Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 46
Like Tree16Одобрявам

Хиперинверторни климатици или термопомпа

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Nov 2013
    Мнения
    4
    #1

    Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Първо, като новобранец във форума, бих искал да поздравя всички стари и млади кучета и да им благодаря предварително за помоща която ще окажат :-)

    Сега по същество - миналата година купих къща в китното малко селце Сърнегор в полите на средна гора, община Брезово, на 420 м надморска височина. Къщата е на три етажа, приземния наполовин под земното ниво. 65 м2 на етаж. Двора е 700 м2, с празно пространство пред къщата около 150-200 м2 на юг. Къщата е завършена на ниво голи тухли и бетонени плочи, сложих трикамерна ПВЦ дограма с к стъкло навсякъде и смених изцяло покрива с нов, красив и добре изолиран, приземния етаж е като бункер - 30-40см дел бетон са всички стени . Има прекарани вода и ток (еднофазен) и горе долу всичко останало очаква да бъде направено. Планирам изолацията да е безкомпромисна - 10-15 см външна, няма да жаля пари за нея. Приземния етаж няма да се ползва ежедневно, и даже изобщо на първо време, там има 2 стаи по около 15 -20 м2 и една по малка - 10м2, пода е гола земица засега, но все пак можем да смятаме двете малки стаи като пространство което ще се отоплява в един момент, например като спални или стаи за гости. Средния етаж е баня и две стаи по 20 м2, които мисля да съединя , като остане само двойния комин като колона по средата. Най горния етаж засега не е разделен на стаи и още не сме решили дали да не го оставим така, като едно голямо студио/мансарда. Семейството ми е малко - аз, жената и дъщеричка, мислим третия етаж да бъде за нея един ден като порасне да си има нейното си място.

    Един от най - важните аспекти при строежа на една къща е правилното проектиране на отопление, охлаждане и вентилация, и мисля, че точно сега е момента в който трябва да се вземат някои важни решения.

    Насочил съм се към два основни варианта, и с тази тема се надявам да ги сведа до един - Термопомпа или Хиперинверторни климатици. По долу ще се опитам да систематизирам информацията която след часове и дни четене из форумите успях да събера за двата варианта, с техните плюсове и минуси, както и много грубо съпоставяне като цени. Не искам да дискутирам никакви варианти с котлета, газ, пелети. Темата да бъде само за икономичните, базирани на електричество методи за отопление и охлаждане посочени в заглавието. От сега искам да направя една важно уточнение - бюджета не е лимитиран, или за да го направим по реално, да кажем, че лимита е 35 000 лева, за да можем да впишем и двата вида отопление/охлаждане в картинката.

    Отопление и охлаждане с термопомпа - термопомпите са няколко различни вида в зависимост от използвания източник на енергия - вода, земя, въздух. Всички видове имат своите предимства и недостатъци сравнени една с друга, но като цяло, по мои груби изчисления базирани на това което съм чел, при добре конструирана и изпълнена система може да се постигне среден реален годишен СОР между 3 и 4, дори 5. Цената на цялата отоплителна система много грубо варира между 30 и 40 000 лева. Смятам подово водно охлаждане за около 100 м2, 4-6 вентилаторни конвектора за охлаждане, термопомпата, топлообменници, сондаж/земна серпентина, помпи за сондаж/циркулационни помпи и тнт... Основно предимство на водните и земносвързаните (изключвам въздушните термопомпи) е ниски нива на шум, сравнително незабележима работа, сигурност (устройството може да бъде скрито в мазе/изба), изполване на едно единствено устройство за отопление, охлаждане и битова топла вода, комфорта на подовото отопление не бива също да се пренебрегва. Като недостатъци могат да се изтъкнат високата първоначална инвестиция на всички видове качествени термопомпи, различните рисковете свързани с различните видове - при водните допълнителен разход на електроенергия за сондажната помпа, рискове от повреждане на системата от пясък и други примеси, огромното количество вода изразходвано от системата; при земносвързаните риск от преохлаждане/презатопляне на земята в зависимост от сезона, и последващото падане на производителността, при въздушните ниската производителност при много ниски температури, честите цикли на размразяване, по ниския СОР като цяло.

