Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)
Цитат:
Първоначално публикувано от Julian
За под 1000лв е най добре да се вземе конвенционален. Пък и какво си го харесал този панасоник щом като са поданали повечеко температурите си се топлил с духалка. Ако трябва да се избира между Панасоник и General, по-добре Дженерала.
Добре, какви са предимствата на конвенционалните климатици пред инверторните. Това, което знам, че просто няма, но може и да имам пропуск.
Относно Панасоника - много добър! ЛОша дума не мога да кажа. А това, че 2 дни е ползвана духалка, а не климатик - ми не е болка за умиране, нито ми пада самочувствието от това.
За кой модел на Дженеръл говориш?
за тез пари няма инверторен модел на Фуджитсу/Дженерал .. мисля че китайския панасоник не е толкова зле за парите си,но 9ката е малко слабичка при ниски температури ...
колко парици е инверторна 9ка/12ка на Дайкин ? като гледам мануала не е кой знае какво но все пак да го имам предвид за детската стая
Цитат:
Първоначално публикувано от Alexi
мисля че китайския панасоник не е толкова зле за парите си,но 9ката е малко слабичка при ниски температури ...
Стаята, която трябва да топли е 3х3х2.70, ПВЦ дограма и топлоизолирана външно и тавана. Пак ли смяташ, че 9тката е слаба?
Цитат:
Първоначално публикувано от 11223
Стаята, която трябва да топли е 3х3х2.70, ПВЦ дограма и топлоизолирана външно и тавана. Пак ли смяташ, че 9тката е слаба?
Вземи отиди да купиш каквото си си наумил.Така най добре ше стане за теб и останалите дето искат да те посъветват.Щото май каквото и да ти кажат пак ще вземеш това дето искаш!
Цитат:
Първоначално публикувано от oliv
Вземи отиди да купиш каквото си си наумил.Така най добре ше стане за теб и останалите дето искат да те посъветват.Щото май каквото и да ти кажат пак ще вземеш това дето искаш!
Това намек да не пиша/питам ли е? Все си мисля, че всяко компетентно мнение ще ми бъде от полза да взема своето решение. А пиша, защото зная, че има какво още да науча и явно нещо ми липсва, след като не съм с нов климатик още.
Мисля, че и до този момент си зададох въпросите съвсем коректно, без да обидя никого или да дам категоричност по някой въпрос.
Както и да е - проблемът на давещите е на самите давещи се! Успех на форума!
Девятката е напълно достатъчна за тая стая. Относно марката и къде е произведен , не веднъж съм споделял мнението , че в България се робува на това да не е произведен в Китай.
Това са пълни глупости "проста спекула" Всеки се бори за пазари , а това става с ниска себестоинаст на еденица продукция. Затова всички водещи компании изнесеха производството в Китай.
Цитат:
Цитат:
Първоначално публикувано от oliv
Подобна стая/27 куб. м/ отоплявам с конвенционален Хайер 7-ца/500 лв. с монтаж/. Само при под -10С му помагах с духалка, но това бяха 10 дена през миналата зима. Можеш ли да ми посочиш официален калкулатор, по който се изчислява топлинната мощност, за да твърдиш, че даже инверторна 9-ка нямало да стигне??? Поне на www.airconditioner.ru няма да намериш потвърждение на думите си. На гаранционната ми карта също е принтвано, че необходимата мощност за отопление е 170 БТУ/куб.м.
Цитат:
Първоначално публикувано от ivanov_km
Девятката е напълно достатъчна за тая стая. Относно марката и къде е произведен , не веднъж съм споделял мнението , че в България се робува на това да не е произведен в Китай.
Това са пълни глупости "проста спекула" Всеки се бори за пазари , а това става с ниска себестоинаст на еденица продукция. Затова всички водещи компании изнесеха производството в Китай.
Много си прав! Добре, че са "дръпнатите очички" та да паднат цените на техниката. Сигурен съм, че всичко което се сглобява в региона на Азия е поне 90% произведено в Китай.
Както съм казвал вече завода в Китай FUJITSU GENERAL (SHANGHAI) CO., LTD. е доста по-нов от този в Тайланд FUJITSU GENERAL (THAILAND) CO., LTD и няма логика произведеното там да е с по-ниско качество от това в Тайланд.
Между другото всички големи производители имат фабрики в Китай - Shanghai Mitsubishi Electric & Shangling AIR-Conditioner And Electric Appliance CO.,LTD., Shanghai Daikin Air Conditioning CO.,LTD, например.
Цитат:
Добре, какви са предимствата на конвенционалните климатици пред инверторните. Това, което знам, че просто няма, но може и да имам пропуск.
Да прав си на външен вид няма разлика :)
Спора за Китай явно не стихва :) .
Спор няма, че повечето са произведени в Китай, Тайван и околностите и тук там в европа. Даже и марковите.
Питаме се защо да даваме 1000лв отгоре ?
Ами отговорът е много прост в контрола на качеството, Дайкин имат 100% контрол на качеството. Това значи че всеки климатик който се продава е минал тестовете ,а не всеки 2-ри 5-ти или 10-ти. Това е разликата !!!
Този контрол отнема време значи ще се произведат по-малко климатици, необходими са и повече работници и за тях заплати трябват ... и т.н.
Така че когато си купувате евтин климатик се надявате да уцелите този дето е тестван, и всеки 2-ри 5-ти или 10-и клиент е доволен.
Успех с лотарията ... :ole
Цитат:
Първоначално публикувано от lupo101
Да прав си на външен вид няма разлика :)
Спора за Китай явно не стихва :) .
