Отговор: Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
  Браво! Голяма сила е Хитачи, вентилаторът е капка в морето. Навремето като тръгнах от този форум с про-Хитачи възгледите си, никой не ми вярваше. Доволен съм от постигнатото. За 1000 лева с монтаж това е най-доброто. Голям мач на Байерн Мюнхен, мачкат германците, наздраве на всички Хитачисти с ''Бургас 63'' :)
  Здравейте колеги отново. Така по моя въпрос за избор на клима за 19+ 5м2 всекидневна преди две страници..Измерих точно размерите и се оказа че все пак помещението е 3.х6.5м2 около 19.5м2, а като се махне плътната кухня 60 см отиваме на около 18м2! Така , че спокойно ще си топля и коридора с машинката! Затова държа да е читава 12-ка.
1. Фирмата с която работя ми намериха SHARP  AY-XP12GHR / AE-X12GHR . Все пак се намира това добиче. Като плюсове, доста солидно външно тяло, развърта до 6kW, коп около 4.4 на отопление и рядки дефрости. Минус - малко шумен от въздушния поток - ще го приживея! В комплект с 5 годишната гаранция и добрата цена почти съм го решил да е той но все пак...
 2. Втори вариант , вярно малко по -скъп е DAIKIN  FTXS 35J / RXS 35J серия Professional. За тоя модел тук там четох , че при ниски т* около -10 пада до 2-2.5kW. За разлика от Шарпа който бичи над 3-3.5 кW. Иначе друг кусур май не знам. Ако някой каже как се държи от към Дефрост външното тяло сега е момента. Чувам нещо за 30мин или такова - ако е так амай е кофти! .Много се двоумя и за него.
3.Като трети остава MITSUBISHI  Heavy SRK/SRC - 35 ZJ-S. До колкото разбирам доста смислен модел, работи безупречно при минусови т*, но остава доста ниския коп 4 при отопление, а и развива само до 4.8кW на топло...Иначе отново тих модел и изпитан до колкото разбирам. Дефростите пак са на ниво при Мицубиши - поне така разбрах..
Моля за компетентен съвет. Като цяло как са дефростите на трите модела, други недостатъци- пукания на тела, вибрации, шумни външни тела и прочие....Може и други модели. Като цена говорим до около 1700лв грубо. Ако съм пропуснал някое "чудо" на техниката до и около тези пари , моля да ме извините и да го предложите. :) Евентуално ASYA 12 LEC - Nordic, като цена е около Дайкина с подобен коп, не знам само вярли ли са тези -20* дето дават че бачка безупречно ама...
  За втора употреба си мислих, но жена ми е против твърдо - няма кво да споря и тва е..:)
Поздрави на всички!
  Ето ти още една възможност, като цената ми се струва доста добра:
 Panasonic CS/CU-E12NKE-3 Nanoe-G ECONAVI 2012 PM GROUP BG София

а и има по добри мощности от Шарпа!
  мда направили са отстъпка като за 2 моторчета на турбината :))
  В 18 кв не бих сложил 12-ка никога  , макaр и с коридор 5 кв . Една хубава 9-та с енергийна ефективност  ще ти доиде на парите дето си ги приготвил . Гледам FD25 http://klimacontrol.com/klimatici.php?c=3  с ЕЕ даже и на 1600 лв с монтажа ще доиде ... Това също е адски добър избор Toshiba, RAS-10SKVP2-E - Super Daiseikai 6 цената с ЕЕ ще дойде  ~ 1800 лв  . Ако и двата не ги спираш денонощно от есента до пролета ще подържат желаната от теб температура без проблем а ако случайно стане -20 просто за тези 3-5-10 дни ще затвориш коридора , все пак не сме на северния полюс . Предлагам 9-ка защото ще е по комфортно , по икономично , климатиците са най-висок клас и реално са по добри от горепосочените . Също да отбележа , че имамт хубави екстри като плазмен филтър .
  Не чувам много добри отзиви от Панасоника и аз. Особено миналата година бая компресори се посменили чувам... :)
Затова и ги отписах, иначе да, на топло е доста добър CU-E12NKE-3 , аз мислех за Нордик версияат ама отива над 1900лв. Засега твърдо за Шарпа. От към топло май си е най -доброто решение за момента. Мисля да го капарирам тия дни.

Цитат:

Първоначално публикувано от 
Madj0 
   В 18 кв не бих сложил 12-ка никога  , макaр и с  коридор 5 кв . Една хубава 9-та с енергийна ефективност  ще ти доиде на  парите дето си ги приготвил . Гледам FD25 
http://klimacontrol.com/klimatici.php?c=3   с ЕЕ даже и на 1600 лв с монтажа ще доиде ... Това също е адски добър  избор Toshiba, RAS-10SKVP2-E - Super Daiseikai 6 цената с ЕЕ ще дойде  ~  1800 лв  . Ако и двата не ги спираш денонощно от есента до пролета ще  подържат желаната от теб температура без проблем а ако случайно стане  -20 просто за тези 3-5-10 дни ще затвориш коридора , все пак не сме на  северния полюс . Предлагам 9-ка защото ще е по комфортно , по икономично  , климатиците са най-висок клас и реално са по добри от горепосочените .  Също да отбележа , че имамт хубави екстри като плазмен филтър .

Виж, реално е към 20 м2 помещението да, но е доста студено. Ако беше изток-юг съм съгласен. Но апартамента е втори етаж север, без слънце реално зимата или ако огрее в единия прозорец за 2 часа и това е.  Студен е и не мога да рискувам с 9-ка. Иначе като цяло е вярно, но ако беше за по -топъл апартамент с по -добро изложение.
   Цитат:

mitakabus 
   Особено миналата година бая компресори се посменили чувам... :)

Този виц кой ти го разказа?!:-memnon
  Aleksandars, това чух, вярно, че не е за тая серия климатици и може би не точно за минaлата година но така ми казаха и просто споделям. Може би серия компресори знам ли... Иначе Панасоника също е добър вариант за отопление и като цяло даже е най- мощен  - за топло гледам е над 6кW..
  ти гледай колко запазва при -15 недей гледа тия 6кВ ..
  Така, реших вече, запазих Шарпа. Идната седмица монтаж. Каквото такова. От избраните е най -изгоден и с най- добри параметри, дано не съм сгрешил!
   Цитат:

mitakabus 
   Така, реших вече, запазих Шарпа. Идната седмица монтаж. Каквото такова. От избраните е най -изгоден и с най- добри параметри, дано не съм сгрешил!

Напротив, даже си направил много добър избор , ще се убедиш сам. В Русе  сме сложили доста от този модел и нямаме никакви оплаквания .
   Цитат:

strupi 
   Напротив, даже си направил много добър избор , ще се убедиш сам. В Русе  сме сложили доста от този модел и нямаме никакви оплаквания .

Благодаря strupi! И аз това чух от ваши колеги по морето и затова реших. Като цяло доста корав климатик!
  Sharp-овете по принцип са корави машини.
   Цитат:

Alexi 
   ти гледай колко запазва при -15 недей гледа тия 6кВ ..

И колко е при - 15?:confused:

- - - - - - - - - -

Цитат:

mitakabus 

Градски,със здраве да си го ползваш!