Отговор: Собственици на климатици 100V - част 2
Цитат:
Първоначално публикувано от
dodo_pv
Затова някои форумни корифеи мерят невероятно високи COP-ове, пълнейки формулата с грешни стойности на дебита.
И аз винаги съм се чудил на някой като изкара екселски таблици с дебит 600 или 900 кубични метра на час и на база на него сметнат COP, мерене на изходяща температура с термометър за телесна температура (при пуснат HIGH вентилатор, 20 секунди след като е бил на LOW) и т.н.
- - - - - - - - - -
Цитат:
Aleksandars
Г-н Щерев, бихте ли пояснили какво трябва да видим на снимката, защото е леко размазана при мен и не разбирам идеята на поста.
Благодаря предварително!
Незнам какво е размазано на снимката (при Вас), но ясно се вижда колко са финни филтрите при машини които имат система за автоматично почистване на въздушните филтри. И именно заради това, че събират много по бързо прах, се налага тяхното почистване да е по често.
Въпреки ситните филтри 24ч. е безобразно малко време! Ако пък не може да се удължи времето или изключи автоматичното почистване си е доста дразнещо. Не си го представям да тръгне посред нощ.
Вярно ли, че филтрите се самопочистват чрез прахосмукиране? На Урурото виждам че има четки, ама не знам дали се само-прахосмохират.
За мен опцията за самопочистване на филтрите е супер. Много съм доволен от нея.
На Хитачито изключих самопочистването ( има си такава опция ) но също беше на 24 часа ,намирам го за ненужно често при моите условия ,но вероятно в по запрашено помещение ще е нужно ,филтрите са изключително фини като плат ,и са метални .. сега ги чистя ръчно на около седмица - 10 дена .На фуджицуто се регулира времето ,от 24 часа до 64 часа ,не може да се изключва до момента в който реши че трябва да почистиш касетата за прах ,тогава спира - не го нулирах че ме дразни ако се пусне нощем което се случваше чат пат .
Без да се приема за даване на акъл, но ако се изключи климатика и се включи в 10:00 часа сутринта ( или в друг удобен час ), това самопочистване на 24 часа няма ли да е винаги в 10 сутринта и да не пречи на никого.
При Уруру няма прахосмукиране, само се четкат и праха пада в специалиния контейнер- не го намирам за много практично. При National добре е измислена цялата система за почистване и едновреммено прахосмукиране, така праха се изхвърля навън.Много удобно!
Така е Миланов - 24часа работа считано от стартиране. Моето Хитачи рано сутрин се самопочивства. Котката досега не се е оплакала от него.
Цитат:
Aleksandars
Имаш ли идея какво представлява цялата система? Май не... И замисли се защо интервала е такъв.
Мисля че имам някаква идея, без съм го разглобявал. То ако го разглобя ще е по-ясно, ама е рано още!
Филтрите са много по-финни от другите, които съм виждал. - това само по себе си нищо не значи. (Шублера ще е независим наблюдател). Логично е по-финните филтри да се запушват по-често, така е!
При Национала има прахосмукачка! Праха не се събира никъде, а през аспирацията се изхвърля навън.
Не съм мерил колко са високи филтрите предни и горни, но на око към 300мм + -.
Едно автоматично почистване прави 6 хода - 3 наляво и 3 надясно. В ръководството пише че целият филтър се почиствал за 8 пъти работа на това почистване.
След като прахосмукачката е много слаба е логично отвора през който смуче да е малък за да има ефект.
Значи височината на отвора ако е правоъгълен е около 300 / (6*8) = 6,25мм - Около 6,5 - 7 мм че да има малко застъпване.
За едно почистване ще изчисти хоризонтална лента с ширина 40 мм.
Или ако не се спира функцията за 8 денонощия ще го изчисти целия. С други думи всяка лентичка се чисти на 8 дни веднъж.
Така имаме една лентичка почистена преди 0-1 ден, една почистена преди 1-2 дни и така нататък последната е почистена преди 7-8 дни. Или средно все едно целият филтър е чистен преди 4 дни.
Предположенията които съм направил ще бъдат проверени, но първо ще трябва да натрупам прах, за да се види и ефективност на прахосмукачката. Засега прахосмукачката е спряна и гарантирано не е работила от 8-ми вечерта към 21ч. Преди това не знам кога е работила. Климатика не е спиран само се намаляват градусите за през деня. Ще видя тъкмо за колко време се натрупва някакъв прах.
Ръчното активиране на почистването е друга работа. Не си направих труда да го засека колко време продължава но е над 1 час, вероятно прави почистване на целият филтър, т.е. 6*8 = 48 хода. Би трябвало да е около 72мин.
Интервала не е точно 24часа. Би било много хубаво да му кажеш в колко часа да се чисти всеки делничен ден!!! Би могло да се използва вместо аларма за събуждане - направо ще е идеална! :))
Май часовете се броят от спиране на функцията, което го измества с по 9 мин. на ден - забелязах го това. Отделно ако спира тока, ако се изключва от таймер ОФФ или таймер "лека нощ" или от ОН/ОФФ всичко се измества. Има и други условия кои то го изместват с около 30 мин.
Напоследък се падаше през деня и като не съм там и не ме дразни. Но преди това няколко пъти се включи около 22ч. Не зная защо се беше изместило в тоя час, не помня дали тока е спирал ???
Сега ще чакам да натрупам прах, но определно няма смисъл от ежедневно почистване на целият филтър.
Здравейте! Пиша тук, защото купих климатик на 200 волта и като прегледах темата. се чудя кое е правилно (едни викат директно свързване с мрежата. а други с траф на 110 волта било по-добре). Та въпроса ми е кое да избера?.Мерси ако някой даде съвет.
Нито едното-сложи си трансформатор 230/200 V. Как на 200 волтов климатик ще слагаш траф на 110 V /правилното е 100 V/?
Има си траф на 200 волта.
А ако е инвертор, има ли значение (за 30V едва ли е важно, но е хубаво да се види какво е написал майсторЪ на изделието).
Самураят е написал 200V. Не пише 200 +/- 50 V. В къщи съм мерил до 247 V в контакта. И за инверторните климатици, както и за всички елементи в тях е от значение захранващото напрежение. Японците са точен народ и не презапасяват много-много елементите си.
Гледам, че тая тема е като за нашия климатик. Трябваше да го проуча явно преди покупката, взехме го малко на доверие, но все пак ако може някой да изрови повече информация - какъв му е истинският COP, другия параметър BTU и коя година е правен. Разбрах, че е масова практика да се изстъргва числото на вътрешното тяло и клиентът да разчита на някаква хартийка с надпис в магазина. Моделът е: Fujitsu AS361PENK. Дали мога да намеря оригинално дистанционно или някакво добро универсално. И като цяло с 2 думи може ли да се каже, че е свестен модел?