FTX50 и GE50VA какво са? За какви машини ги водят?Цитат:
Първоначално публикувано от stelaartoa
Преглед за печат
FTX50 и GE50VA какво са? За какви машини ги водят?Цитат:
От трите(дайкин 50-каFTX, фуджицу 14 нокрия и МЕ 50-ка/независимо FD или GE) Нокрията е най-доброто.Излиза че 14-ка бие по показатели 18-ки :bravo
Дайкина "пуха" дефрости на всеки 60-80 минути като трудно наваксва температурата.
ME GE е с вътрешно тяло едва 9 килограма-толкова пише, видях го на вътрешното тяло в хола на нашите.Той затова има и два модела- единият отдава в максимум 7.3кв(GE), а другият 7.7кв.(FD). "Смесеният" модел FD standart(външно GE вътрешно FD) отдава 7.3.кв.
Минуса на нокрията е по-силното жужене на външнотот тяло.
Разбира, се че нокрията 14LB е 14-ка поне по консумация.Ако дайкин и мицубиши могат, нека да я "стигнат" по консумация.
Да разбирам ли че COP 1 ( демек маслен радиатор) е най-добре? Мощ и сигурност! Няма дефрости, няма лед!Цитат:
Първоначално публикувано от babati
Когато говорим за отопление с климатици, 99% от хората очакват малки сметки. Демек висок COP. Иначе няма никакъв смисъл да се плаща машина 2500 лв. Далеч по-добре е климатик за 600 лв и два месеца на нагреватели.
E чак за радиатор не говоря ;) А машината за 2500 лева струва толкова защото ти предлага комфорт и екстри, не си мисли че харчи по-малко от по-семпла, на добре направена машина - с мощен компресор, тежко външно тяло, добре зарадена с фреон :) Да на +7 може и да й е по-нисък COP :)Цитат:
Първоначално публикувано от Sevo
Babati, тежка, доре направена машина, с големи топлообменици и мощен компресор струва пари и то не малко. Хем онова докрая, хем душата в рая няма. Производителите много добре знаят къде им се позиционира ценово машината и колко струва. Друг е въпроса, че понякога цените са изкривени поради надценяване или дъмпинг. Но класните машини се знаят и струват пари.
Два пъти казвам условно, естествено не чак толкова.Макар, както винаги да съм твърдял, за ДАЙКИН под -10 нищо не се знае.И ХИТАЧИ при -10 по таблица са перфектни, ама после издъхват здраво.Тази зима имаше оплаквания от недостатъчна мощност на модели на ДАЙКИН и то не само от ниския клас.И по други причини бих избрал НОКРИЯ-та.Нейния компресор не е натегнат като на 50-ицата на ДАЙКИН.Освен това тази зима имаше и други оплаквания от 50-ицата, а само едно-две от НОКРИЯ.Аз като ползвател бих дал 300 лева отгоре и бих си взел НОКРИЯА-та, особено при неговите условия.Избора е на колегата вече.Цитат:
гледай картинките и недей да мислиш много , номинала на дайкина е лепнат до максимума, докато норията има накъде да развърти - дайкина няма накъде да мърда.Цитат:
докато преди два три дни не смогваше сега ми бачка на он-офф - точно фтхите не са инверторни климатици. то не са и климатици много де :) намерил съм йофтин топлообменик ще го правя бойлер :)
Така е :) Може и по-тънко да се мине, де:) Но с конвенционални машини, а 99% от хората не харесват он/оф начина на работа. За мен лично не е проблем да ми работи он оф една машина. Общо взето всеки си избира.Цитат:
Първоначално публикувано от Mega
Sevo, ето ти нагледен пример - Sharp AY-XP12ER - машина от високия клас с компресор matsushita с мощност 1020W. На +7 има COP 3.86
Но на -5 й остават 3.6 kW по номинал. Вземи една машина с COP 6 и я сравни с този Sharp на -5. Мога отсега да ти кажа какво ще излезе дори без да търсиш :) Машината с COP 6 на +7, на -5 ще отдава около 2.5 kW по номинал при COP 4.5 да речем :) Докато при тоя SHarp на -5 COP е 3.5, но пък отдава много повечко топлинка ;) Еми ако машината с COP 6 на +7 се напъне на -5 да извади 3.6 kW колкото Шарп-а? COP дали ще е същият, как мислиш?;)
Е кое е по-евтино? :) Аз си мисля че са еднакви ;) COP e рекламен трик и нищо повече. "COP не те топли, топли те мощността." VelevKlima :P Не си мислете че толкова са напреднали технологиите - електрониката да, но принципът на климатика си остава същият :)
С тази разлика че машината с по-висок COP на +7 в повечето случаи има маломощен или изпържен компресор;) Другият вариант е да има огромно външно тяло за да може компресорът да е мънечък като съотношение спрямо тялото;) Затова аз лично бих избрал машина с по-нисък COP на +7 но с по-мощен компресор и следователно по-здрава и да не се чупи. Но както казах всеки си избира.
