Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 18

Какъв климатик да си купя?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    30
    #1

    Какъв климатик да си купя?

    Здравейте, търся насоки какъв климатик да си взема, ето това е помещението(в линка).
    http://img376.imageshack.us/img376/5487/holkn6.png
    Не е съвсем чист юг, по скоро лек югоизток (10-15 градуса), ПВЦ дограма с Ка стъкло, тухла, а стената към балкона е с 30(може и по дебел да беше не помня със исгурност) милиметра фибран изолация, западната стена няма изолация, лятото слънцето не влиза изобщо в стаите, но пък нагрява неописуемо балкона.Кубатурата на помещението е 72м3
    От прочетеното дотук из форума и къде ли не още ми стана ясно, че хубав климатик значи мицубиши или дайкин ,но поради липса на средства искам не не искам съм се насочил към хайер или мидеа, осаката разбрах, че никой не я сака . Ще се ползва и за отопление, макар че и аз и жена ми даяним на студ повече отколкото на гадната жега в момента, та основната причина да се купи ще е охлаждането, но така и така ще го вземем ще се топлим с него зимата, та трябва и с отоплението да се справя поносимо добре.
    От разни теми и уеб калкулатори за клими, май 18-ка се оказва подходящ избор за помещението ама в моите сметки не е включено изложението и куп други фактори.
    И ми се иска да чуя по компетентни и професионални мнения от моето относно това какво BTU да е, а също и дали да е инвертор.Защото ако трябва да дам за инвертор 500 лева отгоре, а ще ми се изплаща 5-6 години(я изкара толкова я не) от сметките за тока малко нерентабилно ми се струва и по-добре да си взема конвенционален въпреки другите му недостатъци-по шумен, непостоянна температура и т.н.
    Помещението е кухня/трапезария/хол, като се готви не много често, има две ПЦ-та които никога не се спират, един хладилник и аз и девойката .
    Другия не по малко важен въпрос е от къде да се купи,разни техномаркети и технополиси отпадат, мернах няколко добри мнения за "магнум-д", които са и официален вносител на мидеа.
    Също ме интересува ако някой сподели свестни фирми за монтаж и поддръжка, защото това което са споделили някои хора относно монтажниците на техните машини направо ме кара да настръхвам.
    Благодаря.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #2

    Re: Юг/тухла/климатик

    Хубава страница за смятане можеш да пробваш и на нея http://www.mitsubishi-aircon.ru/calc...=-1&calc=input
    За инвертора не забравяй, че освен за икономичност плащаш и за комфорт, що се отнася за монтажа то фирмата от която го купиш те ще ти го монтират. И Хайера и Медеата в класа си са добри клими мисля, че няма да сгрешиш каквото и да купиш. Успех.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    30
    #3

    Re: Юг/тухла/климатик

    След няколко дена четене на форума и разни сайтове стигнах до някакво решение за себе си .
    Реших че ще е конвенционален(да не ме изедете сега ей ), защото ще се ползва горе-долу 5 месеца в годината и не мисля че ще ми се изплати за 3-4 години инвестицията в инвертор, още повече, че май по евтините(разбирай различни от дайкин и мицубиши) не са много читави инверторните им изпълнения.
    Да кажа защо така съм решил, първо е начина на ползване, когато служи за отопление ще работи на 18-19 градуса и то когато е по студеничко времето( ама то напоследък и свестен студ няма), а лятото съответно ще се пуска на 23-24, като в случая става въпрос че тая машина ще се ползва само в най-студените(ако може да се справи) и най-топлите дни в годината, когато е м/у 8 и 25 градуса навън според мен е безмислено ползването на отопление/охлаждане .Освен това според мен апартамента е сравнително добре изолиран и няма да имам големи загуби, които климатика да компенсира постоянно.Още един плюс за мен е простотата на устройството на конвенционалния спрямо инвертора, четейки из форума установявам, че може тъпото енерго да ми прати управлението на инвертора във вечните дигитални полета, а гаранцията не покрива такива неща, отделно срещам и мнения, че инверторите на мидеа не са много читави, а като прибваим и възможноста за неграмотен сервиз и монтаж предпочитам по проста машина която няма какво да и се прецаква и съответно и да се поддържа по лесно .
    Да в случая с моя избор изключваме момента с комфорта, но шума не е толкова притеснителен с тия две ПЦ-та бучащи нон-стоп едва ли ще се забелязва шума на климатика(освен ако не е като трактор), а неравномерността в температурата според мен не кой знае каква драма, вътрешното тяло ще е на такова място че няма да духа директно на места, където седи човек.
    Според най-простата сметка излиза че ми трябва 72м3х60вата=4320W, т.е. на кубик по 60 вата, вярно тук не отчетено влиянието на слънцето(което зимата огрява до дъното на стаите),ПВЦ-то с ка-стъко и фибрана, но си мисля, че те ще свалят нужната мощност поне до към 4000W, че и по надолу, съответно лятото също влияят подобни фактори.
    Засега съм се спрял на един от тия двата:

