Защото се предполага, че печалбата от продажбата наведнъж на 2 климатика на с-ст 2600 лв + цена на 1 монтаж от 180 -200 лв ще е достатъчна, за да могат на направят отстъпка от поне 100- ина лева, но все пак зависи и от алчността на търговеца!В някои малки населени места продават и монтират климатиците, без взимат пари допълнително за монтаж, предполагам сте запознати!.Със София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас и др.големи градове в топ 10 на Б-я не се изчерпват населените места в страната, има и доста бедни региони.Да не говорим, че големите магазини с много офиси, в различни градове като Ви**кс и Ме**електроникс постоянно пускат промоции с -10 %, което си е пак едни 100-150 лв. отстъпка.Да, знам, че има недоволни от едната фирма, но като процент от монтирани климатици, недоволните сигурно са същите, както и от някоя друга , не толкова известна фирма.За жалост, в Б-я високата цена на стоката / услугата не винаги е гаранция за качество!
За каква алчност говориме? При монтаж на два климатика, има два пъти повече материали, както и два пъти повече труд? От кое да спести точно "алчния" търговец? Май клиента е алчен? Отстъпка се прави за 20-30 машини, два климатика ... сериозно ли? Да не купувате ядрен реактор?
Не купуват ядрен реактор. И монтажа не е термоядрен синтез.
Всичко трябва да е в рамите на разумните граници.
А какви са разумните граници? Кой ги определя?
... Аз ще ти кажа какво мисля за разумните граници. Всеки трябва да си плаща, на всеки труда е ценен, както и, че всеки получава това, за което си е платил.
Ако трябва да съм подробен, хайде да заформим една дискусия. Пример: Има майстор, дето е много, ама супер добър и работи за без пари. Какво се случва във времето?
Хайде да помогна малко.
1. Работи супер яко за без пари. За кратко време се разчува и се зарива от поръчки, които не може да изпълни. Какво прави след това? (имаше един такъв колега тук)
2. Работи супер добре, започва да не смогва и бавно започва да качва цените, докато ангажиментие стигнат ниво, което може да смогва и да бъде коректен към клиентите.
3. Друго ...
Този пост е редактиран от Mega; 30-09-20 в 00:28.
Проучването, пазара, етиката, морала. Някой последните две думи ги чуват за първи път.
Едни решават да печелят от качествен монтаж, други от добра отстъпка.
Трети печелят и от двете, но не предлагат нито едното нито другото.
И четвърти, които печелят от неграмотността на масовия потребител и възможността да го излъжат с мижава цена съчетана с некачествено обслужване и некоректно отношение. Примери колкото искате....
Този пост е редактиран от Aleksandars; 30-09-20 в 07:04.
Ами хубавата работа струва пари.И аз оня ден си платих двойно за 20кв гранитогрес( с ел. подово ), чак от Варна ми дойде майстора.Ама си платих с кеф като видях как работи и какво се получи.
А по темата - калпавия монтаж може да прецака хубавата машина, да не го забравяме.
Хубавия става с хубави материали (струват пари) и с отделено време от монтажната група(и то струва пари).
Професионализма и опита не ги броя .
Идва и момента, че в някои места и да искаш да си платиш и повече, няма от кой да получиш качествена работа, с добри материали и т.н. Било то поради липса на "качествени" хора или поради липса на желание в "качествените" хора ако още ги има. Дълга тема е това и не засяга само климатичната област.
Цанков, може ли координатите на майстора(може и на лични), че скоро ще се наложи да ползвам услугите на фаянсаджия.На климатиците си положих сам тръбния път, ама от плочки не разбирам, признавам си.
Българинът е много интересно животно. Когато отсреща му се предлага високикачествена услуга, на съответната цена, му е скъпо. В същото време, иска неговия труд да бъде ценен и да получава повече. Едно голямо противоречие. Когато взима, все му е малко, а когато трябва да дава, все му е скъпо. Добрите качества трябва да бъдат добре оценявани. Както всеки обича да ценят това, което прави, то да не забравяме, че тези отсреща, които извършват дадената услуга, са също хора като нас. Качественото струва пари и така трябва да е. Има и изключения, но те бързо излизат наяве. На всеки му се иска хем много хубаво, хем евтино, но както [mention]Mega [/mention] вече каза, онова до края и душата в рая, не става.
Този пост е редактиран от rosswen; 30-09-20 в 09:34.
Здравейте! Понеже се обърках достатъчно при няколко търговци относно избора ( имам съмнения, че предлагат това, от което печелят най-много) искам да помоля компетентите за помощ при избор на климатик.
1. Жилищно ползване
2. За момента и за отопление и охлаждане, понеже все още не е прокаран ТЕЦ-а.
3. 26 кв.м - 68 куб.м
· стандартна пвц дограма с двоен стъклопакет
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe - 5 кв.м.
· изцяло южно изложение
· 3-ти етаж от 6, вътрешен апартамент с една външна стена
· всекидневна
· апартамент ново строителство
4. София
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? 22/25 ?
6. 10/15 см външна изолация ( новопостроен блок )
7. Телевизор, хладилник, пералня, фурна, абсорбатор
8. До 1400 лв с монтажа
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? - Нямам представа.