@bobivg - Малко са уредите които ще излъчват топлина, със сигурност не е нещо което ще повлияе на температурата в помещението. Осветлението ще работи постоянно, но ще са лед панели, няма да излъчва топлина. И за охлаждане няма да е голям зор, температурата в помещението и лятото не е висока, и от никъде не го пече слънце.
Въпреки благоприятните условия на помещението, не ми се рискува да слагам 12ка, по-добре мисля 18ка за по-сигурно. Иначе гледах General ASHG14KGTE, който е висок клас 14ка, но поради същата причина отпадна, незнам дали със сигурност ще е достатъчна 14ка.
@Aleksandars малко съм разтеглил бюджета, а и има фирми в които мога да ползвам отстъпки, като за 18КМ съм на 2800 с монтажа, а за подовия който съм споменал, мога да влезна в малко под 3000
Всеки климатик ще се справи с охлаждането...
Струва ми се обаче.че бъркаш приоритетите!Търсиш кой знае ква ефективност,все едно,че ще участваш на CES2024,а на практика разликата в тока на месец(да приемем 7 месеца работа на климатика/12) ще е минимална и изобщо няма да се отрази на кой да е фризъорски салон....Не съм имал,но съм давал помещение под наем за такива цели и горе долу съм наясно.
От друга страна са нещата които наистина трябват на един фризъорски салон по отношение на климатизацията.
1.Нормална и ПОСТОЯННА темпераура
2.Нисък шум
3.По възможност вкарване на свеж въздух за осигуряване по-добри условия на работещите и клиентите!Тези които работят едва ли ще мислят за икономисаните 5 лв(кво е..не,кви 5 лв) когато цял ден са на крак-не лека работа!
4.Самопочистване на вътрешното тяло чрез самозамразявабе при -56гр.,за да се поддържа винаги чист климатика,а не да разпространява ,,,,,
Не знам всички модели които отговарят на т.3,но URURU(минус-цената и мисля все още не изпълнява т.4),
Следващите не знам дали имат 18-ки(в Бг де,иначе е ясно),но и дали изобщо ти трябва 18 ...?
MIDEA GAIA
https://www.midea.bg/bg/klimatici-mi...12hrfn8-i.html
ТCL
https://www.technomarket.bg/air-cond...d-fai-09206495
HAIER JADE,който освен възможност за външен въздух има и IFD пречиствател на въздух(с несменяеми филтри!-тук ако сложиш кой да е пречиствател и видиш цените на HEPA филтрите и на колко време се сменят,вероятно няма да питаш за предполагаеми(!) икономии на ток.,
както и почиства вътрешно и ВЪНШНО тяло и е най-тихия климатик.А темата на коя степен на вентилатора прави това,която повдигат такива които хабер си нямат кво приказват я обсъждахме и не смятам да продължавам.
https://www.technopolis.bg/bg/Klimat...FRA-3/p/651132
Сигурно има и други,вероятно ако имаш желание някой би допълнил.
Иначе се наслушахме на кой колко му гори климатика-т.е. перпетуум мобилето,все едно че SCOP не се замерва при стандартни условия и не е предложен точно от DAIKIN и МЕ...ама по стар бг обичай на тях им вярваме само когато ни се иска.
Успех с избора.
Този пост е редактиран от bobivg; 27-01-23 в 18:02.
@inches9 Както споменах и по рано, основния приоритет на климатика е отопление, охлаждането не съм го и споменавал в запитването, просто отговарях на колегата, защото беше питал какви работи ще излъчват топлина. След като съм казал че няма такива е ясно че това НЕ е фризьорски салон. Във фризьорския салон от сешоарите лятото става фурна. Също така няма да има хора работещи на крак, което незнам и в каква връзка се споменава. Шума също не е приоритет ако не е нещо екстремно, а за всички изброени климатици НЯМА да е. На Low и Medium, който и да е климатик няма да се чува докато свири радиото, това не е библиотека се пак да е абсолютна тишина. Другите изброени неща от теб, за пръв път ги чувам, просто никой не е споменавал досега и не съм попадал на такава информация, не разбирам от климатици, затова и питам.
@bobivg Съвет търся да, просто казвам че незнам дали ще е достатъчен 12ката. На места ми казаха НЕ, на други ДА, затова се съмнявам, не защото оспорвам твоето мнение
Извинявам се за питането но не разбирам много,но забелязах че при препоръките за големите машини едната е 18BTU другата 13BTU и 12BTU.Аз като цяло си мислех че за голямото помещение освен 18 друго не би свършило работа.Идеята тук е по-малката машина да работи непрекъснато без да спира или вероятно аз изпускам нещо ?
