Отговор: Помогнете ми в избора на климатик - 2015 г.
Форс, според мен най-доброто разположение би било точно срещу мястото, където сега си отбелязал.С насочването на вертикалните пера ще се отоплява ефективно и дясната половина.Ако поставиш така машината, няма да отоплява ефективно в лявата част на 30квадратовото помещение.
1 Прикачен файл(ове)
Здравейте,
имам нужда от климатик за следното помещение:
1.Жилище
2.Климатика ще се ползва за отопление
3.а)Помещението е 35 кв.м. ; 92 куб.м.
б) Дограма ПВЦ двоен стъклопакет
в) Прозорци - 5 кв.м към остъклен балкон ; 2 кв.м на външна стена
г) Изложение Северозапад
д) 1 етаж; под половината помещение има магазин, другата половина - проход към двор
е) Ще се ползва като дневна +кухня
ж) Помещението е в апартамен, тухла
4. София
5. Желани граадуси 21-22 зимата
6.Изолации - отвън на пода към прохода 8см. EPS, стената на дневната няма външна, защото е долепена до съседен блок.Ще има вътрешна изолация
7. В помещението ще има включени хладилник, телевизор,компютър
8. бюджет 2000-2200лв
9. Бих искал зимата само него да използвам за отопление
Консултираха ме от фирма и ми предложиха MITSUBISHI HEAVY SRK/SRC 50ZM-S или DAIKIN FTX50GV на цена с монтаж , която се включва в желаната от мен.
Кой е за предпочитане или друго предложение?
Прикачен файл 15782
Според мен по добре Нокрия 14, ама си трябва оглед и смятане на загуби, да не би и тя да не може да се справи.
Потърси надеждна фирма - посочените от теб машини, мисля че няма да се справят в тези условия при външни температури под -5С.
Здравейте, ще ви помоля за мнения и съвети относно бъдеща покупка на климатик втора ръка. Става въпрос за гр. Пловдив, панелен апартамент 84', 6 от 8 етажа, вътрешен, юг/север. Ще се отоплява евентуално от следващата зима: южен хол 18кв.м. с около 5кв.м дограма със обикновен стъклопакет, който е преходен със северна кухня с трапезария и тя 18кв.м с 2кв.м същата дограма на 2,75м височина, като тя има външна изолация стиропор 5см и вътрешна селитрон 5мм на външната стена или общо около 100 куб.м. В апартаментът, който го закупихме преди около 7 месеца, остана климатика в хола, с когото в момента се отопляват двете помещения: BEKO BKP 120 Invertor, включен и оставен на 23 гр и на авто вентилатор в края на октомври месец, справя се колкото може, но със сигурност вижда зор все пак е 12ка, консумира около 500W средно или около 65-70лв на месец по мои сметки, веднъж съм видял външното тяло да се обледени в горната си част преди дни имаше много гъста мъгла, в студа си дефроства иначе на около час два за по 5 минути, монтиран е иначе на завет в тераса. Мисля него да го преместя в детската стая 10-12кв.м с 2кв.м същата дограма, южна е. Планирам и да изолирам таваните с вата и картон като имам възможност. Благодаря ви предварително. ;)
biohimika помисли първо за изолацията , а след това бих препоръчал две по малки хубави машини - примерно 9 за хола и 7 за кухнята . Между другото какъв е бюджета
Бюджета зависи от машината на която ще се спрем, не съм много в час как са цените на добрите модели 2ра ръка, но мисля, че варианта за 2 машини май ще отпадне, тъй като прехода е със свод 4,5кв.м.
Цитат:
Първоначално публикувано от
biohimika
Бюджета зависи от машината на която ще се спрем, не съм много в час как са цените на добрите модели 2ра ръка, но мисля, че варианта за 2 машини май ще отпадне, тъй като прехода е със свод 4,5кв.м.
Ами доколкото съм чувал в Пловдив е "меката" на К2У . Можеш да хвърлиш едно око ТУК . И си мисля че най добър съвет ще получиш след оглед на място
Тъй като на питането ми в секцията на Хитачи никой не взе отношение , ще поставя въпроса си и в тази тема , за което предварително се извинявам . Става въпрос за този модел Hitachi RAF-35RPA/RAC-35FPA . А това е питането ми :
Цитат:
1.За какъв вид помещение ще се ползва климатикът- жилищно.
2.За охлаждане, за отопление или и за двете ще се ползва климатикът? -охлаждане и отопление
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението - 21кв.м/53куб.м
б) вида на дограмата и стъклопакета -ПВЦ 6 камерна с троен стъклопакет
в) квадратура на прозорците - около 4,8кв.м
г) изложението на помещението - Северозапад
д) етаж на помещението в сградата - 3 ет. от ощо 7
е) какво е предназначението на помещението - всекидневна с кухненски кът
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение? - апартамент ЕПК старо строителство
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата? Североизточна Бг.
