Здравейте,
Имам един проблем с климатик Тошиба и искам да го споделя тук в случай, че на някой му светне някаква лампа.
Накратко, понякога топли, понякога не топли... по друг начин казано, като е топло топли, като стане студено не топли.
Но дявола е в подробностите, затова приготвих две графики. Едната е от днес. На нея се вижда какъв е проблема. На картинките ще видите в горната част потребявана мощност, в долната как се движи температурата в помещението. Климатика е настроен на 24 градуса, автоматичен вентилатор.
Визуализиран е периода от 1 часа сутринта, днес, до 21 часа вечерта. Има 6 периода в които климатика е топлил, всичките са когато климатика е работил на ~400 вата мощност. Изключението е в 4ри следобяд, когато идва техник и го рестартирахме, бяхме отворили и прозореца и климатика реши за кратко да набримчи на почти киловат, после довърши на 400вата.
През останалото време ще видите едни периоди, в които потребява по 180-200 вата. През тях вътрешното тяло стои с изключен вентилатор и нищо не прави. Външното има някаква активност, но не съм сигурен какво точно прави (бичи "работа" за ~200 вата с рестото вероятно)...
Като го изключа и включа започва да работи нормално. Сега го изключих и включих и докато пиша този пост бичи топло, след като беше забил от за 5 часа от 4-ри следобяд до 21.
Най-странното е, че тези периоди по 200 вата, изглежда топлят при други обстоятелства. Във втората картина се вижда вчерашния ден, 3-ти декември, от 1 сутринта до 22 вечерта. Той започна доста топло и се вижда как температурата се е вдигала по време на тези периоди от по двеста вата потребление. После, към 12 часа по обяд влиза в период да се люшка между 400 вата и ~12 вата( да ги закръглим на нула) докато температурата яко пада, демек топлина не е внасяна.
В общи линии климатика не е в час, всеки момент помещението ще стане негодно за живот, а схемата да го спирам и пускам на всеки час не ми изглежда работеща.
Засега му е проверен температурния датчик (Heat exchanger temp. sensor (TC-sensor) ) на вътрешното тяло и съм му направил self-diagnosis през Check бутона на дистанционното, който - уви - нищо не показа. Техника каза, че няма как да е от TA датчика, затова не сме го барали.
Климатика очевидно зацикля в някакъв алгоритъм и не може да се измъкне. Дали е бъг, дали е счупен някой датчик, нямам идея.
Някой разпознава ли какво може да не му е наред на климатика, или - алтернативно - да знае техник в Бургас, който да има необходимата техника за да го диагностицира?
Поздрави,
Георги
Това е днешния ден, в който привнася топлина само в режим 400вата.
Това е вчерашния, по-топъл ден, когато е топлил и в 200 ватовия режим, преди да сгъне към обяд...
![]()