Правя ремонт сега в едната стая, та ще сменям и климатика там. Ще се ползва като основно отопление в къща. Колебая се между тези:
FUJITSU ASYG 12KGTE
GREE AMBER NORDIC R32 GWH12YD
Gree SOYAL R32 GWH12AKC
Daikin FTXM35N PERFERA
Mitsubishi Electric MSZ-AP 35VGК
Първоначално се бях насочил към Фуджицуто, щото бях с впечатление, че Gree-то като цяло са по-нисък клас климатици ама като гледам имат съвсем прилични модели, които поне на хартия не му отстъпват. Лелката в офиса, понеже минах днес наживо да ги разпитам, вика, че Gree-то вече не били по-зле от Фуджицу, били китайски, но били добри.
Нордика, не че чак до -30 градуса са ми необходими, но радва с 45 кг. външно тяло в сравнение с 31-32кг. при конкуренцията. Обаче зачетох тук в раздела за Gree и чета за някакви високи минимуми по 500W, харчел повечко, бил добре за големи помещения и за големи загуби и т.н. Сигурно е добър при наистина студено време ама като знам каква е кекава зимата в Перник и 80% от времето се върти около и над нулата и я падне за 2-3 дни до -12-13 я не, май не ми трябва тоя климатик. Имам в другата стая ASYG 12 Luca, който почти постоянно си работи около 260-280-300W и е супер икономичен, доволен съм от него.
Дайкина вече е значително по-скъп и не знам дали си заслужава да давам толкова пари за него. Според жената в офиса, нещо имали проблеми с резервните части при тях, не ги продавали много, за последните 5 години била продала само 2-3 Дайкина, но ако съм твърдо решен щели да ми го поръчат нямало проблеми.
Кажете нещо и за Митсубишито, минимуми? Вижда ми се, че е по-неефективен и с по-малък СОР от Фуджитсуто, но не знам.
Та ако може да дадете съвет или да предложите аналогична 12-ка за до около 2хил. лв. Ако може да е от същия сайт, защото това е пернишка фирма, която само с това се занимава, те ще си го монтират и сервизират ако се наложи и т.н. Не ми се ще от други градове да идват да го монтират, че става по-сложно.
Изравейте опитвам се да се ориентирам за климатик в ниския ценови клас за помещение 21кв.м. в гр. Варна. Изложението на хола е южно скоро ще се сложи ПВЦ дограма.
От предната тема намерих този пост който в бюджета:
Но не ги предлагат в фирмите които гледам.Първоначално публикувано от Aleksandars
Ще се радваm, ако предложите още модели.
Fujitsu KMTA или LMCЕ конкурентени ли са спрямо горните модели?
Този пост е редактиран от Zygot; 28-01-23 в 12:45.
Интересуваме коя марка от двете бихте ми препоръчали "Gree" или "TCL" и защо?
Здравейте,
Гледах климатици в различни ценови диапазони и не виждам причина поне от информацията по сайтовете да се взима по-скъп климатик.
DAIKIN FTXM35/RXM35 - 687kWh прогнозна консумация за отопление
DAIKIN SENSIRA FTXC35/RXC35 - 732kWh прогнозна консумация за отопление
И на другите марки е пак около 100kWh разлика между евтините и скъпите модели. Какви са предимствата на по-скъпите климатици?
httb5, ако смятате, че това което гледате е фактор при избора, много грешите... И един въпрос... На каква база е дадена тази информация? Защото нито едни производител не дава подобна информация в официалните каталози... Но в BG "разбирачите" са колкото щеш.... Иначе, сенсирата е минала покрай дайкин, само с лепенката....
Таа какви са предимствата на по-скъпите климатици? Аз посочих климатици на Daikin като един пример. При другите марки е същата работа дали се гледа годишна консумация или SCOP. Разликата не оправдава по-високата цена, но все пак ги препоръчвате по-скъпите модели и трябва да има някаква причина за това.
Както виждаш, във форума има хора, ползващи климатици Стар Лайт за 600 лв и такива с Мицубишита по 3к. И от двата има доволни и недоволни.
И Рено Клио те вози от точка А до точка Б и Мерцедес С класа.
Не знам какво се опитваш да наложиш като мнение - че няма смисъл да се купуват по-скъпи климатици ли?