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима? 27 / 24
6. Има ли изолация на стени/таван/под(външна или вътрешна), на кои от тях има и на кои не.Какъв е вида и дебелината на изолацията? - вътр. изолация - таван 10см , външна стена 5см
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатикът и какви? - Тв. , кухн. уреди , хладилник
8. Каква сума е приготвена за покупката на климатик. - около 1700
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатика за отопление/охлаждане? -15 / + 35
Става въпрос за гарсониера преработена на 1+1 , като от кухнята е направена малка спалня . Една външна стена с вратопрозорец (пищов) която е изолирана отвътре с 5см каменна изолация и гискартон , на тавана е 10см мин.вата и гипскартон . Въпроса ми е дали е добра машина и дали ще се справя . Външното тяло ще е на терасата и няма да бъде изложено на преки атмосферни влияния . Моля който има наблюдение над модела да сподели , също очаквам обективното мнение на лидерите във форума ..
Благодаря предварително .
Ще се справи без проблем при тези условия.35-ицата е с 36 кг външно тяло и със 700 ватов компресор на ПАНАСОНИК - 5RS102ZBC21, макар в сервизното да има леко разминаване за вида компресор, защото на друго място е даден компресора на ХИТАЧИ ASD102CK-A7JK.Машината е добре заредена 1120 грама фреон.Държи се като за ХИТАЧИ добре при отрицателни температури - при -10 има номинал 2352 вата с консумация 819 вата.При -15 има пад, но той е характерен за ХИТАЧИ - отдава 1470 по номинал при консумация 798 вата.
Цитат:
VeleV.Klima
Имам няколко машини от този модел монтирани. Скоро се виждах с един от собственици на такъв и човека е много доволен от него. Мисля че каза че дефроса му е съпроводен с изпъшквне, но от към комфорт и разход е доволен.
А да монтиран е в дневна с кухненски бокс но каза че успявя да топли коридор не малък и дори спалнята, въпреки че в в спалнята има подов дженерал.
Благодаря VeleV , това с пъшкането не е ли проблем на къс тръбен път ? Аз на тези от подписа ми имам 5,5м на 12LUCA и към 4,6м на 09LМCA и не съм ги чувал за сега . Така ме посъветва тогава техника от фирмата който идва на преварителния оглед .
Минимума на ХИТАЧИ по сервизно е 5 метра, доплати си 2 метра.
Фуджицата имат тих дефрост добре е реализиран без изпуфтяване като обръща циклите .. що не щеш пак Фуджицу ? Вярно еквивалентна машина е малко по скъпа ама сега са на промоция цялата им гама
Цитат:
edi1
Ще се справи без проблем при тези условия.35-ицата е с 36 кг външно тяло и със 700 ватов компресор на ПАНАСОНИК - 5RS102ZBC21, макар в сервизното да има леко разминаване за вида компресор, защото на друго място е даден компресора на ХИТАЧИ ASD102CK-A7JK.Машината е добре заредена 1120 грама фреон.Държи се като за ХИТАЧИ добре при отрицателни температури - при -10 има номинал 2352 вата с консумация 819 вата.При -15 има пад, но той е характерен за ХИТАЧИ - отдава 1470 по номинал при консумация 798 вата.
Благодарности и на edi1 , аз много не ги разбирам тия тех. параметри около хладилната част , за мен е важно да топли , да е надежден при ниски темп. и да не ме прави спонсор на Енергото :)). Ето това намерих като инфо но колко е достоверно :confused:
Вид: | Инверторен |
Модел: | RAF-35RPA/RAC-35FPA |
Произход: | Япония /Китай/ |
Охлаждане: | 3.5 (1.1~4.2) kW |
Отопление: | 4.2 (1.1~5.2) kW |
Консумирана мощност охлаждане: | 0,94 (0,25~1,40) kW |
Консумирана мощност отопление: | 1,01 (0,25~1,80) kW |
Ниво на звуковото налягане: | 42/35/30/26 dB (A) |
Тегло вътрешно/външно тяло: | 14.0 / 35.0 kg |
SEER/SCOP: | 6.00 / 4.30 |
Енергиен клас: | А+ / А+ |
Капацитет на отопление (-7°С): | 3.20 kW |
Капацитет на отопление (-15°С): | 2.70 kW |
Работен диапазон охлаждане (°С): | -10~43 |
Работен диапазон отопление (°С): | -15~21 |
За квадратура: | От 20 до 30 м2 |
- - - - - - - - - -
Цитат:
edi1
Минимума на ХИТАЧИ по сервизно е 5 метра, доплати си 2 метра.
Аз и за моите си доплатих нищо че им давали мин. 3м.
- - - - - - - - - -
Цитат:
Alexi
Фуджицата имат тих дефрост добре е реализиран без изпуфтяване като обръща циклите .. що не щеш пак Фуджицу ? Вярно еквивалентна машина е малко по скъпа ама сега са на промоция цялата им гама
Alexi нали ти писах в другата тема кой определя бюджета :scared: . Гарсониерата се стяга за шурея , та бабата вади парата, а и некой ги е навил че стенните не стават , правели били течение , не топлели и... бегай че ми кипва чайника . Та понеже момчето е свестно обещах да му помогна с малко инфо , да не си троши после главата . А аз най малко имам повод да се дърпам от Fujitsu , щот ми е добре с марката:cool:
Използвал съм методиката за изчисление на загубите от този сайт:
Как да определим необходимата ни отоплителна мощност? - Статии - Термосиликат ООД
Изчислих ,че загубите са 2300W за 28 кв. дневна +кухня ново строителство.Какъв климатик да търся за отопление ?
Може ли да напишете конкретни модели? А ако се спра на к2у къде да пиша за съвет ?Тук или в климатици втора другата тема за да питам за конкретен модел.Мерси!