Отговор: Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
Дали ще се намери човек, който да даде рамо по един въпрос :) Имам едно помещение, което е около 70кв/м, като обем не съм сигурен но предполагам около 200 м3. Всички стени (в това число и покрива) са външни. Има външна изолация, ще се слага и 5см вътрешна (каменна вата) по всички стени+тавана. Помещението не е разделено ами е едно цяло. Мислех вариант с локално парно ама нещо ми се струва голяма разправия та почти съм се отказал от това решение. Остава само климатик. И тук идват въпросите предвид това, че не съм си имал работа с подобна техника. Виждам, че има климатици, които са правени за такива големи помещения и пише, че отопляват по 70+ квадрата, примерно MITSUBISHI Heavy SRK / SRC 80 ZK-S. След това се замислих - през зимата помещението може да се разделя на 2 части (посредством подвижна стена). Като едната част ще е около 40кв/м а другата около 30кв/м. Та ме осени идеята за 2 климатика. Видях предложенията на митсубиши и даикин, които се препоръчват за 30-40кв/м помещение и се оказа, че поне първоначалната инвестиция в 2 климатика е по-малка. Примерно Daikin FTXN50L/RXN50L и MITSUBISHI Heavy SRK / SRC 56 HE-S , то като сложиш монтажа и не е кой знае колко по-евтино ама пак е някаква икономия. Първоначалната инвестиция обаче не е толкова важна, тя може и да е няколко стотачки повече, това което ме интересува и за което не знам нищо са бъдещите разходи и поддръжка. По евтино ли излиза да се поддържа един климатик от висок клас, отколкото 2 климатика от среден ? Плюс това (ако съм с 2 климатика) правя сметка през зимата в едната част (тази, която е 30кв/м) да държа по-ниска температура примерно 18-19 градуса, което може би ще икономиса малко ток, което винаги е в плюс. в по-голямата част (тази, която е 40кв/м) да държа 22-23 градуса. Виждам, че има климатици, които са с 2 вътрешни тела, за нещастие обаче поради ред причини такъв не може да бъде монтирам. Друго нещо, което ме притеснява - монтажа на телата (вътрешното и външното) няма да може да бъде на едно ниво, външното тяло вероятно ще се монтира на около 3 метра под вътрешното като връзката между двете ще е открита, въпроса е - има ли опасност през зимата заради тази открита връзка да има замръзване или нещо от тоя сорт :)
2 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Първоначално публикувано от
Александър Александров
А какво мислиш за това да се монтира външното тяло на тераса?
В къщи са монтирани 2 броя в терасата и съм доволен.Единствения минус за мен е простирането на дрехи зимно време,ама намаляваме градусите докато се простре прането и после си ги увеличаваме.Прикачен файл 8125Прикачен файл 8126
Колега, винаги съм се чудил ако се наложи да се отваря за нещо горният капак на горното тяло, като как става номера?
Да чука на дърво.Между другото, снимката е много нагледна и в едно друго отношение.Като гледам подписа на колегата, двете тела са на 9-ка ЛСС и 12-ица ЛГЦ.Нагледен пример, на къде вървят нещата с материала и външните тела.
Цитат:
vinse
Дали ще се намери човек, който да даде рамо по един въпрос :) Имам едно помещение, което е около 70кв/м, като обем не съм сигурен но предполагам около 200 м3. Всички стени (в това число и покрива) са външни. Има външна изолация, ще се слага и 5см вътрешна (каменна вата) по всички стени+тавана. Помещението не е разделено ами е едно цяло. Мислех вариант с локално парно ама нещо ми се струва голяма разправия та почти съм се отказал от това решение. Остава само климатик. И тук идват въпросите предвид това, че не съм си имал работа с подобна техника. Виждам, че има климатици, които са правени за такива големи помещения и пише, че отопляват по 70+ квадрата, примерно
MITSUBISHI Heavy SRK / SRC 80 ZK-S. След това се замислих - през зимата помещението може да се разделя на 2 части (посредством подвижна стена). Като едната част ще е около 40кв/м а другата около 30кв/м. Та ме осени идеята за 2 климатика. Видях предложенията на митсубиши и даикин, които се препоръчват за 30-40кв/м помещение и се оказа, че поне първоначалната инвестиция в 2 климатика е по-малка. Примерно
Daikin FTXN50L/RXN50L и
MITSUBISHI Heavy SRK / SRC 56 HE-S , то като сложиш монтажа и не е кой знае колко по-евтино ама пак е някаква икономия. Първоначалната инвестиция обаче не е толкова важна, тя може и да е няколко стотачки повече, това което ме интересува и за което не знам нищо са бъдещите разходи и поддръжка. По евтино ли излиза да се поддържа един климатик от висок клас, отколкото 2 климатика от среден ? Плюс това (ако съм с 2 климатика) правя сметка през зимата в едната част (тази, която е 30кв/м) да държа по-ниска температура примерно 18-19 градуса, което може би ще икономиса малко ток, което винаги е в плюс. в по-голямата част (тази, която е 40кв/м) да държа 22-23 градуса. Виждам, че има климатици, които са с 2 вътрешни тела, за нещастие обаче поради ред причини такъв не може да бъде монтирам. Друго нещо, което ме притеснява - монтажа на телата (вътрешното и външното) няма да може да бъде на едно ниво, външното тяло вероятно ще се монтира на около 3 метра под вътрешното като връзката между двете ще е открита, въпроса е - има ли опасност през зимата заради тази открита връзка да има замръзване или нещо от тоя сорт :)
Здравей,
Правилно си се насочил към два климатика, даже и да не преграждаш помещението с два броя климатици ще имаш по ефикасно отопление и ще ти е по-комфортно, както и разхода на ел.енергия ще ти са е оптимизира.
