Е тук си много прав.Сервизните са за техниците,за потребителите има инструкция за ползване.Цитат:
Първоначално публикувано от babati
Преглед за печат
Е тук си много прав.Сервизните са за техниците,за потребителите има инструкция за ползване.Цитат:
Ето тук има и сравнение с други климатици:
http://translate.google.com/translat...stiraportit%2F
Всичко е илюзия... COP 16! Няма такова нещо. Средно COP си е около 3 и малко над 3 на годишна база. Магия няма как да стане! За да ти стане топло, си се иска мощност. Другото е да лови окото;)
Извинявам се, че публикувах грешни данни по-горе... :jamaika
lavsho, като купуваш телевизор, питаш "техниците" и купуваш, а? :)) Добре е човек да проучи какво купува според мен. Не е лошо човек да е информиран. :jamaikaЦитат:
Първоначално публикувано от lavsho
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1325499540[/time]_________________________________________________
Объркал съм ги данните много лошо... Условията в сервизното са:Цитат:
Indoor temperature 20*C
Remote condition: High fan speed, Heat 30*C
Voltage 230V
И нещата стоят малко по друг начин:
5 3400W input 770 COP 4.41
0 3300W input 690 COP 4.78
-5 3100W input 609 COP 5.09
-10 2650W input 540 COP 4.90
-15 1800W input 483 COP 3.72
Извинявам се отново за грешното инфо!
Тези данни сигурен ли си че са точните
Това е от скандинавските тестове и аз им вярвам, но тука данните са за максимална мощност.
Вижда се колко е КОП-а при -15 градуса, около 1,7.Модела е 9MKE
Според сервизното поне... Но в полеви условия явно е различно. ivan1 е публикувал данните по-горе.Цитат:
Първоначално публикувано от stanimir197_7
Ето сервизното, някой ако иска да си чете
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&...GBRErg&cad=rja
И аз това се питам - на кое да вярвам сега :)) :)) Eстествено, че на реални тестове! Тия данни производителят не знам как ги вади :)
Затова си ме радват он оф машините:) Знае се - харчи толкова, топли толкова. Няма трикчета и лъжливи КОПчета :)) Примерно някои производители вадят големи копчета, но за сметка на отдаваната мощност. Примерно коп 6 input 300 output 1800, а при он оф-ката коп 2.5 output 3200:P
След 4-5 години ще ни го раздробят още, за да купуваме още по-икономични машини :))
Таблицата не дава КОП, а изходната мощност.
edi, дай на google translate - auto detect language и translate to BG "lämpökerroin" - превежда го "коефициент на топлинно на"
ето консумация в синьо и отдавана мощност в розово. Данните съвпадат с КОП таблицата (тая с червеното) - сравнявах ги вчера...
[img width=800 height=518]http://www.scanoffice.fi/uploads/images/vtt/Panasonic%202.png[/img]
Да, прав си, грешката е моя.
Излиза, че тестовете, направени от производителя, са правени в едно идеално помешение с постоянна t 20 градуса, без тя да се влияе от външните условия и при зададени 30 градуса на дистанционното. Тия данни дето ги взех от сервизното от +5 до -10 външна показват как би се справила машинката в идеалните условия(20 градуса вътрешна) - когато климатикът е най-ефективен и все пак те топли. Защото, доколкото мога логично да си обясня графиките от повечето сервизни, с повишаване t вътре в помещението, капацитетът на климатика се понижава, а консумацията му расте. Тоест, ако вътре ти е 24 градуса, отоплителната мощност на климатика ще е по-малка, а ще консумира повече. Същевременно, когато в помещението е по-студено, климатикът е по-ефективен (тоест топли повече), а консумира по-малко. Това така ли е? Или аз грешно си обяснявам нещата? Питам за климатиците по принцип, като устройство на работа, без значение дали са инверторни или он оф машини.Цитат:
Първоначално публикувано от stanimir197_7
Докато тестовете на финландците показват какво се случва в реални полеви условия, вземат се предвид загубите на помещението с понижаване на външните t и т.н. Както се вижда на графиката на +5 +7 и тн не се ползва цялата мощност от 3.4 kW, ами доста малък процент от мощността на машината, защото времето е по-топло и загубите са по-малки. Колкото по-студено става навън, толкова повече топлинка е необходима. Това ме навежда на мисълта, че тези тестове не показват тоталния капацитет на машината, а нормалната и работа, каквато е необходима на ползвателя на климатика, като на по-студено време, естествено, се ползва и пълният й капацитет предполагам. Само че в описанието на теста не виждам да е посочено точно каква температура се е поддържала в помещението:
http://translate.google.com/translat...stiraportit%2F
Аз така ги разбирам нещата и така си обяснявам разликата в резултатите. Не знам дали съм прав.
Ама защо наспамихте така темата бе, другари? :taz
Без съмнение цял свят върви в тая посока!Трябва да се вземат максимално енергоспестяващи мерки в строителството,а не да се търси мощно отопление.И между другото хората го правят отдавна.Така че е съвсем логично и всяко следващо поколение климатици на водещите производители да е ''орязано'' , ''скопено'' и пр.Цитат:
+1Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Напоследък в повечето теми стана мазало!
Здравейте, ще дублирам един пост от раздела за ШАРП, понеже вече е изън рамките на марката.
Търся климатик за 12м2 детска стая, 2 външни стени, ново строителство с изолация.
Почти се навих на SHARP AY/АЕ-XP9HR, срещу 1159лв. с монтаж,
но прегледах упътването, направи ми впечатление, че няма нощен режим и само са 3 степени на вентилатора.
Шарпа засега е аут заради вероятно по-шумното вътрешно тяло /за 12 кв. м. стая/ няма как да го проверя и няма еднозначен отговор във форума,
остават Panasonic CS/CU-E9MKE-3 1389.00 лв. с монтаж
http://www.climashop.bg/climatic/cat...l#.TvGmLtRzWdk
и Mitsubishi MSZ/MUZ-GE25VA 1099.00 лв. без монтаж
http://www.climashop.bg/climatic/cat...l#.TvmmQtRzWdk
кое е за предпочитане, като се има предвид, че не ме интересуват модерните джаджи като филтри, интелигентни очи, сензори и тн...
Важното да е тихо, да отопляват добре и да не вадят дефекти.
:081:
Значи Mitsubishi MSZ/MUZ-GE25VA... По-икономичен е, а топли колкото Панасоника по номинал. Има EEV, лесно се почиства, по-евтин е.
... 25-цата е с единичен топлообменик, 35-цата с двоен. Иначе не са лоши машини. Бих погледнал и KIT-NE-9MKE.