Отговор: Колко ми харчи климатика...?
За по точно замерване е желателно да си проверите първо електромерите, защото и там понякога имат грешка (обикновено в +). Например моя го смениха декември м.г. и даваше грешка +4%. Новия го проверих и грешката сега е 10.4%, замерена при консумация 500квч. Еталонните прибори за проверка са клас 0,2. Така, че имам две показания за изразходвана енергия, ама плащам по голямата в случая.
И аз имам един "изправен" електромер от Енерго-Про, схема на свързване:
Главен трифазен предпазител - електромер - изключен трифазен предпазител - 10 лева консумация на месец...
За два климатика и останалите консуматори за яуари имам 150лв към Енерго-Про. Значи без грешката в електромера им щеше да е 135лв.
Неизправен електромер се установява само от "Метрологията". Другото са само предположения. Моите предположения ми струваха 60 лв. и получих протокол от 8 стр., където пише, че електромерът е супер. Ако някой има протокол за неизправен електромер, нека го публикува. Ей така, любопитно ми е да го видя.
И моите прибори са от там клас 0,2 и са еталонни. Така, че проверката е вярна. Скоро ще проверя и на комшиите за информация.
"Вярно" е само заключението в официален протокол. Не се заяждам, просто намеквам за "истинноста" на протоколите. За съжаление обикновен потребител няма как да докаже, че елекгромера му "греши". Особено, ако грешката е заложена в константата от собственика на електромера или този, който е сложил стикера за годност.
От 04.01.2016 до 03.02.2016 - 343,46 лв.:)
Цитат:
Втори етаж от къща (около 70 м2) в студен планински район без изолация, в София. 2 японски климатика, 1 читав конвекторен радиатор, бойлер, пералня, печка, микровълнова.
Отоплителния ми сезон за 7 + месеца стъпва малко под 2000 лв. С качествена външна изолация (10 см.) на къщата ще е под 1500 лв., но за нея ми трябват най-малко 10000 лв. През Май,Юни, Юли, Август и Септември сметките са между 60 и 100 лв.
:Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от
BDK
Ами така е ,като се топлиш с японски климатици ще плащащ.Ако сложиш 3 конвенционални,единия от който Мидеа ,като на Велев ,и ти ще имаш по 140 лв ток :lol::lol::lol:
Цитат:
^Rokera^
Ами така е ,като се топлиш с японски климатици ще плащащ.Ако сложиш 3 конвенционални,единия от който Мидеа ,като на Велев ,и ти ще имаш по 140 лв ток :lol::lol::lol:
Даже си мисля, че ще ми връщат и пари :p
1 Прикачен файл(ове)
Ето ви фактура за ток от етаж на къща, 168 кубика, всичко на ток, с два и половина европейски климатизатора, температури между 21 и 22 градуса. "Правоверните" са с по-високи сметки, така че басните за трансформаторните съкровища ги оставете от другата страна на Босфора :))
Цитат:
dodo_pv
Ето ви фактура за ток от етаж на къща, 168 кубика, всичко на ток, с два и половина европейски климатизатора, температури между 21 и 22 градуса. "Правоверните" са с по-високи сметки, така че басните за трансформаторните съкровища ги оставете от другата страна на Босфора :))
Сметката ти е много ниска,но е до 15.01 ,а второто застудяване за Януари,обхваща периода между 16.01-26.01 .Най прецакани са тези(като мене),които ни засичаха от 30.12,тъкмо като хвана студа и празниците до 28.01,за да хванем и всичкия студ през януари :).
Цитат:
BDK
Май в Софийско сме най засегнати
с високи сметки 10.12.15/11.01.16-396лв. 3 клими бойлер гот-печка пералня сушилня хладилник.Новата мие 356лв.
Цитат:
dodo_pv
Dodo, редно беше да споменеш, че ти /и Велев/ не отопляваш, а само затопляш някои помещения от време на време или на по "технически" език, явно машините ти работят в "повторно кратковременен режим". Това, че демонстрирате ниски сметки, на всички които се отопляваме истински, е ясно как го постигате. Жалкото е, че така подвеждате някои новорегистрирани ползватели на форума и създавате у тях неверни очаквания. Оставям настрана чистата манипулация, която съвсем съзнателно правите по отношение на "трансформаторните съкровища". Между другото няколко такива поста, като последния ти, слагат кръст на всичките ти технически напъни из форума.
Само за уточнение: 140лв. като извадим нормалната консумация от 60 тина лева на месец в едно средно българско семейство за битови нужди, прави около 80лв. за три климатизатора, за най студения месец в годината. Простата сметка показва, че средния разход на единия климатизатор е около 185W на час. Възможно е и да не съм прав, но тогава е редно да споменеш за страхотната изолация, която имаш или и твоето семейство се поти и не може да спи при температури над 19С.
В две-три теми тук е много забавно и четя с интерес!:))
Tony 34 al.Нещата не са съвсем така както ги описваш.Относно 185 kw за климатик е съвсем възможно,дори много, за добра машина+топла стая.При мене среден клас климатик в студена стая е изхарчил 225 кв. за януари.В най студената стая е изхарчил около 320 кв,а в средната ми южна спалня,през деня климатика не вървеше ,пускаше се към 8 вечерта преди лягане до към 6-7 сутринта.При това положение ,преди пускане на климатика в стаята не е било под 17-18 гр.Та този климатик смятам,е изгорил има няма 100 кв. за януари.И моя опит показва,че вътрешен апартамент+стаи с прозорци на юг/запад без да има сгради да спират слънцето,драстично намаляват сметката за ток,и без да има голяма помощ от съседи.