Измервателни уреди?
Ихаа това даже е на кирилица.... не съм виждал такъв манометър от години...
Манометърът е уред за измерване на налягане, който използва U тръба с течност, обикновено живак.
Ето така:
По разликата във височината на течността се измерва налягане или съотвено ваккум, което пак си е налагяне, но с обратна стойност. Когато налягането е по-ниско от атмосферното, вече говорим за вакуум.
Ако на един обикновен манометър се обърне датчика, то той ще мери вакуум.
Друг е въпросът, че в българския език се използва думата манометър, когато искаме да определим уред за измерване на налягане и вакуумметър, когато искаме да определим уред за измерване на вакуум. Не случайно попитах как се наричат тези, дето мерят и двете
В английския има разлика - pressure gauges са общо манометри, баш манометрите са manometers.
В българския технически език има два термина: Подналягане и надналягане. Те са свързани с относителното налягане. Има и абсолютно налягане, което е винаги положителна величина. Вакуумът и вакуумметърът са нарицателни, свързани с термина подналягане. А подналягането си е налягане и се мери с манометри. Много се отплеснахме!
Аз също съм съвсем сериозен и въобще не споря. В къщи имам няколко броя мини - макси термометри. Но са си ТЕРМОМЕТРИ !
Работя в лаборатория където има отдел за калибриране на манометри.На въпроса ми кое как се казва,колегата ми обясни ,че освен манометри и вакууметри има и комбинирани които се казват по гореспоменатия начин.Приеми,че има хора по вещи в занаята на които съм склонен да вярвам.Темата я приключвам защото ще я приКлючи някой друг съвсем скоро.За сведение може да чукнеш и чичо гугъл.Лека и ползотворна седмица.