    Haier HSU-16CA03/R1
    Сплит система, Капацитет: 16000 BTU/h (охл.), Мощност: 4700 W (охл.), Консумация: 1600 W (охл.), Гаранция: 36 месеца

    или
    MIDEA MSG-18HR

    -ОТДАВАНА М-СТ
    ОХЛ. М-СТ 5.2 KW
    ОТОПЛ. М-СТ 5.5 KW
    -КОНСУМАЦИЯ
    ОХЛ . 1.9 КW
    ОТОПЛ. 2.0 КW

    Дотук бях аз, може да съм изтърсил някоя голяма глупост или да разсъждавам грешно, затова казвайте смело какво мислите за избора ми .Като се абстрахирате от фактора "комфорт" при инвертора, тук говорим за чисто финансовото изражение в сметката за тока при сравнението инвертор/конвенционален, при начина който аз ще ползвам машината. Другото, което силно ме вълнува е откъде да го купя тоя хайер/мидеа, за да се извърши монтажа правилно и сервизното обслсжване(ако се наложи недай боже) да е компетентно и навременно .





  5. Lan
    Lan е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    101
    #4

    Re: Юг/тухла/климатик

    За твоето помещение и нужди мисля, че и читава 12-ка ще ти свърши работа, още повече че си добре изолиран и юг - което помага за зимата, а охлаждането мисля, че е му е по-лесно на климатика. По каталози попринцип дават на 12-ките от 70 до 90 м3. Аз сложих 12 на 80 м3 и засега се справя прилично за охлаждане поне. Като вземеш 12-ка вече мисля, че инверторите са на поносими цени. Каза, че ще го ползваш за отопление в най-студените дни - при под -5 градуса конвенционалните няма да могат да запалят. За монтажа - официалните разпространители на марката климатик която искаш да вземеш (без техно-тата), би трябвало да ти предложат добър монтаж, но имай предвид, че сигурно ще трябва да чакаш 2 седмици, че сега в жегите всички си поръчват клими. Задължително преди да поръчаш разпитай всичко за монтажа - екипът алпинисти ли са (ако искаш да го монтираш извън балкона и за да скрият тръбите по фасадата на блока), работят ли с гипс и покриват ли всички следи от монтажа. От двете марки аз повече харесвам Хайер, все пак са и малко по-скъпи, но всичко опира и до конкретните модели. БТВ избиването на по-високата цена на инвертора от ток става по-бързо от 5 години.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    91
    #5

    Re: Юг/тухла/климатик

    Колега,спокойно си избери обикновен конвенционален сплит климатик.Моят апартамент е също тухла,с южно изложение,имам парно за зимата и сега в жегата съм си сложил климатик сплит Midea MSG 12 HR и мога да кажа,че е добра машина,охлажда добре и ще си доволен.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    30
    #6

    Re: Юг/тухла/климатик

    Благодаря за отговорите, единствената причина да ме дърпа към 16-ка или 18-ка е това, че все пак може да се отвори вратата към съседната стая понякога(знам че не е желателно да се топлят/охлаждат 2 помещения с една машина, но засега не мога да купя още една за другата стая) и ми се иска машината да не работи на ръба на възможностите си, иначе доста хора из форума са с 12-ки в кубатури от сорта на 80, 90, че дори някъде мернах някой е сложил 12-ка на 100 кубика .krasiika аз за щастие парно нямам и ще трябва и да се топля с климата зимъска, това което казваш за твоя ме радва, но все пак ти го ползваш само за охлаждане .Но пък конвенционалния както казахте хич го няма под -5, та пак се обърках какво да е.
    Май сега взех да клоня към 12-ка инвертор, но ето тези ми се събират в бюджета :
    MIDEA MSG-12HRI
    ИНВЕРТОРЕН ТИП
    - ОТД.МОЩНОСТ
    ОХЛ. 3.5 KW
    ОТОПЛ. 4.2 KW
    - КОНСУМАЦИЯ
    ОХЛ. 0.95 KW
    ОТОПЛ. 1.25 KW
    - ДИСТАНЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ
    - ТАЙМЕРHaier
    - ФРЕОН R 22

    или
    HSU-12HB03/R2/DB
    Сплит система (инверторна), Капацитет (охл./отопл.): 12000 - 13600 BTU/h, Мощност (охл./отопл.): 3500 - 4000W, Консумация (охл./отопл.): 1600 - 1520W, Дебит: 500 куб.м./час, Ниво на шум: 32dB, Гаранция: 36 месеца.
    Lan, ще е извън балкона, но мисля че няма да са нужни алпинисти, мястото където аз съм му намислил според мен си е лесно достъпно от балкона. Предполагам,че за 12-ка инвертор нормален монтаж(с всичките му машинки, вакуум и т.н.) , до 3 метра тръбен път повече от 150 лева няма да е монтажа или греша? Питам, за да имам идея като ми кажат цена монтаж еди каква си, да знам дали всичко ще се извърши качествено или просто предлагат евтинко и калпаво.


