Здравейте! Виждам че тук има колеги, които очевидно са "в час" ( поне според мен ) и имат доста опит с различни видове термопомпи.
Това ме накара да споделя и аз скромният си опит в подобно начинание и да поставя на дискусия допълнителното подаване на директна слънчева енергия на входа на климатик с цел повишаване енергийните му показатели в режим на отопление. Предварително моля да вземете обосновано отношение (кой колкото може)....
Въпроси:
-Какво би се случило с параметрите ( температури на изпарение, на кондензация, темп. на компресора, консумация на ел.енергия, темп. на вътрешното тяло, COP, влияние върху мазането/съотв.живота на компресора/, работа при ниски/високи температури, дефрост, конденз и каквото друго се сетите) на климатика при добавяне на допълнителна топлина от слънцето и/или въздуха на входа на компресора ? (виж приложените схеми, изпълнил съм S1H на Мидеа с 5год стаж и Алуминиев черен панел с размери 2000/800 с директно изпарение на фреон в стая 17.5кв.м.; за сравнения имам същата Мидеа без ъпгрейд в северна стая 15кв.м.)
- Какви предимства/недостатъци биха се получили при такова изпълнение и коя схема е по удачна и изпълнима според вас- серийната или паралелната ( с доводи по възможност)?
- Как по достоверен ( измерим) начин и с подръчни средства да замеря разликата между работата на двата климатика? ( за сега разполагам с цифров термометър(ц.т.) на вх.темп. на вътр. тяло; ц.т. за изх.темп. вътр. тяло; оптически термометър за контрол на температурата на пита външно тяло и панел; цифров ватметър, цифров мултиметър)
Ето и някои от досегашните моментни замервания при средна скорост на вентилатора(~370куб/час):
Т външн.-9.6 ; Твх.19 ; Тизх.41.4 ; Тпита-9.1 ; Тпанел-18/-16 ; Рвх 887W ; Ризх. 2856W; На тъмно
Т външн.-2.0 ; Твх.25 ; Тизх.45.2 ; Тпита-6.0 ; Тпанел-12/-10 ; Рвх 919W ; Ризх. 2720W; На тъмно
Т външн.-12.0;Твх.20.5;Тизх.41.8 ; Тпита-13.0; Тпанел-21/-19 ; Рвх 901W ; Ризх. 2700W; На тъмно
Т външн.-2.3 ; Твх.21.1; Тизх.43.6; Тпита-6.4 ; Тпанел-12/-2.8; Рвх 933W; Ризх. 3200W; Дневно, без слънце
Данни за другият климатик има само по отн. на вътр.изх. температура и са с около 5гр.С по-ниски при същите условия.
Използвани таблици за определяне на изх.мощност от http://www.klimatik.org/articles.php?article_id=72
Измерванията с оптическият термометър са с най-големи отклонения поради моментната снимка и начина на мерене и е с най-голяма субективна грешка.