Алекси, ДТЗ за предпазване на хора са настроени да изключват на 30 mA, така че сам си направи сметката дали 10 mA е "смъртоносен" ток. Безопасната сила на тока за човек е до 50 mA.
Алекси, ДТЗ за предпазване на хора са настроени да изключват на 30 mA, така че сам си направи сметката дали 10 mA е "смъртоносен" ток. Безопасната сила на тока за човек е до 50 mA.
нормативните документи са на базата на нашата нисковолтова мрежа .. човека умира от ток а на 220 волта той е двоен ако "бръкнеш в контакта " ...
Алекси, да ти е честит новият климатик-много е добър, обаче не пиши моля те за електричеството. До 1000 V са мрежи с ниско напрежение. Човек не умира от НАПРЕЖЕНИЕ 220V. Ако "бръкнеш" в контакта - НАПРЕЖЕНИЕТО Е 220V. Имаме нормативни документи за ниско, средно и високо напрежение!
50мА в рамките на 0.5 секунди обаче ,извадил си го от контекста за наличие на дефектнотоков автомат или някой не е внимавал по електробезопасност ..но да не сеем на дъното му просо .. зададох прост въпрос за кабела а ми предложиха да забия кол до климатика .. така че влизам в тон с дискусиятакола до мотиката ли да го забия !?
Тоя дето " не е внимавал" има 5 група по електробезопасност за над 1000 волта от поне 17г. и я защитава всяка година. Ако това ти говори нещо? Винаги пиша от гледна точка на нормите за електробезопасност, а не "от контекста.
ми кажи за трафа тогава .. как е правилно да се свърже така че да не офазява външното тяло като обърнеш щепсела
Включи щепсела в едната посока и измери потенциала м/у корпус външно тяло и "нула". Обърни щепсела и измери пак. Посоката на щепсела в която е по ниско напрежението м/у "нула" и корпус е "вярната" и така трябва да е включен щепсела. "Занули" си външното тяло и трафа /трябва да има означение или сърцевината/. Сега ако измериш пак напрежението ще е под 1 волт. Готов си, можеш да спиш спокойно и да почерпиш!![]()
Алекси, продава се специална комбинация монофазен щекер-контакт, която не позволява да се обръща посоката при включване. С такова нещо се работи в белите държави и може да се използва в твоя случай. По-голям проблем представлява мощността на автотрансформатора, която обикновено е около 1000 VА. Помоли SPSt да ти обясни защо трябва да е поне 3 кVА, че ми свършиха бисерите.
Имаш в предвид тази система ли :3670.jpg 001871o3.gif ? Разпространена е в Чехия и Словакия и не знам кои други страни в централна Европа . Наистина добре измислено , като щепсела е пригоден да се ползва и в системата Шуко : images.jpg img.jpg
И тук ги има. Използват се в ИТ техниката. Наистина може да свърши работа в случая, ако не иска да бележи по някакъв начин щепсела и контакта. Моят съм го вързал през 20А ключ, за по-лесно изключване, когато климатика няма да работи известно време.
Додо, не мога да обяснявам чужди "бисери". Сам си ги обяснявай. Моите ми стигат.![]()
Има просто решение на проблема за изключване на климатика в неактивния сезон, без да се изключва щепсела - да се смени контакта с такъв с вграден ключ. Използват се за включване на бойлери.
Провери си порядъка на мощността! Може примерно да свалиш една нула. Ще ти дам жокер: Търси в нета тороидален трансформатор 220/100 или 110V. И гледай да струва до 20 лв., че тези /ако изобщо има/ 1000 VA, струват повече от монтажа. Примерно нещо такова като параметри. http://www.tme.eu/bg/details/58-0300...atori/talema/# Цената варира доста при различни производители и търговци.
Този пост е редактиран от SPSt; 05-01-14 в 11:12.
Имах пред вид трансформатор, който захранва целия климатизатор, а не само външния вентилатор![]()
Дай линк да го видим. Ето един като този, който препоръчваш:TST2500/002 INDEL - Трансформатор: тороидален | Transfer Multisort Elektronik Дори е с 500 VA по маломощен. Прилича на този който е монтиран на моят климатик, само дето е с около 18 кг. по-тежък и с около 320 лв. по-скъп. Според теб този става ли?