Тука майстори вакумирването с компресор а не с вакумпомпата
Тука майстори вакумирването с компресор а не с вакумпомпата
Е да "майстори" щото компресора е без пари от някои стар хладилник. Определено е така защото нямат намерение да се занимават с това за дълго и да инвестират в инструменти.
Sent from my K012
https://www.youtube.com/watch?v=G0F3e7y1u_g
Интересен експреримент, прибира фреона и после добавя малко вода със спринцовка в тръбата на климатика и после ваккумира да види дали ще се изпари всичката влага, накрая показва резултата. Заключението, че ваккумирането премахва влагата само от въздуха, ако влезе дори и малко вода при монтажа, няма голям ефект с вакуум помпа.
Вакуумпомпата изпарява всичката налична течна вода, ако е достатъчно топло и вакуума - достатъчно голям. Колкото е по-калпава помпата, толкова по-топли трябва да са тръбите. Някъде бях постнал графика.
Ето я графиката, влагата може да се изпарява и на -20 градуса при вакум 760 живачни милиметра. Не случайно и в документите на Панасоник например казват до какъв вакум да се вауумира 10 минути, а не на какви външни температури.
Ето извадка:
Turn on the power switch of the vacuum pump and make sure that the needle in the gauge moves from
0 cmHg (0 MPa) to -76 cmHg (-0.1 MPa). Then evacuate the air approximately ten minutes.
Вакуум 760 живачни милиметра... Хубавите помпи достигат до 20 mm, максимум 10mm. Hg абсолютно налягане. Което е 74 - 75 сантиметра Hg, показвано от стрелката на този gauge, който си споменал. Досега не съм видял в България някой монтажник да ползва такъв. Ако температурата навън е над 10 / 11 градуса, много поздрави на старата ми шапка
Този пост е редактиран от dodo_pv; 10-02-17 в 19:02.
Повечето вакуум помпи за тази дейност достигат до 15 микрона, което е 0,015 милибара. Абсолютно достатъчно за тази работа. Разликите са главно в дебита, не до нивото на достигнат вакуум.
https://youtu.be/QAVRLNKA6Fw
Този пост е редактиран от Mega; 10-02-17 в 20:19.
-76 cmHg е =-1,01 бара и = инчове живачен стълб -29,92
На мен като са ми вакуумирали климатиците винаги си отива стрелката на -1 бара , -30inHg а хората в инструкциите са го написали до тези стойности 10мин. Не пише градуси навън, до -20 градуса при тези стойности, които почти всяка помпа достига влагата се изпарява, дадено е и на горната картинка, не змам какво гледаш, но производителите на климатици разбират повече и не дават градуси при които е ефективно вакуумирането, защото до -20 има изпаряване при -30inHg
Драги Мега, теорията и картинките са хубаво нещо. Лошото е, че в битовата техника / битовата климатизация, совите не са това, което са. На всеки му се иска Майсторите да пристигат с уреди, като тези по картинките, монтажите да са безплатни (тоже сервиза), машините да струват по 800 лева, да са безшумни, топлещи до -20 градуса, неразрушими и так дальше. Ама реалностите са малко по-различни. Сиреч, думичката "манометър" не е особено позната, из шоплука и варненско познават само вакуумметри, цистерни с вакуум и пясък за огъване на тръби, който дори не е сигурно дали е кварцов Използването на азот при ремонти на битови климатизатори също е табу или ако не е, не се прави поради това, че никой не иска да го плати. Долу съм постнал едни дърти снимки от преди години в Сърбия, където ремонтирахме една машина за охлаждане на елтабло. Направи ми много добро впечатление оборудването на сърбите и как работи, въпреки че ремонтите по хладилната част са ми чужди. В Италия нещата са още по-извънземни, а у нас още не съм виждал нещо подобно из сервизите за битови машини (с много, ама много малки изключения). Повечето от хората, които работят с тях, дори не са наясно, че помпите имат един консуматив, който подлежи на регулярна подмяна. Затова споменавам от време на време, че не е добре да се претака фреон в студа, като кисело зеле Не, че не може или не става, ама...
; ;
Този пост е редактиран от dodo_pv; 11-02-17 в 01:49.
dodo_pv, не знам какво толкова те е впечатлило в горните снимки? Мен нищо, тук също се работи с такива уреди и не са кой знае какво. А вакуума не се мери с манометри. Да беше снимал вакууммер. Азот не знам кой ползва и кой не, на мен ми е винаги в колата. Чудя се защо трябва през няколко месеца да се пише едно и също и да се заблуждават хората?