Климатика е хубаво нещо - да - две мнения няма по въпроса!Напоследък, в България е много "модерно" "да си с климатици..." лошо няма, особено лятото е голям кеф..... В интерес на истината когато реших да си купя климатик това беше доста отдавна), даже не знаех че стават и за отопление.
Но да си дойдем на въпроса. Понеже следя форума, ми прави впечатление, че масово се препоръчват маркови климатици на цени от по няколко хиляди лева. Ок -лошо няма - всеки иска да кара Мерцедес или поне Бентли.... ама стига да може да си го позволи. Това което искам да кажа е, че едно е да си купиш маркова техника от висок клас когато парите не са ти проблем и го правиш за удоволствие или "престиж", а съвсем друго е, когато го правиш за да "икономисваш" ! Тоест когато реша да се топля с марков климатик последен модел колко ще "ми излезе" и дали наистина ще имам някаква икономия? Но стига излишн приказки , нека да посмятаме малко.
Изходните данни за отопление с конвектор са на база лични замервания на ADAX Glamox 1500W в продължение на 3 години. Отоплителния сезон го приемам 5 месеца. Средно 250kW/h на месец х 0.20ст =50лв.Като уточнявам , че това е детска стая и се отоплява само когато децата са в нея - понякога денонощно, понякога по 12часа - зависи кой кога е на училище. Ако приемем, че е спалня то времето за отопление ще е още по -малко, съответно и киловатите ще са по-малко. Имам данни от замервания и на климатик но понеже не е от тука препоръчваните, няма да ползвам тях, а по информация от форума - има няколко теми за това. Приемам че разхода на климатик за това помещение ще е 3 пъти по-малък - само 17лв на месец (то компютъра ми харчи повече....)
Мястото е Варна, североизточна стая, вътрешна +външна изолация на стените и тавана + естествен паркет 22мм и върху него килим. ПВЦ дограма. Сметките са правени само на дневна тарифа....за по-лесно смятане
Излиза, че реализирането на някаква икономия при първоначална инвестиция от 2000лв за климатик, става чак след 10 години.... Ако не сме си купили "Ферари"а нещо по-обикновено, то тогава икономията може да дойде на 5-тата година. (инвестиция/климатик до 1000лв).
Направих аналогични сметки за по-голямо помещение 30кв.м - там отоплението с конвектор ми излиза 100лв на месец (стаята е вътрешна с една външна стена - прозореца), има същата изолация отвън и отвътре. Приемам че с климатик ще ми струва 30лв/месец. При инвестиция от 3000лв климатика се изплаща до 8-мата година и след нея вече съм на печалба. Ако съм инвестирал в по-евтина машина - 2000лв , икономия се реализира след 5-тата година.
Извода е , че икономия от отопление с климатик се реализира при използването им в големи помещения. И при условие, че говорим само за електрическа енергия, а не газ или други алтернативни източници.
....и не дай си Боже да се наложи ремонт след гаранцията - всякаква икономия отпада.... Тук е момента да се отбележи, че стандартната гаранция на климатиците е 2 години, а на по-горе споменатите конвектори - 7години.