Re: Колко ми харчи климатика.......?
naydenov69, OK, виждам консумация от 1260 W. Обаче колко време работи на нея и колко работи на 120W. За час колко му е консумацията? Дори и да работи 50/50 включен/изключен, това са 690 W! Разликата спрямо добър инвертор е около 2,5-3 пъти по-висока консумация!
Хаха, резултатите от днес потвърждават май очакванията ми. Днес му зададох 22 градуса, поддържа си ги точно след като ги вдигна, вероятно изключва по-рядко и консумацията, макар и малко, се понижи. Следващия ми експеримент е да пробвам има ли разлика в консумацията при ниска и висока степен на вентилатора. Обновил съм таблицата пак. Довечера късно отново.
Здравейте, искам да попитам хората от форума които са по запознати.
Значи въпроса ми е ако допълнително изолирам тръбите на климатика ще постигна ли някаква икономия или повече топлина при еднакво потребление. В неделя като пуснах климатика и излязох отвън и бутнах самите тръби и бяха доста топли, зачудих се дали тази енергия не се губи защото самата изолация в/у тръбите е доста тънка а тръбите са поне 1.8-2 метра отвън.
"Колкото повече-толкова повече",с две думи изолацията никога не е излишна
Ами хайде малко да посмятаме....
(350W x 24 часа х 31 дни х 6 месеца х 6 години)/1000 х 0.17 стотинки = 1563.65 лева
(500W x 24 часа х 31 дни х 6 месеца х 6 години)/1000 х 0.17 стотинки = 2276.64 лева
(700W x 24 часа х 31 дни х 6 месеца х 6 години)/1000 х 0.17 стотинки = 3187.30 лева
Това са сухи сметки не говорим за комфорт ала бала....
Ако приемем че 350 вата е консумацията на качествена 12ка а 600-700 вата е консумацията на конвенционална Мидея се вижда икономия от 1600 лева за 6 години (при положение че мидеята ги преживее) към това можем да прибавим и първоначалната цена на климатиците с монтаж....
Също така не е за подценяване факта колко е средния живот на Мидеята и Марковия климатик (тук да кажат хората които имат наблюдения) ако се окаже в съотношение 1/2 то тогава еФтиното ви излиза повече от 2 пъти по скъпо.....
Вчера след като климатика ми достигна зададените 20 гр. включих към него измервателния уред.Току що изминаха 24 часа от включването му към уреда.Консумацията за това време е 4.16 Квтч.През нощта беше около 3-4 гр.До обяд около6-7.След обяд 10 гр.В момента-6 гр.Температурата в стаята /40 куб.м./ без включен климатик беше 16 гр.Климатикът е 10 годишен инвертор Санио 22 ка.На моменти изключва компресора, явно още е топло за да поддържа 20 гр. без да изключва.
Евала на машинката, 170 W за един час си харчи.
Цитат:
Първоначално публикувано от zlobarov
Ами хайде малко да посмятаме....
(350W x 24 часа х 31 дни х 6 месеца х 6 години)/1000 х 0.17 стотинки = 1563.65 лева
(500W x 24 часа х 31 дни х 6 месеца х 6 години)/1000 х 0.17 стотинки = 2276.64 лева
(700W x 24 часа х 31 дни х 6 месеца х 6 години)/1000 х 0.17 стотинки = 3187.30 лева
Това са сухи сметки не говорим за комфорт ала бала....
Ако приемем че 350 вата е консумацията на качествена 12ка а 600-700 вата е консумацията на конвенционална Мидея се вижда икономия от 1600 лева за 6 години (при положение че мидеята ги преживее) към това можем да прибавим и първоначалната цена на климатиците с монтаж....
Също така не е за подценяване факта колко е средния живот на Мидеята и Марковия климатик (тук да кажат хората които имат наблюдения) ако се окаже в съотношение 1/2 то тогава еФтиното ви излиза повече от 2 пъти по скъпо.....
Допускаш няколко съществени грешки.
1. Средната цена на ел. енергията е 0.15 лв(2/3дневна и 1/3 нощна).