p.s. MHI-то от подписа ми има COP 3 на +7. Мислиш ли че ми излиза много скъпо да топля с него 26 квадрата панел, без изолация, с алуминиева дограма и мислиш ли че друг климатик би се справил по-добре? :) В преходните месеци сметките са ми 30 лева за тоя климатик :) В студен месец към 45-50 лева. До -5 COP от 3 му пада само с 0.3 :) Има нисък КОП в сравнение с други машини но отдава повече топлина :) На -5 COP 2.7 само :) Ама тия цифрички нищо не значат... Климатикът ми има нисък КОП защото има доста мощен компресор, иначе се води 12-ка 3.5 kW е на охлаждане.
външно тяло 38 кила
1300 вата компресор
1300 грама фреон
Ако на моята машина й бяха сложили 800 вата компресор какъв COP щеше да има и щеше ли да успява да отдаде 4.1kW на +7? А щеше ли да се справя по-добре от сега на -15 ? :police:
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1330342380[/time]_________________________________________________
Затова съм +1 на Нокрия-та.
Освен екстрите има доста мощен компресор, а това за мен е най-важното нещо в 1 климатик.
Да защото Nocriata e с цена на дребно 2349лв,a Me50GE - 1899!Да не говорим че TFX50 е дори с със 100лв по евтин: 1799лв.Нормално за разлика от 450лв/550лв да е по-добър?Нали...Цитат:
От трите(дайкин 50-каFTX, фуджицу 14 нокрия и МЕ 50-ка/независимо FD или GE) Нокрията е най-доброто.
Нормално е, затова НОКРИЯ-та е на 100% по-добрия избор за теб.Ако те спират парите, минаваш на ДАЙКИН-а и МЕ, макар почти да съм сигурен, че с тях ще студуваш.
Само да допълня, че 50-ицата е с 1200 ватов компресор.НОКРИЯ 14 е с 900 ватов и пак надминава по мощност 50-ицата.
edi1, VABH е с 1200 ватов компресор, VAH е с 900 ватов.Цитат:
Първоначално публикувано от edi1
А компресорът на Нокрия 14 е с input 0.9-2.95 kW - няма как да е 900 ватов. Ако не се лъжа беше към 1300 ватов. Имам сервизното но на друг комп. По-късно ще кача картинка :)
Не искам да изпадам в спорове, но все пак трябва да отбележа че COP = мощност!Цитат:
Първоначално публикувано от babati
И точно COP топли ПОВЕЧЕ. При еднаква мощност на компресора с различното COP отдава повече топлина.
А и технологиите са напреднали. Например субкулърите.
Онова което обаче не напредва в България е мерака да се сравняват несравними неща, или най-малкото да се сравняват параметри които са малка част от ежедневието. Трудно ще ме убеди някой че температурите в България са повече отрицателни, отколкото положителни. Затова на мен пък ми е важен климатик с добро COP за по-дълготрайна употреба, отколкото COP при екстремни условия. Колкото повече, толкова повече.
Sevo, ти май не четеш какво се пише а само си пишеш :)Цитат:
Първоначално публикувано от Sevo
Можем само да се радваме че масата от хората мислят като теб за да може да върви напред световната икономика, иначе всички щяхме да обработваме земя и да гледаме животни (не че има нещо лошо в това...). Както и нямаше да има такова разделение на труда и толкова много блага и работа за всички.
COP означава coefficient of performance или коефициент на трансформация - трансформация на ел енергия в топлина и НЕ е мощност :)
Баби, на 14 и 18 е 900 ватов, САНЬО - C-6RVN93HOP.На 24 е 1700 ватов на МАЦУШИТА - 5KD240XAD21.
Така е edi1, извинявай:) Намерих си сервизното - гледал съм refrigerant charge :))Цитат:
Първоначално публикувано от edi1
Значи излиза че ge50va и Nocria 14 имат еднакъв по мощност компресор :) Малко съм разочарован :cry:
Явно голямото вътрешно тяло си казва тежката дума :) Доста елегантна машина е Нокрията :bravo