Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
Здравейте, предстои ми избор на климатици, за новото жилище. Става въпрос за апартамент (83 кв.м) в Бургас, първи етаж, като отдолу (ниво партер) има топлоизолация на тавана. Кооперацията е нова, топлоизолация от сорта на 5см, изложенията са югозапад, северозапад и едно прозорче североизток, апартамента е краен, дограма Profilink PVC.
Дневната+кухня е ъглова (югозапад - прозорец 3,3х1,4 / северозапад - прозорец 1,8х1,4 и врата 0,70х2,30), в общо линии квадратно помещение (приблизително 5,3х5,3), 28 кв.м. и около 70 куб.м. Пода е паркет - дъб (18 кв.м.) и бетон (10 кв.м). Климатика ще е разположен във "външния" ъгъл на стаята, на югозападната стена, като ще духа успоредно на северозападната стена. Мои познати с Daikin ми ги препоръчаха, така че за сега съм се спрял на Daikin FTXS50K за тази стая.
Едната спалня е северозападна с прозорец 1,3х1,4 и врата 0,7х2,3, 12 кв.м, около 30 куб.м. Под паркет - дъб. За тук съм се спрял на Daikin FTXS25K.
Другата спалня е северозапад/североизток с прозорци 2,2х1,4 и врата 0,7х2,30, 14 кв.м, около 35 куб.м На североизток почти цялата стена е топлоизолиран, покрит калкан. Под паркет - дъб. За тази стая мисля да използваме инфрачервен радиатор Campa, около 2кв. Сега сме с него в спалнята ( 15 кв.м, две зими) и като топлина е добре, като консумация нямам представа. В най-студените дни повече от 23 градуса не съм му задавал. Охлаждане на тази стая мисля, че няма да се налага, ама ще поживеем и ще видим.
Ще съм благодарен да дадете съвет. Бюджета е разтегливо понятие, но около 4000 лв +- 300/400 лв за двата е ОК, aко може да се намали, без да се губи качество винаги е добре. Връзките са предварително прекарани, така че като монтаж няма са има оскъпяване заради пътищата, които за дневната са около 8м (от които 2м външни в топлоизолацията, а за спалнята около 5м ( около метър външна връзка). Все си мислех, че Daikin е най-доброто, но като чета из форума, започвам да се съмнявам, тази Нокрия, която хвалите изглежда доста впечатляваща като параметри. Има ли по-добър избор като със сигурност държа да са качествени/надежни, да топлят и да са тихи. Дето се вика аз мога и на 18-19 градуса да вирея, вечно ми е топло, ама пък на жената все и е студено. Остава ми и чуденката за втората спалня, дали има нужда и там от климатик. Все пак след целия разход по обзавеждане на апартамента, гледаме и да по спестим тук и там, ама дали си заслужава? Има и коридор около 6,5/7 кв.м, около 18 куб.м, който няма да има собствено отопление.
Отговор: Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
Аз бих предпочел Тошиба Дайсекай 6 - 13-ка и 10-ка на ваше място. Имат нисък минимум и ще работят по комфортно.
@kaizera, моето предложение е следното:
1. Хол+кухня - това Мицубиши;
2. Спалня - това Фуджи (ако наистина го имат налично го отнасяй без да се замисляш). Фирмата е бургаска и можеш да им звъннеш и питаш за Фуджи-то (рядък екземпляр, който е вписан в червената книга на климатизаторите :) ).
Накрая като теглиш чертата ще ти останат едни пари, с които ще им плащаш тока поне 2 зими.
Toва Fuji изглежда много добре, но и Daikin FTXS25K professional 2013, не е зле. Така като гледам май за "малкия" климатик няма голяма разлика в параметрите и цената.
A за дневната от трите модела май най-много ми харесва Fujitsu-то - най-добри показатели, средна цена (от трите). А най-много ме привлича Произход: Япония
Daikin FTXS50K/RXS50K PROFESSIONAL 2013
Mitsubishi Electric MSZ-SF50VE/MUZ-SF50VE 2013
Fujitsu AWYZ14LB/AOYZ14LB NOCRIA
А и цялата работа, така като гледам, ако се кандидатстра по програма REECL ще стане около 3400 лв, което си е с до 1000 лв по-малко от това на което бях се спрял.
