Отговор: Избор на Климатик
  1. Може да работи на отопление до 27 градуса външна температура. На тебе за какво ти е повече? Ще го пускаш да топли в жегите ли?
 2. Не е с капилярка - в сервизното са сбъркали. Няма как да топли до -15 ако е само с капилярка. Ако превъртиш надолу на страница 38, там където е разглобен се вижда стъпковия мотор на EEV-то.
 3. Много е хубав, с двойно-роторен компресор и може да работи до -20.
 4. На тази цена - 1424 лева няма по-добър климатик като параметри. Все едно си купуваш тошиба дайсекай за 1400 лева.
:BigGrin

Дали ще изкара 5 години - никой не може да ти каже.
 Може да изкара, може и да не изкара.

Не знам какво да те посъветвам.
 След издънката на самсунг при телевизорите ще се въздържа от мнение.
  1. В сервизното пише че вътрешната температура за отопление е 27 градуса или по-малко, а за външната дават за отопление от -15 до 24. Не че е нещо като проблем, но ми се е случвало да държа климатик да топли на 28, че дори и на 30градуса за малко. Обикновено държа на 24-25. Няма да се учудя ако нарочно са намалили възможната температура до 27 градуса според техниката.
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
Jack Krauser  
 1Няма как да топли до -15 ако е само с капилярка.

ХАХАХАХАХАХ :thumbsup::thumbsup::thumbsup::21:

Няма ли тема с бисери?
   Цитат:

Sad Reader  
 1. В сервизното пише че вътрешната температура  за отопление е 27 градуса или по-малко, а за външната дават за отопление  от -15 до 24. Не че е нещо като проблем, но ми се е случвало да държа  климатик да топли на 28, че дори и на 30градуса за малко. Обикновено  държа на 24-25. Няма да се учудя ако нарочно са намалили възможната  температура до 27 градуса според техниката.

Да точно така е, както казваш. Не съм го догледал. Не мисля, че тия градуси са толкова важни. При климатиците се гледа количество отдавана топлина(киловати), градусите нямат толкова голямо значение.
   Цитат:

Jack Krauser  
 Да точно така е, както казваш. Не съм го догледал. Не мисля, че тия градуси са толкова важни. При климатиците се гледа количество отдавана топлина(киловати), градусите нямат толкова голямо значение.

Не съм специалист, но според мен сигурно означава че изходящата температура на въздуха от вътрешното тяло при отопление е по-ниска, примерно няма да е 55 градуса, а ще е 50 градуса. Това потенциаално може би е по някаква причина, поради която температурата е по-ниска, или икономии или невъзможност за по-висока температура технологично. Което сигурно е зле, защото ще се чувства идея по-хладна струята зимата. Така си мисля.
  Климатиците не са печки за да им сравняваме градусите, които вдигат. Климатика само пренася количество топлина отвън навътре. Колкото по-голямо е вкараното количество топлина, толкова повече "топли".
Конкретно този модел има най-голямо топло-отдаване в сравнение с всички останали в тази ценова група. Това означава, че със сигурност ще "топли" повече от останалите без значение от написаните градуси.

Примерно на панасониците може да са написали 30 градуса на дистанционното, но по сервизно им дават изходяща температура от 36 до 45 градуса и компресорите на 12-ките им са по-слаби даже от девятката на този самсунг.  

https://forum.setcombg.com/климатици...tml#post728765

Затова ти казвам да не гледаш тези градуси. Нямат кой знае какво значение. По-важни са отдаваните киловати.
  Според мен има пряка зависимост между разликата в градусите които искаме в стаята и тези на изходящия поток със силата на вихъра необходим за да се предаде количеството топлина в стаята. А аз искам климатика да е в детската, т.е. по-възможност е добре да няма големи вихрушки :)
  Тогава защо преоразмеряваш??? Очаквай вихрушки /дискомфорт и конвенционален режим на работа. За помощ в студовете има печки или по-високи класове климатизатори!
  Да, сигурно прави ураган в стаята, щом му дават 16 децибела шум... Най-близкото постижение на "японските марки" е 19 децибела.

Освен това, още в първия ми пост ти казах, че с цел избягване на ураганите трябва да си избереш машина с нисък минимум, но ти понеже си дървен философ не слушаш и всички си губим времето да ти помагаме безсмислено.
  Ако не се лъжа по едно време се чудеше дали да сложиш 20 или 25 ZM-S. Реши да се подсигуриш с по голямата машина - окей няма лошо. 
Пуснах ти мухата със Самсунга и както почна да четеш взе че ти хареса модела - окей лошо няма. Обаче да се презапасяваш с 12ка за 12 кв ( съвпадение?! не мисла ;) ) е пълна недомислица.
  16 децибела сигурно е на най-тихия режим, на който може и да не може да поддържа температура.
Както и да е, аз питах едни неща, тук започнахте да ми обяснявате други, благодаря все пак.

П.П. KI_YOOU, пак повтарям, замислих се за 12-ка защото е Samsung и не знам колко реално може машината, отделно и цената с промоцията е добра. Обаче като гледам сервизното има няколко неща които ме накараха да се замисля, не съм специалист все пак. След днешните коментари вече реших, няма да рискувам, така че бройте въпроса за приключен.
  Каква температура да поддържа бе човек, в тая стая 12 квадрата с изолация и тн, както си я описал през по-голямата част от зимата температура ще може да се поддържа от 1 лаптоп и 2 лампи...
  С климатичната техника презапасяването се прави с мярка. За спалня 12 кв е кощунство да се слага толкова мощен климатик. Постоянно он - оф ще работи, ще ти вдига сметката за ток, ще пускаш теми тук да се оплакваш от машината и това  само защото си решил да се презапиш... Не става така. Върни се на изходна позиция с ZM-S или Самсунг но гледай само 9ки.

п.п Сигурен съм че никой от занимаващите се с климатици няма да ти сложи 12, освен ако ти чрез подпис не заявиш че такова ти е желанието.
  Избирам си климатик за 12-13 м2 стая. Искам да е хубав, при нас има много мъгли през зимата и искам да не прави дефрост като луд. Ориентирам се към Тошиба и Мицубиши хеви. Гледам по нашите магазини 
Mitsubishi SRK-25ZJX-S - 1990.00 лв., най-ниска цена.
Поглеждам в Гърция - Mitsubishi SRK-25ZJX-S - 855.00 EUR = 1672.23 лв. (разлика 317,76 лв.)
Ако може представителите на фирми във форума да ми обяснят как се получава тази разлика ще съм супер доволен (нека да не забравяме добрият тон).
  В Гърция хората са бедни, в криза са. А ние тука правим гуши, от там идва разликата. Ей къде е Солун, палите колата и сте там.

... Това ми напомня безумието на служителите от КЗП, които искаха да им предоставя ценообразуването на вносителите на една от марките (друго юридическо лице)?!? WTF? Разбира се, като запазим рамките на добрия тон. ;)