Спор няма, че повечето са произведени в Китай, Тайван и околностите и тук там в европа. Даже и марковите.
Питаме се защо да даваме 1000лв отгоре ?
Ами отговорът е много прост в контрола на качеството, Дайкин имат 100% контрол на качеството. Това значи че всеки климатик който се продава е минал тестовете ,а не всеки 2-ри 5-ти или 10-ти. Това е разликата !!!
Този контрол отнема време значи ще се произведат по-малко климатици, необходими са и повече работници и за тях заплати трябват ... и т.н.
Така че когато си купувате евтин климатик се надявате да уцелите този дето е тестван, и всеки 2-ри 5-ти или 10-и клиент е доволен.
Успех с лотарията ... :ole
И аз си мислех да "инвестирам" в инверторни Митсубишита/2 бр. за цена ~3000 лв./, но в един момент се замислих доколко си струва тази дългосрочна инвестиция при сегашната ЛОТАРИЯ на качеството на ел. енергията. Волтажа се мандахерца м/у 190-230V, да не говорим за честите аварийни и планови спирания. Така че, тази инвестиция ще бъде в локално парно на дръвца. А Хайерче-то засега си върши работата - май е от тестваните.
Ако пробата и контрола се състоят в това да поработят малко климите преди да се опаковат и транспортират е вяла работа , всяко китайско менте ще издържи пробите , или пък в дайкин ги пробват по няколко години и след това ги продават демек като отлежаването на виното.
Винаги в началото климите работят и повредите и недостатъците изникват след време а не по време на контрола в завода.
Така че 1000 лв отгоре затова че някой там свързал кабела за било то 1 минута или 1 ден да работи климата не гарантира безотказна работа на климатика.
Цитат:
Първоначално публикувано от drago7708
Ако пробата и контрола се състоят в това да поработят малко климите преди да се опаковат и транспортират е вяла работа , всяко китайско менте ще издържи пробите , или пък в дайкин ги пробват по няколко години и след това ги продават демек като отлежаването на виното.
Винаги в началото климите работят и повредите и недостатъците изникват след време а не по време на контрола в завода.
Така че 1000 лв отгоре затова че някой там свързал кабела за било то 1 минута или 1 ден да работи климата не гарантира безотказна работа на климатика.
Не искам да влизам в спорове, но това което казваш е несериозно ... Определено както си описал могат да се тестват обикновенни вентилатори за 15лв бройката :)
Цитат:
Първоначално публикувано от bukke
Много си прав! Добре, че са "дръпнатите очички" та да паднат цените на техниката. Сигурен съм, че всичко което се сглобява в региона на Азия е поне 90% произведено в Китай.
Както съм казвал вече завода в Китай FUJITSU GENERAL (SHANGHAI) CO., LTD. е доста по-нов от този в Тайланд FUJITSU GENERAL (THAILAND) CO., LTD и няма логика произведеното там да е с по-ниско качество от това в Тайланд.
Между другото всички големи производители имат фабрики в Китай - Shanghai Mitsubishi Electric & Shangling AIR-Conditioner And Electric Appliance CO.,LTD., Shanghai Daikin Air Conditioning CO.,LTD, например.
Daikin няма завод в китай.
Цитат:
Първоначално публикувано от FO3hope
И аз си мислех да "инвестирам" в инверторни Митсубишита/2 бр. за цена ~3000 лв./, но в един момент се замислих доколко си струва тази дългосрочна инвестиция при сегашната ЛОТАРИЯ на качеството на ел. енергията. Волтажа се мандахерца м/у 190-230V, да не говорим за честите аварийни и планови спирания. Така че, тази инвестиция ще бъде в локално парно на дръвца. А Хайерче-то засега си върши работата - май е от тестваните.
Дървата нямат бъдеще. Цената им ще скача, а и няма да го има толкова много както сега. В момента ниската цена с едължи на незаконните сечове. Чувал си за т.нар. дървена мафия.
Цитат:
Първоначално публикувано от Julian
Дървата нямат бъдеще. Цената им ще скача, а и няма да го има толкова много както сега. В момента ниската цена с едължи на незаконните сечове. Чувал си за т.нар. дървена мафия.
Понеже темата е за клими, не бих искал да навлизаме по темата за ефективност и цени на енергоносители, горива и т.н. както и дългосрочни прогнози. Но мнението на форумеца, за който дори и инв. 9-ка не стигала за 9 м2 стая с двойна изолация и ПВЦ дограма ме издразни, защото 90% от дилърите и продавач-консултантите ти преоразмеряват климатика с 1-2 степени, почти на око, с едничката цел да ти продадат нещо скъпо и да обосноват високата цена на някои клими с тяхната "марковост". Това е разбираемо, при условие, че печалбата им е % от цената на климата.
При сегашните проблеми на качеството на ел.енергията, аз лично не се наемам да инвестирам хилядарки за последно поколение инвертори, защото не бих искал да си купувам UPS-и, през които да ги захранвам. Преди около 3 месеца, от токов удар, причинен от скъсване на кабел при строеж на близка нова кооперация, ми гръмнаха PC-то и телевизора. За ремонта си платих аз. Така, че нека да не плюем онези, които се опитват да си направят сметката, с шаблонния отговор - "евтиното излиза скъпо - взимай инверторни 12-ки Митсубиши, Фуджитсу" и т.н.
P.S. Не съм на принципа "гроздето е кисело" - бих могъл да си купя Мерцедес, но нямам гараж, а и при това движение, Опела ми върши по-добра работа.
Лека и безаварийна! :)