Както винаги всичко друго но не и по темата.....Най-евтино е ако автора си купи дебела шуба от магазин втора ръка.
П.С. Обръщам се към модераторите и администраторите, в съответствие с правилата на форума да трият постовете които не са по темата или имат заядлив характер.
Този пост е редактиран от Pat; 19-09-13 в 16:18.
Само че изолацията няма движещи се части и електроника които да предадат богу дух.![]()
Изолация (1100лв. минимум) - хубаво, после ще кажете ама и дограмата трябва (2100лв. минимум).
Само дето съм на квартира и няма да инвестирам 3300лв. за тоя дето духа и сметката да намалее 2 пъти.
Предпочетох да дам почти 1400лв. за климатик и сметката да намалее поне 3 пъти.
Както винаги се държиш, като ощипана девица, но както и да е. Пат, понеже виждам, че ги разбираш нещата, би ли ми разяснил ако в стаята ти през зимата температурата спадне до 12~14 градуса колко време ще е нужно на адакса да затопли помещение до 23 градуса? Също така ми е интересно как изчисляваш надеждността? За комфорта -ясно!
За достигането на исканата от теб температура, ще зависи и от външната температура, силата на вятъра и дали вятъра си има скрити вратички към стаята, кубатурата на стаята, уреди които отделят топлина и явно още много други фактори. Според мен в рамките на 2.5 - 3 часа, ще се достигне зададената температура.
След поставянето на изолацията на стаята за която говоря (вече 10години) не съм виждал температурата в нея да падне под 15 градуса и това при условие, че около седмица децата не бяха в къщи и не е включвано нищо в стаята. Та при тези условия през зимата след половин час в стаята въздуха достига зададената температура - пробвал съм го на зададени 25гр. За мебелите докато се стоплят естествено минават 2-3 часа.
За надеждността, ако имаш пред вид кое има по-голяма вероятност да дефектира мисля че няма какво да се обсъжда... климатика е много по капризен и податлив на влиянието на външната температура. Ако навън е минус 15 и трябва да си включа климатика и да го чакам да влезе в режим определено ще мине повече време отколкото коя и да е "печка"Да оставим настрана че при такива екстремни обстоятелства (примерно силна снежна буря при ниски температури и "смущения" в електричеството) характеристиките на който и да е климатик не са това което ги дават на хартия и вероятността да не може да "си свърши работата" е много по голяма от който и да конвектор.
Значи темата разглежда твоя частен случай! Смисъла на отопление с климатици е различен от ситуацията която описваш, обикновено силата им е в непрестанната работа, но въпреки това аз съм правил експеримент с вече 13 годишен Национал и съм го включвал в 5 часа сутринта при външна температура от -25* и е тръгвал да духа топло за около 3 минути......Въобще в твоята тема има толкова много ако, че тя не е обективна за нищо освен за твоя си случай. И не на последно място- купи си един истински климатик (може и да е 2У) и спри с тези безсмислени теми защото е пълно с подобни!
И повярвай, печката с дърва и въглища ще е още по надеждна при снежни бури и смущения в тока, даже и от прехвалените електрически печки с чувствително термореле!
Ти явно не си забелязал въобще за какво е темата..... но това не ме учудва. Ти повдигна въпроса за надеждност,температури и други подобни..... Аз разглеждам въпроса от чисто икономическата му страна - инвестиции и изплащане. Ако не ти е силата там.....
Покажи ми климатик който в добре изолирана малка стая ще се изплати за по-малко от 5 години!
Ако не можеш да ми дадеш такъв пример - спести ми останалата шлака....!
Темата ти е безсмислена и не носи никаква полезна информация! Ако не е за коша, то поне не е за този раздел! А и щом лежиш на чужд гръб за сметките си, можеш да се отопляваш и с пружина за легло.