    Отопление и охлаждане с хиперинверторни климатици - говоря само за хиперинверторните, защото имат високи показатели на СОР, близки до тези на термопомпите, висока ефективност, съответно ниски разходи за електричество. Не искам да споменавам марки и модели, това могат да направят специалистите, но говорим за най - скъпите модели около 2500 - 3500 лв, топ моделите на топ марките, най доброто на пазара.
    Предимства на хиперинверторните климатици - високи нива на СОР, икономичма работа/ниско потребление, безпроблемна работа дори при много ниски температури, възможности за преработка, филтриране, освежаване на въздуха, сравнително много лесна инсталация, без необходимост от тръбна инфраструктура в къщата, скъпи подови серпентини и тнт. Цена грубо за 120 - 150 м2, 5 климатика 15 - 20 000 лв с инсталацията - наполовина на термопомпа. Друго голямо предимство е, че ако един от 5те климатика се развали, семейството няма да умре от студ, останалите ще продължат да си работят, докато разваления се поправи/смени изцяло, което също е много по лесно сравнено с ремонт/смяна на термопомпа. Предимство е също възможността за много прецизен контрол на хиперинверторите, съответно по - ниската им инертност в сравнение с термопомпите (особено с подово отопление). Според мен не може да се отмине едно друго предимство на климатиците - за разликата в цената между добра надеждна термопомпа и топ модели на топ марките климатици човел може спокоийно да си купи и инсталира малка фотоволтаична централа, която няма да може напълно да замести елекрозахранването на цялата къща, но поне да го сведе до много по ниски стойности, така общия СОР на цялата къща ще се повиши значително (не знам дали не говоря глупости, но предполагам идеята ми е ясна на всички).

    Като основни недостатъци могат да се изтъкнат шума който климатиците незбежно произвеждат извън и вътре в къщата по време на работа, необходимостта от отделно устройство за затопляне на битова вода, монтажа на 5 или повече външни тела на фасадата на къщата, което не винаги е красиво и удобно, комфорта при отпление не може да се сравни с този подово водно охлаждане с неговото равномерно разпределение и липса на шум.

    Надявам се да не съм прекалил с подадената информация, правя го, защото знам, че за да се даде правилен съвет е необхдимо колкото се може повече информация, а и мисля, че на много хора задащи си същите въпроси като мен ще им е интересна една дискусия в тази насока.

    В тази последна част планирах да задам всичките 1000+ въпроса които имам по темата, но мисля, че след всичко написано по горе, мога да сведа всичко до един основен и най - важен въпрос, на който специалистите и хората с опит във форума могат да отговорят според собствените си виждания и разбирания, пък ако се заформи и дискусия, още по добре:


    Заслужават ли си термопомпите високата инвестиция, сложността на изпълнение и многото свързани с цялостното изпълнение главоболия , или е по добре да инвестираме в топ модели на хиперинверторни климатици от големите марки и за разликата в цената да си направим добра изолация на къщата или малка фотоволаична централа?
    Ivan19, mirandi, ccankov73 и 1 други харесват това.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,123
    #2

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    имаш и още един вариант - голям климатик с 4-5 вътрешни тела - мултисплит ,според мен ще е най изгоден .. външното тяло може да е някъде в страни да не ти бръмчи под навес да речем .. а за разваляне недей да мислиш ,висок клас климатици не се развалят ей така
    mirandi одобрява това.

