По-добре две 9-тки че да си помагат и да не се пънатПървоначално публикувано от Julian
![]()
По-добре две 9-тки че да си помагат и да не се пънатПървоначално публикувано от Julian
![]()
инверторна сплит система
понеже не съм много наясно ,а сега ми предстои купуване на климатик и на много места ми казват че обикновената сплит система или конвенциална(било едно и също) при повече от -5 градуса ще замръзва.
а инверторна сплит какво означава -ще работи ли при -15?
Добрите работят. Попрочети из форума да си изясниш някои общи положения.
Доста конвенционалки си работят добре и при -15,а доста инверторни замръзват и при 0 дори.Кажи за коя марка конкретно се интересуваш,за да сме по-точни.
ми и аз още не съм избрал ,но като гледам предпочитам да е до 1200 лв максимум и да е добра ,това за стая 17 кв.
и тъй като ще се топля предимно искам да ми работи зимата,и да не харчи много(японските модели май са такива)
Можеш да си вземеш инвертор Fujitsu 12LGC за тези пари без монтаж. Другият вариант ти е марков конвенционален.
да ама нали конвенционалните по-принцип не работят когата външните температури са по-ниски от -5 градуса?
Не е вярно. Зависи от климатика и как е оразмерен.
Няма такова нещо по принцип. При различните модели е различно. Даикин по спецификация са до -10. Това означав, че ще имащ повече мощност при ниски температури за разлика от климатик който по документи е до -5. Ако не су чил Екоклима( осоаката) са внесли Фудйита(Фуджитсу) и ги продават на много ниски цени. Така всички свалиха цените на фуджитата. (Фуджи и Фуджитсу са различни търговски марки на едни и същи климатици). Виж как са им цение. Разбира се спокойно можеш да искаш и отстъпка, тъй като в момента продажбата на климатици на крайни клиенти е почти нулева. Падат цените за монтажа особено ако не искаш фактура. Даже една варненска фирма, който се славеше с високи цени сега правят монтаж за 150лв ако не искаш фактура. В повечето случаи 9-ка инвертор е напълно достатъчен за отоплението на една стая.Първоначално публикувано от sf7878