П.П. Колкото до Toshiba... някак си не могат да ме грабнат. Незнам защо, нямам впечатления или нещо друго, просто така, но може и да греша.
Това с Япония - забрави! Гледай другите неща.
ОК, приемам че си прав. Тогава колебанието ми остава между Daikin-а и Fujitsu-то. Вярно по-скъпи са, но с по-добри показатели (но пък аз не съм капацитет, в тази област). От друга страна пък между Daikin-а и Mitsubishi-то има направо огромна разлика в цената, 800 лв са си разлика която при добри климатици ще се избире бавно.
Re: Отговор: Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
Цитат:
Първоначално публикувано от
kaizera
Колега горе долу съм като теб, 32кв хол + 13кв спалня. Сложих Нокрия и Дайкин ftxs25k. Още не съм ги ползвал цяла зима и впечатленията ми не са чак толкова големи. Дайкина като го сложа на тихия режим въобще не го чувам и усещам. Относно Нокрията, поне за сега изглежда голямо животно, тествал съм го до 28 градуса - никакви проблеми :-) Тук като малък недостатък е малко по силна струя и понякога завихря въздуха и се получава леко течение и другото което не ми харесва е пукане на пластмасите (надявам се да спре това пукане, като се поразработи). Това е с което мога да ти помогна :-)
Според мен, няма да се избие никога. Даже може да нарастне при определени условия.
Така и така разглеждаш може да погледнеш и това Hitachi RAK-50PPA/RAS-50WPA Summit 2013
Най-доброто,което можеш да вземеш от предложенията до момента е Fujitsu 14LB Nocria(все пак е хипер),предложението на Madj0 е добро,Daikin FTX50GV също е добър вариант,Toshiba 18n3kv2-e,ако успееш да намериш и някъде залежала 18LD също няма да е лош вариант.
За Дайкин има написано много ... А големите Toshibi според мен не белестят ... Да не говоря че цената им е колкото на Nocria-та . Hitachi-то ( 0,9 - 6,0 -8,1 ) си е почти Nocria a струва 500лв по малко ... Та с други думи или Nocria или Hitachi :)
Aми и аз май към Фуджи-то клоня, и като цена също има разлика с Дайкин-а. Единственото ми колебание идва от външния вид, доста по-грозен е от останалите (моля не се смейте, това също ни е важно:)), все пак ще го гледам всеки ден. Знам че малко е хем боли, хем сърби, ама какво да се прави, професионален дефект.
П.П. Едно време НЛО пееха, "Мъничка японка ще си взема, всичко в моя дом ще е "Hitachi". Едно време си бяха марка. Сега как са?
Аз лично много харесвам новия модел 50PPA(дизайн и екстрите,които са добавили),въпреки че не виждам много големи разлики с предишния като изключим външния вид и ако са пипнали нещо софтуера,но не бих го сравнявал с Nocria-та.
1. конструкция на стената 1мм ламарина 5см минерална вата 15 мм осб 12,5 мм гипс картон по късно 20 мм изолация отвън 2.50 кубични метр а 3. ще се използва и за отопление и за охлаждане Спрял съм се на следните вариянти Fujitsu ASYG12LU - ASYG12LECA / FUJI ROR12LKC /MITSUBISHI MSZSF35VE/TOSHIBA RAS137SAV-SKVE3
:yikes
Цитат:
Първоначално публикувано от
gangstera
1. конструкция на стената 1мм ламарина 5см минерална вата 15 мм осб 12,5 мм гипс картон по късно 20 мм изолация отвън 2.50 кубични метр а 3. ще се използва и за отопление и за охлаждане Спрял съм се на следните вариянти Fujitsu ASYG12LU - ASYG12LECA / FUJI ROR12LKC /MITSUBISHI MSZSF35VE/TOSHIBA RAS137SAV-SKVE3
??? А сега де ...