Официалната цена на FTXZ50N е 6174 лв. Ако успеете да го спазарите за 5000 лв с включен монтаж, взимайте го без да се замислите. Ако ли не, други предложения:
General Fujitsu ASHG12KXCA Nocria X
Hitachi RAK-50RXЕ/RAC-50WXЕ Akebono
Mitsubishi Heavy Industries SRK50ZSX-W~SRC50ZSX-W Diamond
Panasonic CS-Z50XKEW~CU-Z50XKE Etherea
Mitsubishi Electric MSZ-LN50VGW~MUZ-LN50VG
Не смятам, че моделите от триото са подходящи за малки помещения. Но всеки си взима решението сам.
Благодаря за предложенията! Hitachi-то най-ми допада, но понеже вътрешното му тяло е малко по-голямо(90см), дали ще му е проблем ако почти се долепи до страната на един шкаф?
Също някой има ли представа като дойде време за смяна на филтъра "Nano titanium", от къде може да се закупи? И накрая ако някой може да препоръча фирма за монтаж за София, ще съм благодарен.![]()
Здравейте,
Ще помоля за един бърз съвет.
Обмислям покупка след няколко месеца на два климатика за апартамента.
- ново строителство тухла.
- 44мм троен стъклопакет (Trocal)
- външна изолация 10см
- изложение юг-югоизток
- таван височина 2.75м
- гр. София (ако това има някакво значение въобще)
Ето го и разположението:
Въпросите:
- за всекиднвената 25м2 мисля да сложа една 12-ка и тук се двуомя между Mitsubishi Electric MSZ-LN35VGW / MUZ-LN35VG Zubadan 12 000 BTU или Mitsubishi Heavy Industries Diamond SRK35ZSX-W/ SRC35ZSX-W, 12 000 BTU
- за по-голямата спалня 14.33м2 мисля една 9-ка тук отново между Mitsubishi Electric MSZ-LN25VGV / MUZ-LN25VGHZ Zubadan, 9 000 BTU или Mitsubishi Heavy Industries Diamond SRK25ZSX-W/ SRC25ZSX-W, 9 000 BTU
Ето го и сравнениеито, което мисля, че Вие си го знаете много добре. Но това си е само на хартия.
Та, на кое да заложа. Питам от опит хората.
Ще се ползват и зимата и лятото. Търсим по-добър комфорт, по-нисък разход и по-добра сглобка. Wi-Fi ще ползвам също.
Ще се радвам на добър, стегнат и конструктивен отговор.
Благодаря предварително.
Този пост е редактиран от Arkadietz; 18-01-22 в 18:01.
Моя по-бавен съвет е да си поливаш ТЕЦ-а, а климатиците да ги сложиш на тези места и да си ги ползваш само за охлаждане.
Ако имаш възможност да местиш радиатори гледай да не са под климатик. В спалните високите радиатори бих ги менил с ниски и да стоят пред френските прозорци.
![]()
И аз знам къде трябва да са най-добре, но за жалост не може да се случи това.
Както са дадени на схемата така горе-долу трябва да са.
Сграда е пред АКТ16 и тръбите за теца са вече пуснати. Само че аз не залагам много на ТЕЦ-а, защото там сумите са големи.
Това ми е backup плана, който мисля ще ми излезе по-печаливш.
Благодаря за труда иначе.
Arkadietz, всеки производител си има някакви кусури. Въпроса е с кои кусури можеш да се съгласиш. За zsx-w, си има тема.
В твоя случай бих дал един плюс повече на Mitsubishi Electric. Много вероятно е да имаш дефрости на 2.5 часа. Всъщност защо не обикновените LN, а Zubadan?
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
· жилищно;
2. За отопление;
3. Площ/обем:
· 28m²; 70m³;
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa: ΠBЦ, двoeн cтъĸлoпaĸeт;
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe: 5м²;
· изложение нa пoмeщeниeтo: северно;
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa: 1-ви;
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл+кухня;
· aпapтaмeнт;
4. B ĸoя част на България : Хасково
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe Зима +23/24°
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн: две външни стени с по 5см стиропорена изолация;
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo: фурна, телевизор, хладилник, лаптоп.
8. Kaĸъв е бюджета за покупка до 3000 лева с монтажа
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa: до -15/-20
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
Двоумя се между:
1. mitsubishi-heavy-srk35zsx-w-src35zsx-w-diamond-12000btu
2. daikin-fvxm35a-rxm35r-perfera-12000btu
3. mitsubishi-heavy-srf35zs-w-src35zs-w2-premium-12000btu
Климатика ще се ползва само за отопление.
Харесва ми разхода на хиперинвертора, но от четенето разбрах че подовата машина ще много по-комфортна.
Благодаря предварително.
Този пост е редактиран от methaa; 19-01-22 в 15:23.
Подовия DAIKIN при тези цени...
По-комфортно е,вероятно потреблението няма да е различно,защото стения монтаж иска градус нагоре.Oсвен това мисля ,че има по-добро пречистване и възможност за 30 мин. с конвекция.
Или diamond..
За Хасково може да питаш на место фирма Пламеа.Мисля могат да ти дадат най-добри цени на посочените от теб модели.
Само не се заблуждавайте, че тези плюсове ще Ви топлят...Това са последните неща който трябва да гледате. Дайкина също е добра машина.