Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
Техномаркета има интересна ценова политика, от миналия месец до сега точно този модел, за който говори колегата /PW12dke/ го вдигат вече 2 пъти от 630 лв сега е вече 749???? явно е доста търсен или са им вдигнали доставните цени. А как ли пък на 9-ката си стои цената /да не го уручасам сега него/. Явно някои хора от търговския им отдел следи темата с интерес и климатиците които имат добри отзиви се коригират като цена* :2guns:
Каква ли е тая практика да си вдигат цените на климатиците/неинвертори/ пред зима?
Здравейте! :)
Имам едно-две питания и дано някой да е запознат с модела и да ми отговори.Става въпрос за един нов модел климатик на HAIER HSU-12HM03(B) SMART EYE -имате ли впечатления за него и понеже бил дигитален вярно ли е ,че по-лесно изгаряли платките им ако има разни токови смущения?В нашия квартал спират тока по 3 пъти на ден и Не искам да мръзна зимата докато той е на ремонт *:angry: * *Ако този не е добър модел моля препоръчайте ми някой за 60 куб.м. с изолация и pvc ,за около 1000лв., инверторен- може Haier
Мерси предварително
Здравейте, реших да си купя марков климатик.
Коя марка ми препоръчвате:
* Mitsubishi Heavy Industry или
* Дайкин
Моделите ще бъдат 35-ци (произведени в Япония), и ще се използват за отопление на стая (28-30 кв), в която ще се и спи (тоест трябва да бъдат и с тихи нива на шума).
@burgas
Това, което си взел има много добри технически данни и е много добра техника по принцип.
Ако не се лъжа има капацитет около 3,4kW, което следва да е повече от достатъчно, особено ако съответства на nick-а ти ;)
Предлагам ти следното
- затвори вратите и прозорците - виж дали не влиза студено от някъде
- вземи впредвид, че ако си го нагласил на 23* и той е на височина 2,5м, на височина 1,8м, където се поставя термометъра ще е с 1-1,5* по-малко - мисля беше 1* разлика на всеки 0,6м ама не съм сигурен точно - това и минус на използването на климатици и за отопление, и за охлаждане
- виж дали духа към помещението все пак, а не към някой ъгъл
- ако нищо дотук не те ориентира - измери с някой мултицет температурата на изходящия въдух и пак питай, или направо викай сервиза
@deshi
Модела е нов, ама чак пък НОВ ;)
Добра машина е и не е много претенциозна към тока - казват, че се справя с падовете на напрежението и има защита на компресора при спиране/пускане на тока.
Не съм чувал за сериозни проблеми с електрониката на управлението.
Мощността му изглежда подходяща за описаното помещение, но имай впредвид, че климатиците не са най-добрия вариант за отопление...
Мога да го сравня с PANASONIC CS/CU-PE12DKE - добри китайски изпълнения, с нелоша цена - за съжаление Панасоника вече е на 1039лв, от 999 в началото на сезона и дори по-малко преди...
Обаче за него се отпускат енергийни кредити ;)...
Само че след като от 20те % гратис, ти прибере 10-на % банката, явно и К&К Електроникс са решили да вземат поне половината от другите 10 - нищо чудно да имат разходи хората, за да влезе климатика им в одобрения списък ;)
И не пропускай, че има допълнителни 150-200 лева за монтаж!
@326
Е двете са добри... Аз лично предпочитам Heavy, ама то и напоследък нещо не виждам японски Daikin-и. Ти откъде толкова си сигурен/а, че ще са японски машините?
А-да - това 28-30 квадрата е малко множко за 35ца по принцип, ама ти си знаеш...
Избягвайте положенията на кантар т.е. ако по паспортни данни ви стига 9-ка /25ХХ/, но е на границата, вземете следващия по мощност (12-ка/35ХХ).esp. за инверторите, при тях по принцип се дава по-голяма мощност, но се има предвид климатика да работи на върхова мощност само известно време /да затопли бързо или да охлади/ след което мощността да падне. Ако инвертора работи през повечето време на мах, той се превръща в стандартна термопомпа /работи, работи, работи и спира за дефрост и само духа стаен въздух/. Това е съпроводено с повишено износване на компресора и периодични изключвания от защитите. Имайте пред вид, че паспортните данни са за работа при идеални условия /за отопление при +7deg/C май беше, трябва да се види/ не при -12-14deg/C. Още повече, че тогава сор-а става 1-ца и е по-добре да не мъчите агрегат за 1ХХХ лева а да си пуснете една духалка. ИМХО.
Цитат:
Първоначално публикувано от jbmmm
.............................................. Още повече, че тогава сор-а става 1-ца и е по-добре да не мъчите* агрегат за 1ХХХ лева а да си пуснете една духалка. ИМХО.
