Ако може да правиш промени по фасадата помисли да сложиш засенчване със соларни панели.
Хем ще ти произвежда ток, хем няма да напича зверски.
Ако не може - външни щори и най-евтините пръчки за 500лв ще се справят на охлаждане.
Щом в Атина при 45+ градуса се справят, ще се справят и в БГ.
20-22гр не е подходяща температура за лятото. 25-27 е най-добре и не повече от 10 разлика спрямо външната
Уруру 18-ка е А+++ и за отопление и за охлаждане. А FVXM50A9~RXM50A Perfera е А++ и А+ съответно за охлаждане и отопление. В какъв порядък би била разликата между двата климатика в разхода на електроенергия. В проценти, 10-20- 50 или повече?
Представете си, че лятото климатък не се спира 3 месеца. Температурата в стаята става 30-31 градуса и трябва да я сваля на 25 примерно. За момента за отопление бих го използвал октомври и март за да не пускам газта. Принципно се отоплявам на газ, но в зависимост от цената на газта и очакваното излизане на свободни пяраз на електроенергия и при наличието на климатик, вече ще мога да избирам. Благодаря!
Не гледайте А+++, а гледайте КОП-а. Разликата между УРУРУ САРАРА и ЗСХ по отношение на ефективността не вярвам да надвиши 20%, като личното ми мнение е че ще бъде по-малко от 10%. Обмислете добре размера на машината за да не я преоразмерите, прочетете внимателно предишното мнение.
Благодаря за отговора. Намерих този енергиен калкулатор, вероятно го знаете.
Според него са необходими 3.53 kw за отопление, което предполагам гледайки SCOP от 5.73 е напълно достатъчно. За лятото пък съвсем, при наличие на SEER 9.00. Правилно ли разсъждавам?
https://thermal.bg/energy-calculator.php
Аз ако давах 5-7К за климатик бих гледал на първо място комфорта. +1 за подовия.
Не, не разсъждавате правилно...SEER и SCOP са толкова измислени коефициенти, че просто няма накъде повече... И Ви съветвам, изобщо да не ги гледате. Реалните EER и COP са вежни, по отношение на ергономичност. Аз лично подобни готови бланки за "бакалски" сметки не използвам...