  4. Novice
    Тук е от
    Nov 2013
    Мнения
    4
    #3

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Благодаря за бързото включване, и много интересно при това! Мултисплит системите не ги включих, защото на много места четох за тях, че не са по икономични, по трудни били за управление на отделните вътрешни тела, с по нисък СОР, ако някой има опит с такива системи ще се радвам да ги включим към дискусията. При всички положения едно външно тяло е много по добре от 5, пък макар и по малки. Не знам освен това как стои въпроса с консумацията на външното тяло ако например само едно външно тяло работи в даден момент, с други думи, не е ли минималната консумация много висока при мултисплит системите. Пак говорим за топ модели на топ фирмите, най - доброто от най - добрите.
    Този пост е редактиран от Valld; 02-12-13 в 12:18.

  5. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,686
    #4

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    За нова къща в строеж със солидна изолация термопомпа е най-доброто решение. Най-малки главоболия би имал с въздух-вода. За другите е въпрос на фирма и късмет. Лично аз до сега доволен от самоделките не съм виждал, но из нет-а има и доволни. Важното за нея е да имаш качествена услуга от ЕРП-то. Ако нямаш ток с нужното качество по-добре забрави. За охлаждане с подово забравяш, в режим охлаждане работят само конвекторите. Лично аз обичам да ги преоразмерявам в спалните помещения с цел работа на най-ниските нива на вентилатора. Новите модели са с инверторни мотори но са и скъпи.
    Смятай подово + лири в баните (помещенията с плочки), като водата минава първо през лирата, след това с по-ниски градуси отива в подовата серпентина. Ако имаш дюшеме, подовото е супернеефективно. Там залагаме конвектори. Ако искаш подробности, моля на лични. Понеже правим такава къща но е 450 квадрата РЗП, там са предвидени две Термопомпи Тошиба Естия II - две по 16 Kw. Работят в паралел. Като инвестиция в случая е почти равна на изпълнение на къщата с mini VRF система, защото дори водната система се прави с мед по желание на инвеститора.
    Този пост е редактиран от Mega; 02-12-13 в 12:19.
    estqwerty, justify и Valld харесват това.

  6. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #5

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Това за което говори Алекси е VRF, а не мулти-сплит. Има малка разлика. Аз бих заложил на термопомпа на твое място.
    justify и Mega харесват това.

  7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #6

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Според мен, трябва да се тръгне от малко статистика. Да се види какви са средномесечните температури за този район, за поне 10г. На база това да се прецени, каква разлика в средния КОП ще има м/у вариантите: вода-вода и въздух-вода. Говорим за еднаква отоплителна мощност при 40С температура на подаваната водата в системата. Разликата в ефективността, изчислена в пари за една година, ще покаже заслужава ли си инвестицията в сондажи, серпентини, помпи, труд и т.н.
    Това е важния избор, според мен. Климатиците, макар и термопомпи, са си друг вид отопление и те идват на дневен ред, едва след и ако избора е термопомпа въздух-вода. А и, според мен, разликата в инвестицията м/у ТП въздух-вода и хиперинвертори няма да е фрапираща. Най важното за добрата работа на която и да е от тези системи ще бъде добрата изолация и дограма. Аз бих се ориентирал към 20см. качествен EPS за този полупланински район. Въпроса с БГВ стои само ако се изберат климатици.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,686
    #7

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Раздели инвестицията на две. Водна част - тръбни разводки, колектори, конвектори, управление. Тя е универсална и един ден може да я захраниш с топла вода от избран източник - термопомпа, ток, газ и т.н.
    Втората част е термопомпата.

  10. Novice
    Тук е от
    Nov 2013
    Мнения
    4
    #8

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Относно климата, не знам как да намеря подробна информация, това си е малко село, но много близо до Пловдив - 30-40 км, не много по високо, и със сходен климат - горещо през лятото и с мека зима, без големи и продължителни студове. Но определено района не е планински, има само малко по високи хълмове наоколо, но селото си е в ниското, 420 м надморска височина.

