Здравейте,
Възнамерявам да закупя инв. климатик за холно помещение с квадратура 20 кв.м. Малко подробности преди да стигна до моделите, които са ми препоръчали - става въпрос за среден етаж от 3-етажна къща. Цялата къща е с външна изолация. Холът, който ще се отоплява е с една калканна външна стена и втора към балкона. На тази стена към балкона има голям прозорец с размер 2 метра на 1.50. Другите стени са вътрешни. Изложението е север-запад, понеже къщата е до високи блокове в хола е винаги сянка и малко студено.
Като цяло обаче целия етаж е с нова външна изолация от Неопор 5 см и дограмата е 5-камерна.
Самия хол е 20 квадрата и е отделен с остъклена портална врата (която се отваря/затваря) от друга стая с квадратура около 17 кв.м. Височината им е 2.5м. Стените са дебели.
Препоръчаха ми следните два модела за въпросния 20 кв.м хол:
FTXS35J/RXS35J - Дайкин за 1,670 лева без монтажа, но с ДДС
и
MSZ-GE35VA/ MUZ-GE35VA - Мицубиши Електрик за 1,400 лева без монтажа, но с ДДС
Та въпроса е кой от двата да взема? Кой ще топли повече при минус 15 например? Ако се отвори порталната врата и се отоплява това помещение от 37 кв.м. ще се усеща ли ефекта на климатика ( не говоря за най-студените дни или пък второто помещение да е топло, колкото първото, но поне въздуха да се отвърне и затопли малко?)
Благодаря ви за мненията!!!
За сега идеята ми е да