Искам да попитам има ли някаква опасност при монтаж при температурите, които са в момента, или просто при отрицателни температури? Да чакам ли по-топло време?
Искам да попитам има ли някаква опасност при монтаж при температурите, които са в момента, или просто при отрицателни температури? Да чакам ли по-топло време?
Опасността е от конденз на влага по тръбите. Задължително да се ползва вакуум помпа и няма да има проблеми. Да те предупредя, че не се надявай клиамтика ти да стопли студена стая и външни температури под нулата. Докато си достигне зададената температура( да бъде в разумни граници ~21 градуса) да се пусне и друг отоплителен уред да помага.
Това ми е ясно, че трудно ще стопли изстиналата от монтажа стая. Ама то по-добре май да е студено тук, че да не внесат тръбите първо на топло и после навън на студа. Ще се опитам да настоявам за вакуумиране, иначе... ще се чака топло.
какво значи да настояваш -това си е задължителна операция независимо от сезона![]()
Ами ние си я извършваме и зиме и лято обаче до вчера отказвахме монтажи заради студа трудно се работи при температури под -5 дори не е препоръчително. Време като днес направо е идеално за монтаж сравнение с оня дни. Ами не вакумират защото работят на заплата и кво им пука за климатика и да се скапе те не са потърпевши. А ние си продаваме и монтираме климите и ще сме на загуба при получаване на тапа знаете колко трудно се оправя такъв проблем с влага в системата да не кажа че дори е непоправимо.
Вакуумирането се први за да се разбере дали системата е херметична,ВЛАГАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТНЕМЕ С ОПЕРАЦИЯТА ВАКУУМИРАНЕ,духаш с азот поне 20 мин-ефекта е невероятен/за тези дето само продухват/.Иначе,ако трябва да се прави като хората:Първоначално публикувано от VeleV.Klima
1.Азот-30 бара 24 часа/ако има пропуски се виждат/
2.Вакуум за да се изтегли азота-45 мин. минимум
3.Пуска се фреона,мери се налягане ,температура,ток....и т.н.
4.Вземаш парите за добре свършена работа и отиваш на следващия обект.....
Така се работи в ЕС.Тук само Climacom спазват този начин,което им прави чест!!!!
Това което казва Dindo е така по принцип но не е рентабилно при отделни сплитчета пръснати из населението. Това го правя само когато пускам големи VRF, VRV, DVM и т.н. системи защото ако при тях оплескаш монтажа загубите са огромни да не говорим за запояване в азотна среда...
А за чия сметка остават загубите при отделните пръснати сплитчета?Първоначално публикувано от cooler
Хайде и аз да попитам, защо според теб не може да се изтегли влагата от системата при вакуумиране?
Не е ли целта при много ниското налягане което прави вакуумпомпата, водата да се изпари даже при ниски температури - справка - учебника за физика 8-ми клас.
Това е теория!Първоначално публикувано от Pansim
Предлагам ти следния случай/експеримент/
От обледеняване,вибрации...и т.н. ти се разхерметизира външното тяло.
Клиента си пие ракията/виното/през това време ,топло му е ,ама след 1-2 дни ти се обажда,че нещо не му топли климатика.
Отиваш,разбираш причината,отремонтираш.
През това време машината и тя се е "напила" с доста влага.
Монтираш външното тяло,ВАКУУМИРАШ,зареждаш с везна и .....
ОТГОВОРИ МИ....
ХАЙДЕ!!!
Може ли аз.... първо блокира четирипътния защото в неговите капилярки първи се запушват и от там се започва нагряване, продухване, вакуумиране филтър дехидратор и под 50% шанс за успех докато не смениш компресора и пак един наакан климатик
)
За сметка на статистиката и на монтажната фирма защото се носи гаранция все пакПървоначално публикувано от echo
![]()
Колеги във всяка инструция за монтаж на климатик пише как се прави тази работа.Недейте да гадайте.