Относно разположенито на телата няма никакъв проблем да имаш разлика в нивата, даже в твоя случай е удачния вариянт
Здравейте.Може ли да ми препоръчате някой надежден магазин или сайт за климатици.
Благодаря предварителноСлед няколко дневно разглеждане и чудене се спрях на два модела основно:
1.TOSHIBA Ras 13 SKVP2-E Super Daiseikai6(по препоръка на justify)
2.FUJITSU AWYZ-14LB NOCRIA
Вие какво мислите...?
Цитат:
Александър Александров
Здравейте.Може ли да ми препоръчате някой надежден магазин или сайт за климатици.
Благодаря предварителноСлед няколко дневно разглеждане и чудене се спрях на два модела основно:
1.TOSHIBA Ras 13 SKVP2-E Super Daiseikai6(по препоръка на justify)
2.FUJITSU AWYZ-14LB NOCRIA
Вие какво мислите...?
А от кой край на България си?
Цитат:
VeleV.Klima
А от кой край на България си?
Дупница
Препоръчал съм ви колеги на лично.
Re: Отговор: Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
Здравейте. Предстой ми покупка на климатик , но доста се колебая. Четох доста теми от форума , но не мога да се спра на модел окончателно. Помещението за което ще се ползва е Хол(дължина - 4.75м/ ширина - 3.35м/ височина - 2.70м), тухла, 3-ти етаж, има само една външна стена(западна), на която е един прозорец с 4-крила (ширина - 2.6м/ височина 1.6м).Няма изолация на стената и дограмата на прозореца е дървена.Климатика ще се взима на лизинг и горе - долу гледам да се вместя в 1600-1700 лв, като засега съм се спрял на Климатик Panasonic CS/CU-E12NKE-3 - Econavi 2012 . Ще ви бъда благодарен ако ми препоръчате някой модел за тези пари който ще върши работа за отопление(зимата в студовете кам 25-26 градуса).
И това като бонус - климатика евентуално да може от време на време да затопля и спалнята до нормална за сън температура (20-21 градуса)
ПС:Хола е с преход към спалня(4,75/3,10/2,70 - пак само с западна външна стена с прозорец (2,6/1,6) - дървена дограма и без изолация.
ПС2: или да се вземат 2 девятки или седмица за спалнята и девятка за хола пак за около 1700лв?
Става дума за град Стара Загора
За чии студове става дума - Софийски, Русенски, Варненски или др.? Имам чувството че имаш нереални очаквания за климатик. На какво си се отоплявал до сега?
Re: Отговор: Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
За Стара Загора става дума.
Досега и в момента съм с ОСАКА CH-12-JV , но след като замръзна 3 пъти в големите студове много ме изнерви и реших да я сменям и без това вече е на доста годинки. Иначе с ОСАКАТА температурите които съм писал си ги прави.
Е тогава, мисля че, машината която си избрал е добра. Все пак се съмнявам в големи студове /-10; -15/ да успява да поддържа 25,26С. Може би за ден, два да, но при по продължително време едва ли. Спалнята ти е за втора машина, нещо като GE25. Ако желаеш с една машина да държиш нормална темп./22-23/ в хола и около 19-20 в спалнята, то тогава трябва да се ориентираш към 50ка на Митсубиши или Дайкин. Друг вариант е Нокрия14, но бюджета отиде на кино.
Re: Помогнете ми в избора на климатик - 2013 г.
Спалнята е просто като опция , а по принцип гледам и се чудя между тези:
Климатик General Ashb - 09LDC
Климатик FUJITSU ASYG-09LEC
Климатик FUJITSU ASYG-12LEC
Климатик Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA/MUZ-GE25VA
Климатик Mitsubishi Electric MSZ-GE35VA/MUZ-GE35VA
Климатик TOSHIBA Ras 137 SKV-E
Климатик Panasonic CS/CU-E12NKE-3 - Econavi 2012
като естествено , чудя се дали да не се сложи 9-ка или да се презапася с 12-ка ? , и все пак идеята е не да взема най - скъпото , ами да взема това което ще върши работа :)( с една дума ако климатик за 1200лв ще ми свърши работа ще взема него вместо да дам 1600 за най скъпия )