  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    91
    #7

    Re: Юг/тухла/климатик

    Аз си мисля да си купя още един 12-тица Мидея,обикновен сплит,а зимата ще пробвам да видя кое ще е по-евтино и може да се откажа от парното.Площта ми е 100 квадрата.В момента с един климатик охлаждам две стаи и коридор.Въпроса е че машината е надеждна,над 600лв няма смисъл да се взема климатик,параметрите на повечето са сходни.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    30
    #8

    Re: Юг/тухла/климатик

    krasiika ако си от София, ще споделиш ли(може и на лични, за да не е като реклама), откъде си я купувал и доволен ли си от монтажа и поддръжката. Защото след толкова мислене май ще е Midea MSG 12 HR, един ден ако имам възможност ще я сменя за някой дайкин, но в момента дори и тия около 700-800 лева за нея са ми над възможностите.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    91
    #9

    Re: Юг/тухла/климатик

    Цитат Първоначално публикувано от zomane
    krasiika ако си от София, ще споделиш ли(може и на лични, за да не е като реклама), откъде си я купувал и доволен ли си от монтажа и поддръжката. Защото след толкова мислене май ще е Midea MSG 12 HR, един ден ако имам възможност ще я сменя за някой дайкин, но в момента дори и тия около 700-800 лева за нея са ми над възможностите.
    Колега,от Пловдив съм и повярвай тук жегата е страшна ,но Мидеята работи отлично!!! Модела е точно MSG 12 HR много съм доволен,вътрешното тяло е напълно безшумно, охлажда отлично, цената тук е 620 лв с монтаж и 3 години гаранция.Досега още не се е налагало да правя поддръжка.Забележки нямам никакви ,климатика работи без спиране,на колкото градуса му зададеш,толкова прави в помещението и с 1-2 градуса отгоре в съседните стаи и коридора.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    137
    #10

    Re: Юг/тухла/климатик

    Продължавай в същия дух/съседните стаи и коридора/ и после монтажниците били виновни,климатиците били скапани и т.н.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    91
    #11

    Re: Юг/тухла/климатик

    Цитат Първоначално публикувано от criss
    Продължавай в същия дух/съседните стаи и коридора/ и после монтажниците били виновни,климатиците били скапани и т.н.
    E хайде сега поясни как ще се скапе климатика?Откъде знае дали е отворена втратата на стаята? Според теб 12 -ка за какъв обем е?

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #12

    Re: Юг/тухла/климатик

    Цитат Първоначално публикувано от krasiika
    Откъде знае дали е отворена втратата на стаята?

    То хубаво, че не му казваш, ама подозирам, че някой от форума, който знае за твоята тайна може да му каже на твоя климатик, че отваряш вратите и ще си имаш проблеми, че си го лъгал!

  16. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    137
    #13

    Re: Юг/тухла/климатик

    Ще се скапе и то с мерак Ти не знаеш ли,че сега климатиците ги внасят много умни,повечето са с по две-три висше образования

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    91
    #14

    Re: Юг/тухла/климатик

    Цитат Първоначално публикувано от criss
    Ще се скапе и то с мерак Ти не знаеш ли,че сега климатиците ги внасят много умни,повечето са с по две-три висше образования
    Е,колега,аз пък съм глупав и необразован.Форума е затова-да обясните на незнаещите.Хайде,сериозно,дай кратко и ясно обяснение защо климатика се поврежда при отворени врати към другите стаи? И не споря с никой,всеки има право да изкаже мнение,пък било то и глупаво и некомпетентно.Затова се обръщаме към вас знаещите да ни светнете преди да е станала белята. С Уважение-и да съм висшист,не значи че съм посветен във всичко.И много други са като мен-95% сме така-затова сте вие можещите и знаещите,колега.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    137
    #15

    Re: Юг/тухла/климатик

    Моля за извинение,ако съм засегнал някой - нищо лично,но съм против да се дават съвети, само за да има нещо написано.
    Сега обяснението: Ако ти си 80 кг.мъж значи можеш да носиш една торба цимент без много зор,но я опитай да носиш три торби??????????ще ти омекнат капачките много бързо.
    Същото е положението и с климатика.Дано съм бил ясен.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Какъв климатик да купя 9 или 12 за 20 кв.м.
    От 7712 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 19
    Последно: 04-09-11, 13:28
  2. Какъв климатик да си купя?
    От lyubo_d във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 24
    Последно: 12-02-11, 23:23
  3. Какъв климатик да си купя?
    От tod_ton във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-08, 15:52
  4. Какъв климатик да си купя?
    От PifchoBG във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 16
    Последно: 06-08-08, 01:35
  5. Какъв климатик да си купя?
    От peshew във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 32
    Последно: 20-12-07, 16:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе