От няколко месеца чета форума и ми помогна доста в избора ми на климатици в следствие на което през септември монтирах два чисто нови японски Санио SAP-DK22T в детската и спалнята а преди седмица в кухнята европейско Хитачи RAS/RAC-E10H2 ето и какви са ми наблюденията до момента
Първият най голям МИТ за японските климатици е че са Японски - те са произведени за японският пазар, но в 99% от случаите са произведени в Китай /единият процент е за Чофу за които се твърди че са произведени наистина в Япония/ - Това разбира се не трябва да ви притеснява защото изработката и материалите са на доста високо ниво дори и при климатик от този нисък клас за разлика от Хитачито чиято пластмаса изглежда доста евтина и сглобката не ми вдъхва особено доверие
Вторият Мит е че трафовете които се слагат за да работят при нас японските климатици харчат много ток и това обезсмисля високият КОП на японската техника - за проверката на това твърдение си закупих следният уред от ебай http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...m=300254319366 който показва, че в състояние на изключен климатик трафа консумира едва 9 вата за разлика от Хитачито което изключено тегли 20 вата
Третият Мит е че понеже има разлика в стандартите на България и Япония 50/60 херца - инверторната технология не работела правилно и това губело смисълът от покупката на по високотехнологичната японска машина. Това разбирасе не е вярно защото на климатиците си пише че работят и на 50 и на 60 херца и уредът го показва като непрекъснато дава моментният разход на климатика а той се променя в зависимост от условията
Четвъртия Мит е че моделът който сме си харесали от японските модели го няма никъде по света и се предлага само в България /поради тази заблуда не си купих този модел АS-E25T Фуджитсу/ Всъщност се оказа, че поради непонятни за мен причини хората които са писали модела на климатика са написали буквата А на кирилица и съответно гугъл намери само тези в България а след като се напише на латиница излизат и от останалият свят - за това когато търсите даден модел и не го намирате проверете всички букви които могат да бъдат написани и на кирилица в случая буквите А,Е и Т
Относно разходът на енергия за сега съм много доволен защото уредът показа че за един месец от 27 септември до 27октомври при зададени постоянно и без изключване 22градуса Саниото което засичах за отопляването едновременно на две помещения при отворена врата спалня 16квадрата и хол 16 квадрата е изразходвало ток 110киловата за 18лв /уредът има опция за задаване на дневна нощна тарифа и съответно цена/ разбира се имаше и топли дни, но все пак мисля, че дори и да се учетвори през студените дни пак ще е по добре от екобрикетите за камината с водна риза за които миналата година давах по около 300лв на месец при цена 400лв за тон. Без въобще да коментирам хамалогията и опушените тавани.
Искам да споделя и още едно наблюдение което може да ви подведе при засичането на електропотреблението с такъв уред - ако климатикът до момента не е работил в стаята и температурата е няколко градуса под тази която ще зададем първите няколко дни консумацията ще е повишена докато се нагреят мебелите и стените за това засичаният трябва да се правят за по дълъг период от време - Например Саниото което засичах първите дни харчеше по около 8 киловата на ден докато средното за месеца падна до 3.7 на ден. Същото се получи и в кухнята при Хитачито там се започна от 10 киловата на ден и сега е около 6 като предполагам че ще намалее още ако не стегне голям студ тия дни както се очаква.
В заключение мога да кажа, че изборът на японски климатик въобще не е лош, но ще трябва да имате следните неща в предвид - дистанционното е с иероглифи а упътването за него не е особено точно, ако не сте от Пловдив и региона ще трябва да се съобразявате с това дали съответната фирма монтира в София например - и не напоследно място да гадаете дали ако нещо стане с климатика има части за него и ще се ремонтира качествено и в срок, но това напълно важи и за евроклимите като чета по форумите