Здравейте!
Закупих малък двустаен апартамент, като ще трябва да монтирам 2бр. климатици.
1. Жилищно помещение;
2. Целогодишно ползване.
3. Всекидневна - около 18м2, спалня - около 13.5м2. Височина на стените - около 2.6м, като най-вероятно ще я сваля на 2.5м с окачен таван с вата. Съответно кубатура: всекидневна - 45м3, спалня - 33-34м3.
ПВЦ дограма, мисля че стъклопакета е двоен. Всекидневна с около 6.2м2 френски прозорци южно изложение и около 1.8м2 прозорци западно изложение. Общо - 8м2. Спалня с около 1.2м2 прозорци южно и 1.8м2 врата към тераса западно. Общо - 3м2.
Втори, непоследен етаж, апартамент.
4. гр. Несебър;
5. целогодишно поддържаме около 24-25 градуса.
6. Външна изолация 5см.
7. Ел. уреди във всекидневната - всякакви за кухня и всякакви за хол. Пералня и сушилня ще са в антрето. Спалня - слаби консуматори, като ТВ, принтер, лаптоп и подобни.
8. Бюджет (любимото ми!) да кажем 3000лв за двата. Най-вероятно ще получа предложения за 2999лв, или малко над 3000лв, ама както и да е. Мога да дам и повече, ще се радвам да дам по-малко. Търсим добър баланс между цена и качество, а не нещо, което ще си избива парите с икономия 20 години, пък ще го сменя след 10. На марки не робувам.
9. През зимата температурите рядко падат под -5 (те и под 0 трудно падат напоследък), през лятото дневните са от порядъка на 30+.
10. Схема в момента не мога да кача, но намирам за най-подходящо климатиците да стоят на южните стени, като тръбният път и при двата случая ще бъде максимум 50см (просто ще преминат през стената. Най-вероятно и двата ще могат да се възползват от козирката на горната тераса през лятото, тъй като тогава слънцето е по-високо.
Та, както казах, търся добър баланс на цена/качество. Разбира се, че е важна икономията на уреда, но не и такава, която ще избивам десетилетия. Като цяло, от "гъзарските" марки, най-малко харесвам дизайните на Дайкин. Останалите, като Мицубиши, Фуджицу, Фиджи, Панасоник, Тошиба... са повече по вкуса ми, но не държа на никоя от тях. Бих взел и Грий, стига да работи добре. Някоя екстра никога не е излишна. От това, което гледам като характеристики, и две девятки биха ми свършили работа, но си мисля, че една девятка и една дванайска ще е по-добре.
Имам и друго притеснение. Във всекидневната имам 3 токови кръга - 2 за кухненска част и един за холна, като климатикът не е на отделен кръг, а е към третия. В спалнята всичко е на един кръг заедно с климатика. На няколко места чета, че климатикът трябва да е на отделен кръг. Дори в момента ползвам 2 климатика, които са на общи кръгове с други контакти и няма проблем, но знам ли...