avast3 - за какво помещение и какъв климатик имаш в него - за да мога да разбера отговора ти?
на мен 50вата на м3 не са ми достатъчни - нямам съседи, последен етаж, големи прозорци и съм в северна бългатия на дунава.
avast3 - за какво помещение и какъв климатик имаш в него - за да мога да разбера отговора ти?
на мен 50вата на м3 не са ми достатъчни - нямам съседи, последен етаж, големи прозорци и съм в северна бългатия на дунава.
Пак опираме до гъвкавостта на компресора!
Един наистина качественклиматик с номинал 3 kW трябва да може да даде както само 300 W топлина, така и 6000 W топлина и никой от междинните режими да не му е проблем. Това е климатик както за преходни сезони, така и за много студено.
Такива примери има и не са чак толкова малко.
В общи линии това беше и моята мисъл, но ДЕЯН се изрази по-правилно.
Колеги,нека помогнем на неплатежоспособната част от българският народ (която е 90% от всичкият)с избор на климатик от среден или нисък клас...То е ясно,че който има пари ще си купи качествен климатик , ще си изолира перфектно помещенията и няма да има никакви проблеми.
Ако загубите са големи, това означава,че машината не е преоразмерена.Първоначално публикувано от avast3
Машините се оразмеряват спрямо топлозагубите, а не спрямо кубатура.
Не един път съм повдигал темата за това "каква е файдата от климатика"... и за сега ми е трудно да намеря такава, и именно затова все още се чудя с какво да отоплявам другата стая след като я ремонтирам и започнем да я ползваме "нормално". От краткото ми съжителство с моя климатик (това е първа зима) стигнах до следния извод за климатици които са "достъпни" за простосмъртните...
1. Ако климатика работи на средно потребелние около 350-400 вата това е сметка около 40-45 лв на месец за климатика. КОП-а при такива консумации е около 3 - така че реалните нужди на помещението са около 1-1.2 кв
2. Ако се отоплява същата стая с един читав кновектор то неговата сметка ще е 120-130 лв - или сметката се "надува" с конвектора с около 80лв на месец.
3. Файдата от климатика е 400 лв на сезон (5 месеца зима) - и се оказва че един климатик около 1200-1600 лв се изплаща за 3-4 години (тъкмо му изтече гаранцията и вече си на + от него и почваш да стискаш палци да не се счупи точно като си излязал на "файда" от него.
4. Като съпоставим шума/течението/дефроста/ и всички тези "бонуси" което създава климатика (тука всичко си е индивидуално - някой не ги усеща, друг не ги трае...) и от конвектора общо взето човек започва да се замисля... защото крайната цена която плаща за климатик+ток = конвектор + ток през първите 3-4 години...
5. Нещата се променят съществено ако климатика "бичи" на 800-1кв потребление (което е около номинала на климатиците в този ценови клас). Тогава наистина климатика е икономичен защото неговата себестойност се изплаща много по бързо... е работа в тия параметри е съпроводена с поголям шум/вятър/дефрост и всички тези "красоти" но все пак икономията е съществена...
Та да се върнем на темата - според мен за да има смисъл човек да си сложи климатик трябва да го "смята" да работи на номинал (заедно с "бонусите" които са свързани с това). Ако ще го ползва за да му "мърка" на 350-400 вата и да се хвали колко малко ток плаща...по добре конвекторче
За да не се повтарям, виж тук:Първоначално публикувано от estqwerty
https://forum.setcombg.com/index.php...35354.644.html. Са мо да добавя - североизточна България.
+1 Всеки се разпростира според чергата сиПървоначално публикувано от tevtonec
Чудесно! А, би ли го обяснил и на колегите, участващи активно в темата "Помгнете ми за избор на климатик" и производните й?! Те, предполагам, не разполагат с инфрачервени камери с дистанционно предаване на данни, но съветите за избор на машина не спират. По какви критерии?Първоначално публикувано от badr
Ах тиии, еретик такъв !Първоначално публикувано от sunmanbg
Колега пишеш без да мислиш...как ще ти е по евтино да плащаш по 800 вата вместо по 400? "Ако ще го ползва за да му "мърка" на 350-400 вата и да се хвали колко малко ток плаща...по добре конвекторче "
По -добре не пишете нищо,от колкото да се излагате с глупости.
Предполагам пропускаш първоначалната инвестиция за климатика - затова говорим.Първоначално публикувано от tevtonec
Сметни колко ток би плащал ако климатика ти гълта 800 вата а ти се топлиш в конвектор вместо с него. Само при високи консумации от климатика има файда
Е нема такава държава..."ти му викаш куме Иване то гледа за .... да те хване"
Добре ще ти го обясня по подробно
1. Ако консумацията на климатика е около 350-400 вата той се изплаща (от икономията за ток след 3-4 години) - ако нещо не си съгласен кажи щото това е ключов момент.
2. При консумация от 800 вата с климатик и КОП 3 би трябвало да "плащам" за 3*800= 2400 вата ако се топля с конвектор. Сметката за ток с климатика ще ми е около 90 лв, а тази за конвектора 3*90=270 лв
3. Икономията изразена в пари е 270-90= 180 лв което за 5 месеца зима е 5*180= 900 лв
Така че климатик за 1200 - 1600 лв би се изплатил за 1.5-2 години а не за 3-4 години при ниска монсумация.
Но, при тази консумация от 800W, компресора на една 9-ка или 12- ще се натоварва повече, отколкото при 350W. Това предполага и по-бързо скапване. Никой не би искал за изръси хиляди левове за нещо, което ще трябва да изхвърли след 2-3 години. По-добре по-малки топлозагуби и работеща машинка, отколкото 1-2-3 хиляди лева, висящи безжизнено на стената под формата на споминал се климатик.Първоначално публикувано от sunmanbg
По отношение на консумацията предпочитам климатика ми да се изплаща колкото се може по-дълго,демек да консумира по-малко.Така или иначе аз инвестицията съм я направил вече.
Давам за пример 2 климатика от среден клас (да не се сърдят собствениците на други марки и да коментират излишно):
Климатици FUJITSU GENERAL
Модел:
ASYB 12LDC plasma
0,9-3,5-4,3kW/конс.0,91
Отопление:
0,9-4,8-6,7kW/конс.1,22
Климатици DAIKIN /Дайкин/
Модел:
FTXS25G / RXS25G серия Professional
Охлаждане:
1,3-2,5-3,2kW/конс.0,55
Отопление:
1,3-3,4-4,7kW/конс.0,75
Трябва ни климатик за помещение 15кв и топлозагуби 2-3кв при -15гр...при избор на климатикът с 3.4 номинал,очакваме през повечето време да работи около номиналът и да консумира около 700в на час,но ако заложим на този с 6.7кв максимум,който ще работи през повечето време на 50% от мощността си и ще консумира 400 в за час(без да се напряга с по-малко дефрости и вентилатор на 1ва степен)
Сега станах ли ясен,най накрая?
спор няма че по високата консумация предполага по бързо "изхабяване" не климатика, но отново се връщаме на въпроса "има ли файда да дам 1200-1600 лв за климатик ако ще го натоварвам с 350-400 вата - т.е. ако имам малки топлозагуби не е ли по добре с конвекторче"?
Според мен всеки може да измери колко ток е изхарчил климатика му за цялата зима, да го умножи по 3 и да види колко би му струвало отплението с конвектор. Сметката е елементарна.
@tevtonec виждам на къде биеш но "пилците се броят на есен" - в случая с климатиците "на пролет" - тогава се вижда колко ток си изгорил дали е била оправдана инвестицията