Мидея, 20 кинта, технополис. А ако искайте смятайте разликата от 1000 и кусур лева за колко десетилетия ще се избие.
С jbmmm съм съгласен за `кантара`...
Обаче с това за климатика - не съвсем - България не е от най-студените страни и повечето клими в студените дни го докарват до и над приличните 2 COP - да не зачекваме пак темата, обаче!
Опитвах се да направя сметка преди време - и не ми се върза икономически с `марков` инвертор, но с нелош конвенционален - да! Разбира се може и да греша... Ако обаче намеците на другаря Овчаров са истина - между 2007 и 2010 ще се избиват парите дори и за Мицубишита и Дайкини - Viva EU&last 3 BG GovernmentS!!!
И едно малко сравнение - като си сметна разходите по колата - май ще ми е по-на сметка таксито ;) - предимството е, че не чакам такси в час-пик, но пък се наслаждавам на задръстванията... Та защо да карамо кола тогава?
[quote=alexb ]
искам да попитам за този PANASONIK CS/SU-PE12DKE,дали ще бъде подходящ за отопление на 35 кв.метра и дали ще ми бъде достатъчен за това,а и не на последно място до какви външни температури работи,защото наистина като цена не е лош.Благодаря ви
Зададох същия въпрос преди известно време но не получих конкретен отговор.
Климатика ми е панасоник/инверторен/ 9-ка.
Искам да попитам защо външното тяло не изключва изобщо???
следих го и видях че не изключва.
Според мен това не е нормално.
Някой може ли да ми каже нещо по въпроса?
мерси
Цитат:
Първоначално публикувано от burgas
Здравейте,
Вчера ми монтираха новия климатик Mitsubishi Heavy SRK25ZD-S (9-ка инвертор) и сега съм много нещастен - не ще да топли достатъчно, т.е. повече от около 23 градуса в далечния край на стаята не става. Субективно с духалка на "1" - 1 кВт става чувствително по-топло. Помещението е около 16 кв.м. Чудя се това дали е нормално?
Колко градуса му задаваш.Нали знаеш че инверторите при здаване на по-големи градуси засилват компресора повече.
Ако му задаваш 25гр. е нормално в помещението да е 23гр.
При по-топло време навън не можеш да засилиш компресора даже и да му зададеш 30гр.
Цитат:
Първоначално публикувано от avalanche
Зададох същия въпрос преди известно време но не получих конкретен отговор.
Климатика ми е панасоник/инверторен/ 9-ка.
Искам да попитам защо външното тяло не изключва изобщо???
следих го и видях че не изключва.
Според мен това не е нормално.
Някой може ли да ми каже нещо по въпроса?
мерси
Абе кво да ти кажа и аз съм със същия и съм му вързал електромер. В момента е настроен на 17 градуса, в стаята е 18, клапата е вдигната нагоре и духа съвсем слабо топло, а според електромера в момента консумира около 200 вата/час, значи наистина не се спира...
По въпроса с температурата на климатика и на помещението - при моя панасоник ако е на 20 градуса в стаята вдига 22-23 дори и след известно време пада до 21 да речем. Ако е на 18 пак така вдига до 21-22 и после постепенно пада на 19-20, но никога досега температурата в помещението не е била по-ниска от зададената на климатика...
Как размръзяват мидеите?
Имам MSF1-12HR и ми прави впечатление, че размръзява външното тяло на всеки час, което значи, че май няма датчик за тая работа :(
Другото тъпо нещо е, че вентилатора на духалката продължава да върти около половин минута след като е започнало размръзяването и издухва студения въздух в стаята. Абе таман хубаво сгрял и ти фърли една кофа лед на главата.
Не знам! Много тъп климатик :(
При вас така ли е или моя е бъгав? :(
здравей,хххх!
За съжаление така работят климатиците носещи това име.!
А колкото до инверторите , те не спират да работят , а само намалят оборотите си , а от там и консумацията на ел. енергия
това е напълно нормално
Цитат:
А колкото до инверторите , те не спират да работят , а само намалят оборотите си , а от там и консумацията на ел. енергия това е напълно нормално
@dufo,
мнението ти не важи за всички инвертори щото моя не само спира външното тяло ами понякога спира и вътрешното!
Цитат:
Първоначално публикувано от damon
Абе кво да ти кажа и аз съм със същия и съм му вързал електромер. В момента е настроен на 17 градуса, в стаята е 18, клапата е вдигната нагоре и духа съвсем слабо топло, а според електромера в момента консумира около 200 вата/час, значи наистина не се спира...
200 W - това ми прилича компресора да е спрял а да се въртят вентилатори - те консумират такива стойности. Само компресора например на Е12 харчи ~ 400 W / 20Hz, ~ 1800 W / 90Hz