  11. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #9

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Аз бих избрал един от тези два варианта:

    термопомпа въздух-вода в комбинация с подово и вентилаторни конвектори (може и VRF с хидробокс) тъй като това е най-комфортно, ТП се програмира през лятото да произвежда БГВ в желаното време

    VRF Heat Recovery, който да има климатични тела за охлаждане и отопление и БГВ чрез хидробокс (като през лятото БГВ ще ти е безплатно, докато работят климатиците)

    Най-добре е Термопомпа въздух-вода (вариант VRF с хидробокс също не е лош, то реално е сплит термопомпа въздух-вода)

  12. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #10

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Цитат Първоначално публикувано от Valld Виж публикацията
    ...и за разликата в цената да си направим добра изолация на къщата ...?
    почни от края на поста си.

    ти знаеш как е тока в това село.
    а като няма ток резервирай на дърва/пелети и фенкойли.
    после избери климатици/помпа.

  13. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #11

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Аз съм на 100% на мнението на МЕГА, тъй като:
    положителни страни на термопомпа въздух-вода в сравнение с климатици

    1. Една термопомпа ще е по-ефективна и по-малко енергоемка за отопление ня цяла къща от 4-5-6 хипер-мега -дупер иневерторни климатика.Все пак и те имат консумация на електрониката.Сметките ще са по-малки с термопомпа.Повечето помещения отопляеми с един уред (термопомпа) ще води до по-добро и ефективно разпределение на моментните нужди от отопление и съответно мощността на термопомпата, ще се разпределя по-добре -когато една стая е затоплена и няма нужда от топлина, мощността ще се насочва към друго помещение което има топлина и термопомпата ще работи повечето време около номинала си или под него, за разлика от климатиците които по често ще спират ил няма да работят в оптимален режим.

    2. подовото отопелние на стаи, коридори, бани и тоалетни е поне 2 пъти по комфортно, отколкото такова с климатици.Друг въпрос е че климатик в баня и тоалетна не съм виждал.С термопомпата и подово отопление, ще можете зимата да ходите боси по пода, както това правите лятото-няма такова удоволствие навън да е ляюта зима, а ти да си ходиш у дома бос...

    3. банята и талетна при избор на климатици, ще трябва да се отопляват с отделни неклиматични уреди, което ще доведе до допълнителни разходи за отоплението им.

    4. Защитата от "неуредиците" на един уред- термопомпа е по-лесно и евтино отколкото на 5-6 климатика.Ще е необходим само един уред за защитата на термопомпата -не съм специалист, но да кажем един токоизправител или някакъв друг уред какъвто трябва.

    5. С термопомпата ще "произвеждате" топла вода, с климатиците това е невъзможно.Лятото при включен режим охлаждане една немалка част от топлата вода ще е загрята от топлината извеждана от помещенията на къщата и в този смисъл ще е по-евтина.

    Недостатъци на термопомпата в сравнение с климатиците

    6.Ако се развали цялата къща остава без отопление.При климатиците ако се развали един, останалите климатици "поемат" отоплението вместо него(донякъде).Може би 3-4 дни до 10 дни необходими за ремонта няма да ви затрудни да използвате духалки, ел.конвектори или камина на дърва.

    Това предимство донякъде е и недостатък в случай, че имате "токови" несполуки с ЕВН и пренапрежения, токови удари и тъй нататък-може всички и ли няколко климатика да с аварират.Защитата на всеки климатик поотделно е по-скъпо в сравнение с термомпата(важи казаното в точка 4).

    7.Цената за закупуването на климатиците най-вероятно ще е по-малка в сравнение със закупуването и монтажа на термпомпата.

    8. Няма да иам обработка на въздуха с плазма филтър да кажем и няма да има озон/йонизация на въздуха което донякъде предпазва от вируси зимата и лятото(в режим охлаждане).Може да се закупят допълнително има евтини и скъпи-зависи от желание и възможности.

    Защо термопомпа въздух -вода, а не вода-вода или земя-вода

    Причината е само една- това е най-ремонтопригодната термопомпа- външното тяло е до къщата или на някой от етажите и достъпът до него е по-всяко едно време без изключение и без каквито и да е допълнителни манипулации.

