Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 53
Like Tree38Одобрявам

Вакуумирането на климатик

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2017

Отговор: Вакумирването на климатик

Тука майстори вакумирването с компресор а не с вакумпомпата

2.  

3. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Е да "майстори" щото компресора е без пари от някои стар хладилник. Определено е така защото нямат намерение да се занимават с това за дълго и да инвестират в инструменти.

Sent from my K012

4. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2017

Да бе водят се за елита

5. Senior Member Аватара на ivan74
    Тук е от
    Jan 2011
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от ivan7132 Виж публикацията
    Тука майстори вакумирването с компресор а не с вакумпомпата
    Масова практика.

Изпратено от моят MI 4LTE с помощта на Tapatalk

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2012

Re: Вакумирването на климатик

https://www.youtube.com/watch?v=G0F3e7y1u_g

Интересен експреримент, прибира фреона и после добавя малко вода със спринцовка в тръбата на климатика и после ваккумира да види дали ще се изпари всичката влага, накрая показва резултата. Заключението, че ваккумирането премахва влагата само от въздуха, ако влезе дори и малко вода при монтажа, няма голям ефект с вакуум помпа.

7. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

Вакуумпомпата изпарява всичката налична течна вода, ако е достатъчно топло и вакуума - достатъчно голям. Колкото е по-калпава помпата, толкова по-топли трябва да са тръбите. Някъде бях постнал графика.
    VeleV.Klima одобрява това.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2012

Ето я графиката, влагата може да се изпарява и на -20 градуса при вакум 760 живачни милиметра. Не случайно и в документите на Панасоник например казват до какъв вакум да се вауумира 10 минути, а не на какви външни температури.
    Ето извадка:
    Turn on the power switch of the vacuum pump and make sure that the needle in the gauge moves from
    0 cmHg (0 MPa) to -76 cmHg (-0.1 MPa). Then evacuate the air approximately ten minutes.

10. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

Вакуум 760 живачни милиметра... Хубавите помпи достигат до 20 mm, максимум 10mm. Hg абсолютно налягане. Което е 74 - 75 сантиметра Hg, показвано от стрелката на този gauge, който си споменал. Досега не съм видял в България някой монтажник да ползва такъв. Ако температурата навън е над 10 / 11 градуса, много поздрави на старата ми шапка
    Този пост е редактиран от dodo_pv; 10-02-17 в 19:02.

11. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

Повечето вакуум помпи за тази дейност достигат до 15 микрона, което е 0,015 милибара. Абсолютно достатъчно за тази работа. Разликите са главно в дебита, не до нивото на достигнат вакуум.

https://youtu.be/QAVRLNKA6Fw
    Този пост е редактиран от Mega; 10-02-17 в 20:19.
    VeleV.Klima, necata2 и Kasap харесват това.

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2012

-76 cmHg е =-1,01 бара и = инчове живачен стълб -29,92
    На мен като са ми вакуумирали климатиците винаги си отива стрелката на -1 бара , -30inHg а хората в инструкциите са го написали до тези стойности 10мин. Не пише градуси навън, до -20 градуса при тези стойности, които почти всяка помпа достига влагата се изпарява, дадено е и на горната картинка, не змам какво гледаш, но производителите на климатици разбират повече и не дават градуси при които е ефективно вакуумирането, защото до -20 има изпаряване при -30inHg

13. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

14.  

15. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

Smile Отговор: Вакуумирането на климатик

Драги Мега, теорията и картинките са хубаво нещо. Лошото е, че в битовата техника / битовата климатизация, совите не са това, което са. На всеки му се иска Майсторите да пристигат с уреди, като тези по картинките, монтажите да са безплатни (тоже сервиза), машините да струват по 800 лева, да са безшумни, топлещи до -20 градуса, неразрушими и так дальше. Ама реалностите са малко по-различни. Сиреч, думичката "манометър" не е особено позната, из шоплука и варненско познават само вакуумметри, цистерни с вакуум и пясък за огъване на тръби, който дори не е сигурно дали е кварцов Използването на азот при ремонти на битови климатизатори също е табу или ако не е, не се прави поради това, че никой не иска да го плати. Долу съм постнал едни дърти снимки от преди години в Сърбия, където ремонтирахме една машина за охлаждане на елтабло. Направи ми много добро впечатление оборудването на сърбите и как работи, въпреки че ремонтите по хладилната част са ми чужди. В Италия нещата са още по-извънземни, а у нас още не съм виждал нещо подобно из сервизите за битови машини (с много, ама много малки изключения). Повечето от хората, които работят с тях, дори не са наясно, че помпите имат един консуматив, който подлежи на регулярна подмяна. Затова споменавам от време на време, че не е добре да се претака фреон в студа, като кисело зеле Не, че не може или не става, ама...

; ;
    Този пост е редактиран от dodo_pv; 11-02-17 в 01:49.

16. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Отговор: Вакуумирането на климатик

Цитат Първоначално публикувано от dodo_pv Виж публикацията
    Драги Мега, теорията и картинките са хубаво нещо. Лошото е, че в битовата техника / битовата климатизация, совите не са това, което са.
    Разгеле, намери се на Мега кой да му обясни за совите в битовата климатизация...
    В какво викаш се мерел вакуума ве, орнитолог?
    mystikalrs одобрява това.

17. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

Отговор: Вакуумирането на климатик

dodo_pv, не знам какво толкова те е впечатлило в горните снимки? Мен нищо, тук също се работи с такива уреди и не са кой знае какво. А вакуума не се мери с манометри. Да беше снимал вакууммер. Азот не знам кой ползва и кой не, на мен ми е винаги в колата. Чудя се защо трябва през няколко месеца да се пише едно и също и да се заблуждават хората?
    Alexi, VeleV.Klima, cooler и 1 други харесват това.

18. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2012

Цитат Първоначално публикувано от Kasap Виж публикацията
    П.С. Манометъра мери налягане, а вакуум а се мери с някакъв друг уред.
    А тези дето мерят вакуум и налягане как се наричат?

Прикачени изображения Прикачени изображения
    dodo_pv одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Смяна на климатик (нов климатик-стари тръби)
    От ADAX във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 3
    Последно: 25-02-19, 20:58
  2. Климатик или климатик+парно
    От Flex във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 21
    Последно: 27-08-12, 18:14
  3. Слънчев климатик като комбинация от слънчев панел и климатик - възможни ефекти
    От onitbg във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 39
    Последно: 15-06-11, 12:34
  4. Климатик с плазмен филтър или климатик и въздухоочистител
    От ivosladur във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 20
    Последно: 04-12-10, 20:26
  5. Отговори: 1
    Последно: 13-07-10, 19:21

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе