествено), циркулацията на горещ въздух във фурната е принудителна.
Моят съвет е да се разходиш по магазините и да провериш за марки, и модели с търсените от теб функции.
Не всички печки с вентилатор имат кръгъл нагревател около него. Ако съм разбрал правилно, такава търсиш.
Успех!
Конвекцията е работа на вентилатора с неговия нагревател.
аз вече съм се разходил и съм се спрял на аег и бош със съответните модели
енергията не ме интересува ( само обяснявах на предния пост за конвекцията) . А иначе си прав - гоня желанието на готвачката за долен + кръгов + вентилатор
А питам тук и търся в интернет щото консултантите не знаят , ама след като и тук никой не знае - ще питам съпорта на АЕГ и да се надявам и те да знаят , а не да ми изкарат някоя бакалска сметка кое би трябвало да означава функция пица
На съпорта на Горенйе им трябваше над 1 седмица да ми отговорят на въпроса - и предполагам са го научили отвън, щото както казах - това е добре пазена тайна на военните
От двата производителя аз бих избрал Bosch. Напиши конкретните модели.
А ако имаш излишни средства за "инвестиране" - Neff (премиалната марка на Bosch).
Иначе всичко зависи колко готвите, както и от типа рецепти, които се приготвят във фурната.
Преди много години, вече не помня в кой форум, някой беше писал за това.
Купил си в чужбина нова скъпа "маркова" готварска печка. След това се оказало, че не може да си изпече една българска баница.
Докато техни познати си взели някакво елементарно beko, в чиято фурна всичко от нашата кухня се получавало отлично.
Раменили си бяха, май, готвачките за проба. ;)
Така, че имай едно на ум.
hansa са скъпа Amica, за немския (първоначално за ГДР-ския) пазар.
Gorenje също отдавна не стават, отнесени към цената си.
:offtopic:
Цитат:
...Neff (премиалната марка на Bosch)
Gaggenau им е премиалната, но и цените са премиални :
https://brockmantrade.com/gaggenau
:wink:
Тази им е луксозната.:BigGrin
Само като им видиш цените и ще се почустваш като Von.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Gena_bs
От двата производителя аз бих избрал Bosch. Напиши конкретните модели.
Реално другия критерии е да се затваря безшумно и да се отваря леко , затова и се разходихме миналата седмица - като почнах да отварям фурните всичките се тряскаха накрая със замах - уж пише безшумно затваряне , ама не , а като тръгнеш да отваряш някои трябва да ги дърпаш с доста сила
единия е този за който питах https://www.aeg.bg/kitchen/cooking/o...en/bce558370b/ - тук гъдела е ,че навсякъде има каталитични панели , освен на дъното , иначе нито ми трябва вифи , нито шиша , нито нищо - като го гледам в момента е 1150лв
другия е този https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-pro...vens/HBG536EB3 - наличието на функцията ( в случая кръстена като пица) + доброто отваряне и затваряне на вратата ми стига - този е 900
Иначе в момента съм преместил временно едно евтино беко от апартамента в къщата и разлика не намирам, най-вероятно няма и да намеря :lol:
Свали ръководствата на двете фурни и сравни възможностите им.
При Bosch теглото на уреда е 35kg, а на AEG не видях да го пишат.
Освен това при първата има телескопичен долен водач, което е удобство.
Може да си купиш допълнително безжична термосонда за цената на китайска фурна. :BigGrin
Не срещнах в спецификациите на Bosch кръгъл нагревател.
Според мен моделите, които си написал са различни класове, като AEG изглежда има по-високо ниво оборудване.
Това само на хартия и на база техническите спецификации.
Пак си прецени бюджета, брой седмични използвания на уреда и какво е определящо за теб при боравене с фурната.
Изключвам правото на вето на старшината с необоримият аргумент - "пък еди-коя си приятелка има нещо си". :lol:
бюджет няма :)
телескопични водачи имат и двете - не знам защо в сайта на бош показан без , но на сайта на техното ги има , както и на място
Иначе в упътването на боша е посочено за функция пица Загрейте долния реотан и пръстеновидния реотан
Иначе АЕГ-то е първи избора , само да разгадая тайните на реотаните , Ако няма - минаваме на бош
Иначе със сигурност АЕГ-то ще е по-тежко - заради панелите , но килограмите едва ли имат значение , стига да не са 25 :)
Цитат:
Poco
бюджет няма :)
Взимай Нефф.
И най-посната има всичко, от което има нужда една фурна, отделно на Нефф точно фурните са им специалитет, като на Миеле перялните.
Neff и миеле никога няма да си купя - по принцип избягвам такива марки - не ме кефят :lol:
питах чата за теглото на AEG - 32кг и ме насочи към един manual на английски - , ама и той не знае какво използва функция пица
Цитат:
Poco
Neff и миеле никога няма да си купя - по принцип избягвам такива марки - не ме кефят :lol:
И защо така?
Взимай Бош тогава, махни ги тия скъпи Електролукси.
На линковете, които си дал, Bosch е с телескопични водачи, а AEG - не.
Някой скоро беше писал, че от високата температура при почистване стените на фурната се "къдрели".
Не помня дали тук или в друг форум беше.
Тия чатове и AI просто ги пропусни!
Pizza е долен реотан + вентилатор.
Oven Symbols | Oven Settings | Bosch UK (bosch-home.co.uk)
Тука беше къдренето. А има и още една фурнаджийска фирма V-zug, ако тукашните марки не ви кефят. Само че требе да разглеждате каталозите с цените седнали и с чаша вода за по лесно преглъщане:)
Цитат:
Gena_bs
това за боша ли тия забележки ? и къдренето ?