    Имам позната с термопомпа вода-въздух на първата година всмукателният колектор се запуши(на втори януари) и след три дни чудене фирмата "реши" да дупчи нов сондаж... добре че стопанката се сети да ги попита дали не може да се обърне всмукателната тръба-колектора на извеждаща водата, а извеждащата водата на смукателна тръба -колектор.Спасиха положението, но не се знае докога.Тоест при "авария" под земята= разковане или дупчене на двор с вкарване на машини и хора и всичко(градинки, алеи, плочки, фонтанчета) става мазало и след ремонта се прави наново.Същата работа е и с термопомпата земя-вода-там пък се изкопава целяит двор за полагане на тръби за термообмен със земята/почвата.Недай си боже някоя снадка да изпусне или да има пробив в някоя тръба-наново разкопаване на двора...


    П.П. Това са съображенията поради които съм на мнението на МЕГА.Ако правя за себе си отпление на къща или апартамент над 100 квадрата и имам възможност да къртя и правя наново основни ремонти или става въпрос за нова къща/апартамент това би бил моят избор.
    Този пост е редактиран от justify; 02-12-13 в 14:48.

  14.  
     
  15. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #12

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    Недостатъци на термопомпата в сравнение с климатиците

    6.Ако се развали цялата къща остава без отопление.При климатиците ако се развали един, останалите климатици "поемат" отоплението вместо него(донякъде).Може би 3-4 дни до 10 дни необходими за ремонта няма да ви затрудни да използвате духалки, ел.конвектори или камина на дърва.
    И на това му се намира начин. Монтират се две по малки помпи вместо една, които работят каскадно. Хем ще е по икономично, хем ако стане нещо с едната - другата ще закърпи положението през време на ремонта. Двете да се счупят едновременно е трудна работа.
    ccankov73 одобрява това.

  16. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,686
    #13

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Монтират се две, ама е почти двойна цената. Термопомпите на добрите марки не се развалят лесно. Стига от ЕРП-то да са благосклонни. Защото те са Богове в България.

  17. Novice
    Тук е от
    Nov 2013
    Мнения
    4
    #14

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Благодаря на всички (най - вече на Justify и Mega) за точните и изчерпателни постове, наистина си е по добре да зададеш конкретен въпрос и да получиш конкретен отговор, отколкото да четеш и да вадиш сам заключения - в повечето случаи неверни, в области, които не разбираш в дълбочина. Откровенно казано съм изненадан, мислех, че ще има повече 'гласове' в полза на климатиците. Научих и още нещо много важно - термопомпите въздух-вода не са задължително по лоши от вода-вода и земя-вода, което за мен е много добра новина. По всяка вероятност ще се насоча към това решение, сега ако не е нахално ще помоля за мнения коя термопомпа въздух-вода може да бъде препоръчана като разумно съотношение качество, производителност, надеждност. Mega вече предложи по горе машината на Тошиба, тя ли е най доброто на пазара, има ли конкуренция?

  18. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,686
    #15

    Отговор: Хиперинверторни климатици или термопомпа

    Не съм предложил нищо. Само казах с какво ще правим един обект. Има избор: Daikin, Toshiba, Mitsubishi Electric, General-Fujitsu, Panasonic мисля и LG. Въпрос на избор и сметки, аз не бих гледал само цената, цените са конкурентни.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Термопомпа Въздух-Вода
    От Electric във форум Други начини за отопление
    Отговори: 583
    Последно: 18-09-23, 09:22
  2. Термопомпа за подово
    От zaharyev във форум Други начини за отопление
    Отговори: 335
    Последно: 08-10-18, 20:02
  3. Термопомпа от Китай ...
    От Mega във форум Други марки климатици
    Отговори: 11
    Последно: 06-10-14, 23:56
  4. Термопомпа
    От pavcho във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 12
    Последно: 13-04-14, 18:39
  5. Термопомпа
    От Tony06 във форум Продава
    Отговори: 2
    Последно: 21-01-12, 18:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе