Здравейте, търся насоки какъв климатик да си взема, ето това е помещението(в линка).
http://img376.imageshack.us/img376/5487/holkn6.png
Не е съвсем чист юг, по скоро лек югоизток (10-15 градуса), ПВЦ дограма с Ка стъкло, тухла, а стената към балкона е с 30(може и по дебел да беше не помня със исгурност) милиметра фибран изолация, западната стена няма изолация, лятото слънцето не влиза изобщо в стаите, но пък нагрява неописуемо балкона.Кубатурата на помещението е 72м3
От прочетеното дотук из форума и къде ли не още ми стана ясно, че хубав климатик значи мицубиши или дайкин ,но поради липса на средства искам не не искам съм се насочил към хайер или мидеа, осаката разбрах, че никой не я сака. Ще се ползва и за отопление, макар че и аз и жена ми даяним на студ повече отколкото на гадната жега в момента, та основната причина да се купи ще е охлаждането, но така и така ще го вземем ще се топлим с него зимата, та трябва и с отоплението да се справя поносимо добре.
От разни теми и уеб калкулатори за клими, май 18-ка се оказва подходящ избор за помещението ама в моите сметки не е включено изложението и куп други фактори.
И ми се иска да чуя по компетентни и професионални мнения от моето относно това какво BTU да е, а също и дали да е инвертор.Защото ако трябва да дам за инвертор 500 лева отгоре, а ще ми се изплаща 5-6 години(я изкара толкова я не) от сметките за тока малко нерентабилно ми се струва и по-добре да си взема конвенционален въпреки другите му недостатъци-по шумен, непостоянна температура и т.н.
Помещението е кухня/трапезария/хол, като се готви не много често, има две ПЦ-та които никога не се спират, един хладилник и аз и девойката.
Другия не по малко важен въпрос е от къде да се купи,разни техномаркети и технополиси отпадат, мернах няколко добри мнения за "магнум-д", които са и официален вносител на мидеа.
Също ме интересува ако някой сподели свестни фирми за монтаж и поддръжка, защото това което са споделили някои хора относно монтажниците на техните машини направо ме кара да настръхвам.
Благодаря.