Здравейте,
Публикувам отново едно запитване за избор на климатици, защото се загуби покрай другите съобщения. Ще съм много благодарен ако вземете отношение:
Имам нужда от съвет за закупуване на 2 климатика, като детайлите са както следва:
1.
жилищно;
2.
предимно за охлаждане и като резервен вариант за отопление в случай на авария и в преходния период до пускане на ТЕЦ;
3.
апартамент на 4-ти последен етаж на сграда, стара тухла от края на 70 години, над апартамента има подпокривно пространство, жилището под апартамента е обитаемо - всекидневна - 37 м2, ~90 m3, вътрешна стая с източно изложение, PVC дограма с двоен стъклопакет и К-стъкло, 2 прозореца (9,60 м2) и 1 врата към тераса (1,30 м2) с обща площ 10,90 м2 - детска стая/офис - 16 м2, ~40 m3, ъглова стая с източно/северно изложение, PVC дограма с двоен стъклопакет и К-стъкло, 2 прозореца с обща площ 3,8 м2
4.
София;
5.
22-25;
6.
апартамента е с 5 см. EPS външна изолация на всички стени;
7.
- всекидневна - телевизор, хладилник, фурна, котлони, миялна машина, кафемашина и други по-малки домакински електроуреди - тостер, кана, кухненски робот и т.н - детска стая/офис - лаптоп
8.
висок клас климатици, за което доколкото виждам ще е нужно 5000-6000 лева;
9.
всякаква външна температура
10.
Апартамента има още една по-малка стая 12 м2 (~30 m3), която е само със северно изложение и летните темпеаратури там са малко по-поносими.
Затова не планираме слагането на отделен климатик, а да оставяме отворени вратите на другите стаи и така индиректно да се охлажда и тази стая.
В този ред на мисли, може би е нужно леко преоразмеряване на климатиците, за да има ефект охлаждането през коридора и на останалите помещения - коридор и стая.
Гледал съм предимно високия клас инверторни модели на Daikin и MHI, като презумпцията ми е че това са климатиците с най-голяма надеждност, ефективност, комфорт и ниски нива на шум.
Предпочитам двата климатика да са на един производител.
Модели към които съм се насочил и изводите (може би грешни
) до които съм стигнал :
Mitsubishi Heavy SRK20ZSX-W/SRC20ZSX-W DIAMOND - добри характеристики за ефективност и шум, добро тегло на външно/вътрешно тяло, доколкото прочетох е преозмерен за стая 16м2
Daikin FTXM20A/RXM20A Perfera WIFI - добри характеристики за ефективност и шум, сравнително добро тегло на външно/вътрешно тяло, може би малко по-слаб от нужното за стая 16м2
Daikin FTXM25A/RXM25A Perfera WIFI - добри характеристики за ефективност и шум, сравнително добро тегло на външно/вътрешно тяло, може би малко преоразмерен за стая 16м2
Mitsubishi Heavy SRK35ZSX-W/SRC35ZSX-W DIAMOND - добри характеристики за ефективност и шум, добро тегло на външно/вътрешно тяло, може би е съвсем малко по-слаб от нужното за стая 37м2
Mitsubishi Heavy SRK50ZSX-W/SRC50ZSX-W2 DIAMOND - по-лоши характеристики за ефективност и шум, добро тегло на външно/вътрешно тяло, доста преоразмерен за стая 37м2
Daikin FTXM35A/RXM35A Perfera WIFI - добри характеристики за ефективност и шум, сравнително добро тегло на външно/вътрешно тяло, може би по-слаб от нужното за стая 37м2
Daikin FTXM42A/RXM42A Perfera WIFI - по-лоши характеристики за ефективност и шум, добро тегло на външно и малко по-леко вътрешно тяло, може би е точната мощност за 37м2
Daikin FTXM50A/RXM50A Perfera WIFI - по-лоши характеристики за ефективност и шум, добро тегло на външно/вътрешно тяло, преоразмерен за стая 37м2
Има ли някакви съществени предимства EMURA серията в сравнение с Perfera серията на Daikin, освен дизайна на вътрешното тяло?
Имате ли някакви наблюдения за качеството спрямо страната на производство? Всички климатици на Daikin, които гледах са произведени в Чехия/Турция, а на MHI в Тайланд. Това по някакъв начин може ли да е критерий?
Може да ми дадете насока кои от климатиците ще са най-подходящи за помещенията имайки предвид и желанието ми да има някакво охлаждане/отопление и на 3-тата стая.
Още нещо. Първоначално се бях насочил към мултисплит системи, с идеята да се ползва само едно външно тяло (по-малко къртене, укрепване, шум и т.н.), но в процеса на проучването и изчетените доста мнения за недостатъците, като че ли се отказах от тази идея. Все пак ако имате някакви предложения за мултисплит система, може да обмисля отново този вариант.
Предварително благодаря за помощта.