защо бе конвенционалката също се изплаща - може би дори и по-бързо от инвертор.
защо бе конвенционалката също се изплаща - може би дори и по-бързо от инвертор.
Не знам вече,по прост пример-използвах твойте сметки,нищо не съм добавял,но явно няма как да разбереш.Първоначално публикувано от sunmanbg
Ето само с това съм съгласен,че е пълен абсурд- след като нямаш топлозагуби,защо ти е климатик или изобщо отоплителен уред.Първоначално публикувано от sunmanbg
Това е добър пример-донякъде само ,че си го изложил некоректно във връзка с предните примери.Ще сравняваш тази енергоспестяващата лампа,която да я сложим 15w. които се равняват на 75w.обикновена крушка ,да ти работи 24 часа щом искаш.А в другото помещение си слагаш обикновена 75w. която и ще консумира толкова,да ти работи 12часа.Така ще ги смяташ,а и енергосп.лампа е около 5-6-7лв. според марката.А и ако калкулираш броя на изгорелите крушки от 75w. примерно за 5-6години,става сметката друга.И сега,ако не си разбрал за какво иде реч...Първоначално публикувано от sunmanbg
tevtonec, в отговор 28 даваш хубав пример с 12LD-то. Остава само и да е верен. При 50% натоварване, трябва да топлоотдава 3400 w, и да консумира 400 w. Това така ли е. Защото ако е така, COP-а
отива към 9.
http://energy.bjr-labs.com/?page=monitor
FUJITSU ASY-A12LCC installed on 14.3 square metters
Consumption: 351W ◊ Indoor: 22.21°C ◊ Outdoor: 2.02°C ◊
Няма какво да си чешем езиците само ,човекът ви го дава в реално време
Добре, да разбирам ли от прочетеното дотук, че ако климатика ми работи, през почти цялото време, по номинала си и малко по-малко, е оразмерен добре?
Боже опази да вземам акъл от хора които се аргументират единствено с обиди. Дано четящите твоите постовете да си извадят добър извод за смисълът им.Първоначално публикувано от tevtonec
Призовавам модератор да поохлади малко тона ти.
Това не е възможно тъй като промяната на външната температура променя в широки граници параметрите на работа на този тип машини. За мен е оразмерен добре ако при външна температура -5 до - 10*С компресорът работи с мощност близка до номиналната му. При това положение естествено, при положителни външни температури климатикът ще работи на минимум или on/off.Първоначално публикувано от ops5
Колега tevtonec,досега от теб освен негативно и обидно отношение към колеги и една измислена теория друго не ни представи.Това,че теорията ти съвпада с характеристиките на някои климатици не значи ,че важи за всички и най вече за машини от ниския и средния клас.Примера ти става с модела ASYB09LDC plasma,но при дайкин с 6kw. максимална мощност отиваме чак на FTXS42G който според теб е идеален за 15м². след като ни трябват 3kw. и делим 6kw. на 50%?По тази логика дай да търсим максимално отдаване 9kw. та да ни падне още консумацията от 400w. на 200w.- ама дали ще стане?Както ти каза и deian опираме до характеристиките на компресора,електроника,топлообенници и т.н.Затова производителят дава не случайно тези стойности като номинал и максимал за да може потребителят да се ориентира във възмойностите на машината и да прецени дали ще му върши работа или не.Само че тези машини имат един недостатък- не са евтини!Първоначално публикувано от deianТака,че...Първоначално публикувано от tevtonec
tevtonec, ще обясниш ли как я направи тази сметка, че 12лд при работа на 50% ще харчи около 400вата, че аз не можах да я докарам?Първоначално публикувано от tevtonec
И още нещо - в 15кв. м. да сложим 12лд - не мислиш ли че говориш чисто и просто за преоразмеряване на климатика и затова естествено ще работи облекчено?
Тъй като в примера се дава стая 15 м2, за такова помещение има 2 варианта за идеално оразмерен климатик. Скъп вариант- Машина с мощност- 0.3-3.5-5.5 кw. Евтин вариант- При 0 гр да работи на номинала си. При минус 10 малко ще види зор, ама такива дни са малко, особено за южна България. А при 10 гр да работи на минимала си.
Така си мисля аз. Ама дали е правилно.
Колеги, идва пролетта.......А след нея и лятото. Нека не забравяме основното предназначение на климатика - охлаждането. Та се чудя как да се охлаждам с конвекторче
Т.е. тук се говори за "изплащане" без да се споменава, че спестеното зимата го даваме през лятото. И какво излиза? Ми то климатика май никога не се "изплаща". Но на всеки му е хубаво лятото да стои на прохлада, а зимата като влезе отвън да го лъхва топлината винаги, а не да включва де що има уред за да се стопли максимално бързо.
В този ред на мисли - нека се радваме на топлинката през зимата, прохладата през лятото и да получаваме нормални според джоба ни сметки за ток. Т.е. радвайте се на покупките си и това, което ви осигуряват те. Удоволствието е по-важно според мен от парите. А всеки сам преценява кое за него е най-добре зимата - климатика, конвекторче, кюмбе или нещо друго.
При необходими 3квт отоплителна мощност най-добре да си сложиш 12-ка panasonic или 12LDC, която има номинал 4.4/4.8квт и макс. 6.7кВт.Всички тези мощности са при плюс 7градуса отвън. Ако искаш да работи добре и при минус 15 трябва да преоразмериш, но разумно.Много големи климатици не препоръчвам по-принцип, защото те са и с по-големи вътрешни тела, съответно по-високо ниво на шум, по висока консумация и т.н. Всички колеги ще ме подкрепят, че най-икономични са 9-ките и колкото се вдига мощността толкова пада ефективността. Още едно доказателствво, че не трябва да се слага много по-мощен климатик от необходимият
+1, като мога само да добавя, че е най-добре да се монтира климатик с гъвкава мощност/компресор което ще рече голяма разлика между минимално топлоотдаване и максимално топлоотдаване с преценен за помещението номинал."Гъвкавостта" на климатика в режим отопление гарантира топлина, комфорт и малки сметки зимата...Първоначално публикувано от bigmouth
За съжаление европейските климатици с горепосочените параметри са малко.
да хубавите инверторни модели се преценяват и по това колко е минималната и максималната отдавана мощности