2. Климатика не работи постоянно 6 месеца в годината,а примерно ноември 2-3 часа,декември,януари февруари-8-10 часа,март-2-3 часа,юли,август5-10 часа./Разбира се всичко е строго теоретично,като за март,юли и август са за тази година и са пак ориентировъчни/.Консумацията на охлаждане и отопление е почти равна.
Днес климатика е работил около час и имам консумация от 0.5 kWh.В момента температурата в стаята според дигиталния термометър е 21.5*/да е жив и здрав комшията под мен,господ здраве да му дава и т.н.-запалил е камината и комина,който е в стаята не може да се пипне/.И какво излиза господин zlobarov-Вашата сметка изобщо не е вярна.Сега сядам да пия една-две ракийки и една-две чаши червено вино/собствено производство/ за Ваше здраве и за здравето на комшията.Ако греша ме поправете.Наздраве.
Цитат:
Първоначално публикувано от jori
Той не е искал да му се стопли бързо,иначе щеше да го сложи на 30* и щеше да го направи 21* за 15 мин.Целта му е била да темперира стаята първоначално с най-ниски разходи и след това да не изключва климатика и да поддържа темп. с много малки разходи.
jori ,кога разходите за темпериране ще са по ниски според теб...когато климатика работи 15 мин.,или 7 ч. за достигане на 21*...
Цитат:
Първоначално публикувано от naydenov69
Допускаш няколко съществени грешки.
1. Средната цена на ел. енергията е 0.15 лв(2/3дневна и 1/3 нощна).
2. Климатика не работи постоянно 6 месеца в годината,а примерно ноември 2-3 часа,декември,януари февруари-8-10 часа,март-2-3 часа,юли,август5-10 часа./Разбира се всичко е строго теоретично,като за март,юли и август са за тази година и са пак ориентировъчни/.Консумацията на охлаждане и отопление е почти равна.
...
Ето тук вече говорим за съвсем различни неща! Говорим за 24-часово поддържане на температурата! Какви са тези 2-3 часа, 8-10 часа... Хайде сега сметни си колко би ти изразходил ако изобщо не припарваш до бутона за изключване от ноември до март!
ъъъ какво е това отопление 5-8 часа .. деня е 24 часа ... аз искам да ми е топло целия ден ,не 5 часа ...
naydenov69, по принцип си прав и.... не си прав. Всичко е от Зависи...
1. За 3-4 часа ли топлиш стаята или стоиш денонощно в нея.
2. Спалня ли е или кухня.
3. Можеш ли да си поливаш климатика като замръзне или не можеш.
4. Имаш ли алтернативно отопление или нямаш.
и т.н.
И аз писах, че съм си много добре с акумулиращите печки, но отидоха за старо желязо...
И ми се струва, че както описваш положението при теб, ти направо си се набутал и с обикновения климатик. Трябват ти само две духалки да обдухват комина и О.К. Е, трябва да чакаш и комшията да запали печката..
Предполагам имаш кола и я използваш, за да отидеш до друго място, въпреки, че с автобус може би ще бъде по евтино.
а защо да дава пари за автобус като може да иде пеша ?
Ми, ще си скъса обувките и трябва да купува нови..
Цитат:
Първоначално публикувано от Очо
naydenov69, по принцип си прав и.... не си прав. Всичко е от Зависи...
И затова се прави технико-икономическа обосновка преди да се закупи дадено нещо-в случая климатик.
Цитат:
Първоначално публикувано от Alexi
ъъъ какво е това отопление 5-8 часа .. деня е 24 часа ... аз искам да ми е топло целия ден ,не 5 часа ...
Толкова е необходимо за да се получи комфорт в тази стая,която е всекидневна.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Ето тук вече говорим за съвсем различни неща! Говорим за 24-часово поддържане на температурата! Какви са тези 2-3 часа, 8-10 часа... Хайде сега сметни си колко би ти изразходил ако изобщо не припарваш до бутона за изключване от ноември до март!
Не е неоходимослед като през деня сме на работа или на училище.
Цитат:
Първоначално публикувано от Очо
3. Можеш ли да си поливаш климатика като замръзне или не можеш.
Колегата доказа миналата година,че не е имал проблем със същата Мидеа при този режим на работа и не му се е налагало да полива със вряла вода.
Радвам се,че се получава добра дискусия.