Аз дето съм гледал по сервизно, запазват по 60-70% при -10 от това дето е при 7 градуса.
Аз имам едно такова питане обаче. Може да е от некомпетентност, но все пак ми се наби на очи. Защо за климатик Хитачи който купих наскоро на етикета има нарисуван Евросъюза, и за различните зони КОП-а който дават е различен? Нали независимо къде си 7 градуса са си все 7 и една и съща машина би трябвало да има постоянен КОП, или каквото и да е там.
В различните климатично-температурни пояси(определни според един регламент на ЕС) КОП-а се измерва при различна външна темпаратура.Да не се те объркали с SCOP-a???
Потърсете във форума има и линк към регламента и директивата уреждащи тези въпроси.За Европа мисля бяха три климатичните зони- топла, умерена и студена.Ето една от темите: https://forum.setcombg.com/%D0%BE%D1...%82%D0%B5.html .Има и друга по-подробна.
Ползвайте форумната търсачка-полезна е :rolleyes: .
Добре, съгласен съм, но щом зависи от климатичните условия /пояси/ дали на идващите от Япония машини КОП-а не е определен при условия при които ако това се направи тук ще е с по низки стойности? И обратното. За Хитачито параметъра който дават тук е към 3,5 а за Испания около 5, което си е разлика.
COP и EER не би трябвало да зависят то това в каква зона е - най-много да има леки разминавания от влажността на въздуха.
Предполагам гледаш SCOP и SEER - сезонните.
Там вече зависи къде си. Едно е зимата в Испания, друго е в Швеция.
Образно казано ако си някъде много на север и студа винаги ти е под 0, машината колкото и да е хубава ще ти спести примерно половината или 2/3 от сметката за ток, ако обаче си някъде на юг, дето под 5 градуса не пада, същата машина може и 80% от сметката да ти спести.
Благодаря на всички, които коментираха и даваха съвети!
Почистването на Sharp-а и монтажът на Fujitsu-то бяха вчера - бързо, чисто, приятно.
През нощта климатикът работи (на 20 градуса), защото нощем става бая хладно и забелязах нещо, което не ме кефи особено, но не знам има ли какво да се направи - точно преди да започне да духа, фреонът в тръбичките къркори 5-10 секунди, почти всеки път. Кофти е, защото все пак в спалнята е хубаво да е тихо... Иначе самата работа на климатика е достатъчно тиха, за да не се усеща.
Видях някъде коментари, че това къркорене може да се дължи на (твърде) къс тръбен път - по груба преценка дължината е ок. 1,60 м. Питах в магазина, казаха ми, че ще дойдат да видят може ли да се направи нещо.
Техниците презаредиха фреона и сега бълбукането се чува доста по-рядко, за по-кратко време и не толкова шумно. Предполагам все пак остава въпроса с късия тръбен път, като ми казаха, че ако поискам, ще удължат и тръбите. Факт е, че сега вече не се будя, нито пък ми пречи да заспя това бълбукане (имам много лек сън).
Изчакай да се захлади и нещата ще се подобрят.Тогава няма да спира толкова често ,а така и бълбукането ще намалее.
Тъкмо ми пристигна колетчето от Токио
На снимка 1 се вижда оригиналното дистанционно за моя модел (вляво) и това, което ми дадоха при закупуване на климатика (вдясно).
На снимка 2 се виждат антибактериалният филтър и неговата опаковка.
Разликите, които забелязах:
1. Оригиналното дистанционно работи осезаемо по-бързо и климатикът приема командите по-бързо. Разликата между двете е поне 1,5 секунди.
2. Йонизацията работи.
3. Изборът на сила на вентилация работи нормално, включително последният режим, "тихо". При старото дистанционно климатикът не издаваше звук за потвърждаване приемането на командата за този режим и въобще не минаваше в режим "тихо". Сега наистина влиза в този режим и работи доста по-безшумно.
ДОПЪЛНЕНИЕ: * Вчера идваха техниците да удължат тръбите. Удължиха ги с ок. 1 метър и се получи обща дължина ок. 2,50-2,70. Къркоренето почти изчезна! Чува се съвсем слабо, за не повече от 5-7 секунди, което си е направо супер в сравнение с преди.
Този пост е редактиран от cheeseus; 20-11-13 в 13:55.