Нищо не казваш за помещението, както и за града в който ще го ползваш, а също така и за желаните температури. Все пак колко е бюджета?
Нищо не казваш за помещението, както и за града в който ще го ползваш, а също така и за желаните температури. Все пак колко е бюджета?
Климатика не е 14ка, а е 10ка! Има номинал на отопление 4кВт, а според мен трябва да търсиш машина с номинал на отопление около 5кВт. Успех!
Нещо шаман? Я по-добре ти кажи какво е помещението, че само гадаем останалите.
Сградата е ново строителство - външните стени са от най-дебелия Йтонг а там където има тухла съответно има и изолация с фибран. Дограмата е PVC - Salamander (ако има някакво значение). Ориентацията на стаята е юг-изток ,като само източната стена е външна (с прозорец). За съжаление единствения вариант (заради разчупената сграда) за външното тяло е на северната стена (до терасата на спалнята). Хубавото е поне ,че покрива отгоре е малко издаден и външното тяло ще бъде горе долу на завет...докато не задухат ветровете от север разбира се
А да...кубатурата на стаята е около 65куб/м тъй като има лек скос на тавана. Но тавана е също доста добре изолиран - има бетонна плоча ,таванско помещение отгоре ,гредоред изолиран с 10-15cm вата и керемиди....освен това целия таван отвътре съм го изолирал и с фибран.
Т.е. откъм изолации съм се постарал на максимум (до колкото са ми били възможностите).
Нека се изкажа и аз...Този модел е първата Nocria в Япония и без проблем ще се справи в това помещение. Ето и пълните данни на модела...
Модел: 2003~2004 година/
Хладилен агент: R410А
Работно напрежение: 100V
Страна произход: China
Параметри на климатика при 7°С външна температура:
Охлаждаща мощност: 2.8kW (0.5~ 3.9), 9600 BTU (1700 ~ 13300)
Консумирана електроенергия: 460W (90~940)
COP: 6.08 (коефициент на трансформация – енергийна ефективност)
Отоплителна мощност: 4.0kW (0.5~7.6), 13600 BTU (1700 ~ 25900)
Консумирана електроенергия: 675W (75~1980)
COP: 5.92 (коефициент на трансформация – енергийна ефективност)
Параметри на климатика при 2°С външна температура:
Отоплителна мощност: 5.5 kW, 18772 BTU
Консумирана електроенергия: 1750W
COP: 6.01 (средна стойност)
При тези обстоятелста, машинката ще се справи. Скачай в тигана.
/Сашко ме изпреварил/
Признавам ,че съм абсолютен лаик по отношение на климатиците (точно за това се обърнах към форума)
Не зная какви са тези Нокриа...но съм сигурен ,че на климатика пишеше Fujitsu....освен ако нямате предвид някакъв конкретен модел
В описанието (на български) пишеше 14000 BTU и жената каза ,че това означавало ,че климатика е 14-ка....но наистина ми се стори доста несигурна. За това е и запитването ми.
Благодаря на отзовалите се
Ако въпроса ти е, дали климатика е 14ка... Не, не е!
Ако питаш, дали е подходящ и дали ще те топли... Да, перфектен е.
ОК
Благодаря много за помощта
А само за лична консумация (...и малко да се образовам) какво ще рече това "14000 BTU" от описанието ?
Взимай смело. При мен вече две зими вече топли без да се интересува от външни температури./въпреки, че моят е следващия модел/
Тя ще се справи, но цената за тази 10-годишна машина (модела на мн места излиза че е 2002г.) каква е?
Искат й 999лв...но само да напомня пак ,че ми я продават за 14ка (в което "леко" ме заблуждават).
По думите на продавачката ,въпросната "14ка" можела да топли над 100куб/м. !!!
И те заблуждават и не те заблуждават. 14 ска за европейските стандарти е машина която на охлаждане е около 4.1 киловата, на отопление машината горе долу пак е толкова, но ако по същата логика избираш японски модел особено от върховият клас като този, то той на отопление ще е 6 киловата което е 25000 BTU или 25 -ца. Надявам се разбираш защо не са те излъгали, че ще ти върши работа. Може би е трябвало да ти обяснят защо европейският стандарт не е съвсем приложим при японските машини.