Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
Здравейте!
Моля за съвет, стаята ми е 14-15 кв, (35 куб) северна с 2 външни стени, стара дървена дограма.
Двоумя се между Тoshiba RAS-10 SKV-E и Hitachi RAS-25FH6 ще се ползват предимно за отопление, кой от двата е за предпочитане и дали можността е достатъчна за тази стая или да търся по голям. Благодаря!
Помещението не е голямо,но много зле си с изолацията.Или трябва да вземеш по-голям,или/по-добрия и по-евтин във времето/да го санираш-смяна на дограма и хубава външна изолация.
Цитат:
Първоначално публикувано от jori
Помещението не е голямо,но много зле си с изолацията.Или трябва да вземеш по-голям,или/по-добрия и по-евтин във времето/да го санираш-смяна на дограма и хубава външна изолация.
Благодаря ти за съвета, а за посочените от мен модели какво ще кажеш.
Мисля,че при две външни стени без изолации няма да ти стигат,понеже имаш много големи загуби
:offtopic: :051: Аве престанете с побликуването на едни и същи мнения (по точно въпроси) в различни теми.... :gun_bandana:
Здравейте, някой може ли да ми каже каква е разликата м/у TOSHIBA RAS 13SAV-E и TOSHIBA RAS137SAV-E.
здр.вчвера ми монтираха два климатика на Mitsubishi srk25zg-s i srk35zg-s дано са читави.
здвнр.вчвера ми монтираха два климатика на  Mitsubishi srk25zg-s i srk35zg-s имали няакой такива климатици да ми каже дали стават благодариа за вниманието. :)
Цитат:
Първоначално публикувано от txtotko
Здравейте, някой може ли да ми каже каква е разликата м/у TOSHIBA RAS 13SAV-E и TOSHIBA RAS137SAV-E.
Дизайна на вътрешното тяло.
Минимален тръбен път при 137 е !!! 15 !!! метра, а при 13-модела е 1 метър.
Незначителна разлика в COP и EER. Същото топло- и студоотдаване.
Сега някой по-навътре да каже нещо за този минимален тръбен път при RAS137SAV-E ако може. Да не би машините да са с различно предназначение и различен монтаж?
Цитат:
Първоначално публикувано от mino
Здравейте!
Моля за съвет, стаята ми е 14-15 кв, (35 куб) северна с 2 външни стени, стара дървена дограма.
Двоумя се между Тoshiba RAS-10 SKV-E и Hitachi RAS-25FH6 ще се ползват предимно за отопление, кой от двата е за предпочитане и дали можността е достатъчна за тази стая или да търся по голям. Благодаря!
Помещението ти е точно за 9-ка че и по-слаб ако е добре изолирано. Затова ако ще го слагаш сега, уплътни си хубаво дограмата и после напролет я сменяй заедно с една изолация. Ако сложиш по-голям и после направиш тези неща, малко си губи смисъла.
Цитат:
Първоначално публикувано от txtotko
Дизайна и нищо повече,мининалния тръбен път е един метър и машинката е много здрава.
lavsho, погледни това:
http://www.toshiba-aircon.gr/literat...Avant_en08.pdf
Не споря, но наистина пише 15 метра за модела 137SAV-E.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Помещението ти е точно за 9-ка че и по-слаб ако е добре изолирано. Затова ако ще го слагаш сега, уплътни си хубаво дограмата и после напролет я сменяй заедно с една изолация. Ако сложиш по-голям и после направиш тези неща, малко си губи смисъла.
Здравей deian, мисля да ги прявя тия работи, дано е по-скоро, а според теб кой от тия 2 модела е за предпочитане Тoshiba RAS-10 SKV-E/10 SAV-E/ или Hitachi RAS-25FH6/25YH6/ , понеже съм се ориентирал към тях.
Набързо направих това:
RAS-25FH6
3.4 (0.9 - 4.4)
880 (115-1250)
COP 3,86
23dB min heat
9,5 kg/27 kg
expansion valve
DC rotary
отопление до -15
едноредов топлообменник
expansion valve
http://www.hitachiklima.ch/pdf/tech/...C-18-25YH6.pdf
10SAV-E
3.2 (0.9 - 4.1)
860 (200-1200)
COP 3,72
30dB min heat
8 kg/29 kg
DC Rotary
отопление до -10 /при -10 имаш 55% мощност/
2 заглушителя
единичен топлообменник
китайски компресор
май е с капилярка, но не съм сигурен
http://www.toshiba-klima.at/pdf/en/serviceanleitung/SM%20RAS-10SKV-E%20(E).pdf
Ако може някой да потвърди или отхвърли това за капилярката при Тошибата.
Макар, че Тошиба ми е по-присърце, между тези двата сякаш бих взел Хитачито.
deian, Въпросът на mino изглежда е: Какъв климатик да си купя, инвертор или конвенционален.
Затова единия е с electric expansion valve а другия с капилярка.
Да, Toshiba RAS-10SKV-E e инвертор, но изпълнен с капилярка.