Отговор: Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
Цитат:
Първоначално публикувано от
gogorog
Ще береш ядове лятото като мен в това малко помещение. Моята стая е 12 квадрата също. По прочетеното и съветите на всички се орентирах като за обща култура при избор. Специално търсих специвикация на старите си климатици и видях че минимумът е бил 0.6 и макар и 12 -ки не съм имал проблем с миризми, но сега климатика е 1.1 минимум и проблема е налице.
Това беше старата клима Panasonic CS/CU-E12CKP5 Произведен в Малайзия.Характеристики:
студено:3.45 (0.60 - 4.00)кВ БТУ 11,800 (2,050 - 13,600)
Топло:4.80 (0.60 - 6.50)кВ БТУ 16,400 (2,050 - 22,200)
Консумация:студено: 950 (120 - 1,280)
Топло: 1,260 (115 - 1,890)
Климатика разполага с йонизатор и индикация за натоварване на компресора.
Много съм задължен на всички от форума , който се включиха по моя проблем. Благодаря ви.
Добре де @strashnia123 от какво се вмирисват тия климатици? Малка стая с голям климатик или просто малък минимум 1.1 в твоя случай?Че и на мен ми предстои да взимам климатик и направо се стресирам като чета:) За сега съм се спрял на тошко 5 13 ка за 22 кв 55 куб метра, добре изолирана стая. Според теб ще имам ли проблем лятото?
Ще ти отговорят по компетентните хора във форума, но твоето помещение е голямо и каквото и да сложиш няма да е проблем. Но за моята стая просто изключва често и много време е така и работи на вентилатор и събрания кондез се изпарява в стаята и оттам миризмата. Иначе е уникална машина много тиха дори и на най силния вентилатор. Много мощна. Като сваля градусите на 20 и отворя вратата няма проблем, но замръзвам.
Цитат:
zarko359
Добре де @strashnia123 от какво се вмирисват тия климатици малка стая с голям климатик или просто малак минимум 1.1 в твоя случай?Че и на мен ми престой да взимам климатик и направо се стресирам като чета:) За сега съм се спрял на тошко 5 13 ка за 22 кв 55 куб метра добре изолирана стая според теб ще имам ли проблем лятото?
Никакъв! :Drinks:
Цитат:
strashnia123
Ще ти отговорят по компетентните хора във форума, но твоето помещение е голямо и каквото и да сложиш няма да е проблем. Но за моята стая просто изключва често и много време е така и работи на вентилатор и събрания кондез се изпарява в стаята и оттам миризмата. Иначе е уникална машина много тиха дори и на най силния вентилатор. Много мощна. Като сваля градусите на 20 и отворя вратата няма проблем, но замръзвам.
За твоята стая, няма по-добър вариант за "европейска" машина от 7/10 PKVP. Ако и тя се вмирише ще трябва да го караш на вентилатор:-)
Цитат:
pilot
За твоята стая, няма по-добър вариант за "европейска" машина от 7/10 PKVP. Ако и тя се вмирише ще трябва да го караш на вентилатор:-)
Те и много други ще работят , но не ми се рискува.
Здравейте,реших се вече твърдо да сменям дървата с климатици и се съм се спрял на няколко модела.Климатиците ще са два.Ще ви помоля да ми препоръчате кой ще ми служи най-вярно от тези модели и въобще стават ли за нещо,понеже ако не са читави ще бъдат заменени.
Критериите са :
1.За какъв вид помещение ще се ползва климатикът- жилищно
2.За охлаждане, за отопление или и за двете(цялосезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатикът? - Цялосезонно
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението - 38кв.м/101 куб.м ,другата стая е 16 кв.м/41 куб.м
б) вида на дограмата и стъклопакета(ПВЦ/ двоен/стъклопакет
в) квадратура на прозорците- 2 кв.м + 1.5 кв.м на едната стая - 2 кв.м на другата
г) изложението на помещението- 38 кв.м е югоизточно и северно изложение,16 кв.м е западно изложение
д) етаж на помещението в сградата, особености 1ви етаж -къща
е) какво е предназначението на помещението- 38 кв.м е хол с бокс ; 16 кв.м е спалня
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение - къща
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата?За питащи "Защо"- ето защо - Стара Загора
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима? 24 градуса
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? - 38 кв.м стаята е с изолация от гипсо-картон на външната стена 12 мм
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатикът и какви? -да,на 38 кв/м
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатик - 2300 лв. общо за двата
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатика за отопление/охлаждане - зимата в Стара Загора,температурата рядко е под "-10" ,лятото се случва да достига 38-40 градуса
10. Имате ли съпруга приятелка -отговора само на този въпрос е по желание на питащият.
