Ако ви предстои да заминете някъде - на почивка, екскурзия или просто на вилата за празниците за 15-20 дни през зимата как постъпвате - спирате ли климатика?
Ако ви предстои да заминете някъде - на почивка, екскурзия или просто на вилата за празниците за 15-20 дни през зимата как постъпвате - спирате ли климатика?
Размразявам фризера(да е готов за шопара).Затварям крановете.Махам бушона.Заключвам по два пъти и двете врати.
пп Приятно прекарване!
johny, ти си луууд!!!
направо ме заболяха скулите...
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323380400[/time]_________________________________________________
Аз бих го изключил.... 15-20 дни за какво ти е да топли? Не е малко време.
В апартамент трудно пада под 14-15 градуса температурата. Виж ако е къща можеш и да го оставиш да ти поддържа 18 примерно или по-ниска, ако климатикът има такава функция. Колкото да не изстиват стените много.
Изключвам всичко без хладилника. Не толкова за икономия, колкото да не стане пожар. Живея на 19-ия етаж и там няма кой да гаси, за пожарните системи и кранове по блоковете знаете...
@johny
Е, то въпроса не е дали ще изстине кой знае колко апартамента, а по-скоро да не замръзне климатика. Ако стегне после ко правим? Чакаме пролетта
Ще го изключа от дистанционното, не от контакта.Първоначално публикувано от iridiumsub
Моя си има подгряване на компресора и работи - под +5гр. се включва.
Проблем ще е ако външното тяло го навее със сняг, малко да се стопли времето, след което да замръзне и ледяса перката на вентилатора. Може би ще го покрия с нещо. (найлон, кашон или каквото има)
Ако няма такива кофти условия - не е проблем.
К'ва е тая почивка 15-20 дни...баси,и аз искам така Иначе съм правил тази грешка да ги изключвам около коледа (като не сме в апарт.) Но пак зависи,а и щом можеш да си позволиш ''зимна ваканция'' значи не те бърка (финансово) изобщо че работят докато те няма...нали ?!Първоначално публикувано от iridiumsub
E, вие ме изкарахте милионер Малко на гости, малко отпуска... не съм тръгнал на околосветско
Ако го оставя климатика на 16-18 градуса предполагам сметката ми няма да е много голяма при условие, че не се ползва електричество за други неща.
Страхме е да не стане нещо по тоците докато ме няма. Ако не го оставя пък ме е страх да не замръзне. Затова питах вие как правите
Колега, остави го на най ниската температура и си гледай кефа. Ако инсталацията ти е грамотно изпълнена , няма от какво да се притесняваш. Все пак не съобщават по новините всеки ден за самовъзпламенили се климатици
Аз поне не знам за такъв случай.
То това което става по тоците е ''божа работа''.И да си у вас как точно ще му помогнеш ???Първоначално публикувано от iridiumsub
когато си на работа нали пак може да стане нещо
Климатикът ти на открито ли е или на завет под покрив, тераса или нещо друго? Ако не го вали сняг и дъжд според мен няма от какво да се притесняваш дори е да го спреш.
Аз нямам опит, де... За първа година се отоплявам изцяло с климатици. Преди това бях с камина тип открито огнище, маслени радиатори, духалки и тн. Не съм знаел, че е вредно да се включва и изключва климатикът на студ... и съм го включвал Експлоатирал съм го по най-вредният възможен начин !!(MHI-то от подписа ми) На -5 примерно решавам, че ми е студено и камината не смогва и пускам климатика Поработи един час, затопли стаята и го спирам примерно И така цяла зима от време на време като е по-студено съм го пускал за по 1-2 часа На 12 години е, преди 3 месеца му беше първата и единствена засега профилактика за тези 12 години При това е конвенционалка и компресорът почва да работи на макс! И за щастие още си работи Тоест, мисля че ако не го вали сняг и дъжд директно, няма да имаш проблем и да го спреш. Но не го изключвай от контакта.
Ами, ако оставим климатика да работи, докато сме на почивка да оставим и телевизора да говори и свети на цветятя разбира се че го спирам и го изключвам от захранването както правя и с повечето ел.уреди у нас. И така нямам изгорели такива при евентуални токови удари. А ако сградата е нова с изолация температурата вътре трудно ще падне под 10 градуса.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323462554[/time]_________________________________________________
PS в климатика няма нещо, което да замръзне. Може да се сгъсти маслото на компресора и трудно да тръгне след това, но дотук. И веднъж като тръгне след това пак няма да има проблеми
Климатика е на терасата - на външния панел. Т.е. и сняг го вали и дъжд и комшийката ще й счупя ръцете щото си тупа покривките отгоре.
Въпроса не е дали ще им свети на цветята или дали вътре ще стане хладно, а ако вземе, че стане -10 или -15 навън и не може да тръгне като се прибера не знам какво ще правя. Освен да изнеса духалката и да я държа пред него токато се размръзне. Затова въпроса беше вие как постъпвате по принцип, но явно на никой никога не му се е случвало.
Много е относително и зависи от конкретните условия. За 20 дни не си заслужава да работи. Принципно дори да е -12 в по-голямата част от страната това е нощем. През деня температурата се качва до -4 примерно. Изчакваш такъв момент и тогава пускаш. Като имаш предвид, че компресора е солиден метал и е инертен. Тоест ако на обяд е станало -4 не очаквай, че и компресора е на толкова. Изчакваш и пускаш към 16 часа. Това само като пример. Ти си знаеш в кой край на страната си и какви са ти условията, както и климатика. Добре е да провериш и дали не е навят и с блокирано витло. Последните години в София зимата е мека, като изключим няколко дни студ. Но София не е България и е добре всеки да се съобразява с местния харакер на времето. Така, че съветите тук не са много меродавни.