Re:Колко ми харчи климатика...?
Реших да погледна показанията на електромерчето на машината от подписа:
от 01.01.2010 до 26.02.2010 = 57 дни
min 1 w
max 1880 w
total 783 kWh
91лв
Пловдив - не беше нещо особенно студено тия два месеца, но пък помещението е последен етаж с около 70% външни стени без изолация тухла единичка. Поддържана температура 22°-26° ... смятам че цената е приемлива с оглед на удоволствието което получавам. :Drinks:
За 25 дни - 170лв. ток :yikes Това за 2 Дайкина, конвектор ADAX работещ само нощем, бойлер, компютър - по цял ден, хладилник, осветление и малко готвене на ток :blob
Доста ми се вижда... Бегом за енергоспестяващи крушки! Слагай един таймер за 5 кинта и бойлера само на нощна.
Цитат:
Първоначално публикувано от biro
За 25 дни - 170лв. ток :yikes Това за 2 Дайкина, конвектор ADAX работещ само нощем, бойлер, компютър - по цял ден, хладилник, осветление и малко готвене на ток :blob
16 кинта за конвектора, 42 за бойлера, 12 кинта за ПЦ-то = 70; Остават 100лв за двата климатика хладилника и готвенето /по груби сметки. Ако предположим че климите са лапнали по 35лв, остават 30 за готвенето, осветлението и хладилника - не че е невъзможно ..
Това за кой месец, biro? За 25 дни ми се вижда много. Вярно, нямам ADAX вкъщи, но останалото ми е като на теб, че даже съм с 2 бойлера. ПЦ + 2 ТВ светят като лампи по цял ден.
Цитат:
Първоначално публикувано от biro
Сметката за отопление с климатици зависи най-вече от:
1.топлозагубите
2.поддържаната температура
3.консумацията на климатиците
4.броя хора(ако щете вярвайте когато в спалнята сме 2 човека климатика спира по често и работи по малко, алтернативно при ниски температури -5 и надолу работи с по-малък интензитет=по-малка консумация.Не вярвах че броя на хората има значение, но тази зима се убедих лично, че хората също топлоотдават...)
Сметката на цялото домакинство зависи:
1. от броя използваните ел.уреди. +интензитета на използването им
2.тарифата(нощна/ дневна)
Моята сметка от 26.01.2010г. до 22.02.2010год. е 157.63 лева.
апартамент в Пз 86 кв.м.,мансарда,външно топлоизолирани стени(неизолирани таван и под) две отопляеми стаи общо 44кв.м., двама човека, три външни стени, мансарда, без съседни отоляеми жилища, всичко на ток, само проточни бойлери теси гейзер 7кв Сметка:
1. 26.01.2010 - 22 февруари 2010 -157.63(662 КВ. дневна , 349 КВ нощна) лв с два климатика в подписа за двете ми стаи. Температури: Спалня 24 през деня 20 през ноща), хол от 00'00 часа 21 градуса от 14'00 часа 24 градуса, от 17'00 часа 25 градуса от 22'30 часа 24 градуса.В хола събота и неделя през ноща 22 градуса през деня(от 8'30 до 00'30 часа 25 градуса)
Сметката ми е нормална(може би съм единствения с нормална сметка), в сравнение с други мои познати : в къща 2 човека всичко на ток, без изолация 2 отопляеми стаи общо 38 квадрата 289 лева сметка за ток. :yikes
Апартамент на друга позната 64 кв.м., изолиран отвсякъде(всички стени без значеие вътрешни и/или външни), всички стени вътрешни с изключение на 2 стени с 2 прозореца, 1 човек и 3 жени =320 лева сметка ток :yikes :yikes :yikes
На всички ни "транжира" EVN. :095:
1 човек и 3 жени =320 лева сметка ток
много правилно Джъсти жената не е човек тя е пръв приятел на човека след кучето
Е и аз се изръсих с 315лв това с 4 климатика и всичко друго в нас е на ток. Обикновено плащах миналата зима по 200лв със същите консуматори.Важно че ни е по топло от на съседите дето са на парно, най топлия апартамент в блока казват който са идвали в нас.
Цитат:
Първоначално публикувано от justify
...1 човек и 3 жени =320 лева сметка ток :yikes :yikes :yikes
Редно е да се сметне колко средно се повишава сметката за ток с всеки допълнителен брой жена. :))
По мои сметки минимум петдесетак отива.
Добре де, Велев, нали Мидеите ти харчеха по 30-35 лв/месец? Айде и 40 да са, 160 лв. Останалите уреди 155 лв на месец ли ти правят :yikes
Да не са те засекли някак странно хубавците :)
Да доста са тези пари ,аз имам за декември и януари по 130 лева ,от които 50 лева са ми ежемесечните сметки за всичко друго и 80 лева са климатиците.За 3 климатика 80 лева са разпределени грубо така-2 дайкина по 25 лева и 1 Беко 30 лева...знам че сметките са груби но не ми е нужно да го смятам в детайли.Сигурен съм че Бекото ми харчи доста повече защото дефроста му е поне 2/3 пъти на 1 час ,каква е схемата не ми е ясно но никога няма грам скреж по външното тяло.Велев имаш ли някаква изолация...?И колко са големи помещенията ти?
110лв. на месец е при мен, за апартамент от 70кв. - 2 климатика, фризер, хладилник, пералня, прехрана, бойлер, писи и осветление.
Разхода на климите го има в детайли, в другата тема.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Добре де, Велев, нали Мидеите ти харчеха по 30-35 лв/месец? Айде и 40 да са, 160 лв. Останалите уреди 155 лв на месец ли ти правят :yikes
Сметката наистина не ми излиза защото всеки климатик има устройство и ги засичам но то и да смятам и да не все тая. Изолация нямам нито външна нито вътрешна дограма алуминиева плъзгаща такава имаше преди 15 години когато строиха блока. Апартамента е половината външни стени последен етаж.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
браво Дидо сигорно скоро няма да се появи да пиши :blob :blob1
1 Прикачен файл(ове)
Напротив мога да напиша всеки един климатик колко е консумирал.