Едва след като си отговорите на всичките въпроси може да ни попитате, като преди това ни осведомите какви отговори сте си дали - Да :)
Ta моделите са за 38 кв.м
Sharp AY-M45SC
Toshiba RAS-405 ED
Daikin AN36BRS
Fujitsu AS-E40R
За 16кв/м са :
DAIKIN AN226NS
FUJITSU AS223PEY
TOSHIBA RAS-221PD
FUJITSU AS-J22V
MITSUBISHI MSZ-J228
DAIKIN AN22JNS
TOSHIBA RAS-221B
TOSHIBA RAS-2284D
NATIONAL 22RCZ
Има ли някои които се отличават от останалите и въобще читави ли са като модели.
Благодаря ви !
Цитат:
strashnia123
Те и много други ще работят , но не ми се рискува.
Е, то всички ще работят...въпросът е че този е с най-големите шансове да работи коректо в това помещение. Разбирам, че си се "набутал/и" един път, но там подбора на машината е тотално неправилен за помещението. Иначе FD си е много добър климатик и в по-голяма стая ще пее.
Цитат:
schnapps
Здравейте,реших се вече твърдо да сменям дървата с климатици и се съм се спрял на няколко модела.Климатиците ще са два.Ще ви помоля да ми препоръчате кой ще ми служи най-вярно от тези модели и въобще стават ли за нещо,понеже ако не са читави ще бъдат заменени.
Според мен са малки, както тези за 38м2, така и тези за 16м2. Насочи се към по мощни модели или поне към по висок клас.
От няколко дни се чудя как може да няма нито една фирма, която да направи климатик с нисък минимум като тошиба и тих като митсубиши... O, ЧУДО! ИМА! strashnia123 ми каза за LG H09MW ATHENA, само като видях минимум 0.3 и 17 децибела, корейска сглобка и не виждам сила, която ще ме откаже от него. Ще изчакам да го внесат, ако в момента няма. Сега ще чета темата за него, но искам да питам и тук дали има някакъв голям минус.
Цитат:
zarko359
Добре де @strashnia123 от какво се вмирисват тия климатици малка стая с голям климатик или просто малак минимум 1.1 в твоя случай?Че и на мен ми престой да взимам климатик и направо се стресирам като чета:) За сега съм се спрял на тошко 5 13 ка за 22 кв 55 куб метра добре изолирана стая според теб ще имам ли проблем лятото?
А щом е добре изолирана стаята - няма ли да е големичък 13-ка. Мисля, че е по-добре да е 10-ка най-много, че на мен 9-ката GHR шарп ми дойде големичък за 22 м2, изолирана стая в блок с ТЕЦ /който аз не ползвам/.
Относно ЛГ-то - и на мен ми допада доста. Само отсега гледам жалузите - нарисували са как въздушната струя прави едни красиви S-ки нагоре, надорлу, което знаете няма как да се получи :) . Та този ефект аз НЕ харесвам на Хитачито си /което е също с 1 цяло насочващо крило и не може да духа точно както искам - или право надолу, или пък хоризонтално напред, а струята се насочва надолу /донякъде/. Докато Шарпа е с 2 крила и с Коанда системата - няма равен в насочването на струята и отвесно надолу и кажи речи да бие тавана на охлаждане!
ти ще си опитното зайче на форума :))
Аз съм Early Adopter, a вие Early/Late Majority... Не се притеснявам.. Само не мога да разбера, как минимума му е 0.3 и минималната консумация също.. но честно не се притеснявам от 10 лева повече сметка за ток, като се има предвид, че сега се топля с руски маслени радиатори :D. Какъвто и климатик да взема ще ми е по-евтино :)
Цитат:
TSH
Само не мога да разбера, как минимума му е 0.3 и минималната консумация също..
Ама ти колко очакваш да бъде? Имаш 50W електроника, 2 мотора - 30 и 50W, и за компресора нещо трябва...
СОР=1 не е толкова зле. При някои машини и по-надолу отива. :taz
Санчо и на него доста му пада КОП-а на минимум ,като харчи 150 вата само хаби ток без да духа топло :))