Точно така, общо 4 външни тела. За Варна нямам представа от къде е най-разумно да се пазарува, дано някой от този район ви отговори.
MITSUBISHI ELECTRIC AP71VGK за основното помещение. Ако има въможност да прекарате още един тръбен път ще стане много по-комфортно с мултисплит и две вътрешни тела.
MITSUBISHI ELECTRIC MXZ-3F68VF + две MSZ-ЕF35VGK или MSZ-LN35VG и да си изберете цвят подхождащ на интериора.
За спалните MITSUBISHI ELECTRIC MXZ-3F54VF с MSZ-ЕF25VGK ако желаете цвят подхождащ на итериора, иначе MSZ-AY25VGK.
Сега изпадам в дилемата кой от двата:
1. Mitsubishi Electric MSZ-AP25VGK / MUZ-AP25VG
или
2. Mitsubishi Heavy Industries Premium SRK25ZS / SRC25ZS-W
Цената е почти идентична , около 150 лева разлика, но въпроса е кой е по-правилния избор и защо ?
Благодаря предварително !
Здравейте, имам нужда от помощ при избора на климатик.
Машината ще се използва 99% за отопление в родната ми къща,
където в момента живее само майка, която е вече на 80 години.
Сезона му ще е дълъг, приблизително от октомври до април.
Къщата е едноетажна с дървен покрив, каратаван (няма плоча).
Та на въпроса:
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:· жилищно;
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa? практически само за отопление
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; помещението е с размери(ш/д/в):2,85/5,09/2,55м;съответно: 14,5м2 и 37м3
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa:ΠBЦ/, двoeн cтъĸлoпaĸeт
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe; приблизително 2,8м2
· изложение нa пoмeщeниeтo;изток
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти : едноетажна, самомостоятелна къща, пода е разположен върху обратен насип, тавана е дървена конструкция
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- вceĸиднeвнa, това е стаята в която реално се живее;
· в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? къща
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)? намира се в град Айтос, Бургаска област
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? За зимата - поне 24 градуса
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa?Вътрешна изолация на тавана и лявата стена(отвъд нея има коридорче) 4см EPS затворена с гипсокартон. Правена от баща ми приживе. Няма особен ефект.
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? Един телевизор LCD екран на 8г., три енергоспестяващи крушки, подлежащ на пенсиониране радиатор(климатика трябва да го пенсионира).
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)?2200лв максимум с монтажа.
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe?24градуса(поне) през зимата, лятото няма значение(не става безумно горещо в стаята).
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли. Прикачвам снимка, надявам се да се чете, че има особености, като примерно: вътрешното тяло може да се монтира на стена перпендикулярна на прозорците, тоест ще духа по късата страна на стаята към стара секция, а леглото на майка ми се пада надлъжно в другия край на стаята.
Благодаря на всички компетентни за съветите предварително!
Аз бих заложил на MHI ZS-S 25 или ME EF25 ( с леко завишаване на бюджета) основно заради топлата струя - би се харесала на възрастен човек.
Предполагам на 80г не би я дразнил евентуален шум от движение на клапите при он-оф .
Този пост е редактиран от ccankov73; 17-11-24 в 12:21.
Евентуално Fujitsu NORDIC ASYG09KMCB / AOYG09KMCBN би се справил по-лесно с желана по-висока тепература при всякакви външни условия, но ще е по-шумен.
Но и MHI SRK25ZS-W е страхотен вариант, топли добре, тих и комфортен - клапите не се чуват чак толкова много
Благодаря ви за съветите!
Всъщност евентуалния шум досега беше причината да не се купува климатик.
Доста се бях заровил и прилично се омотах преди да питам. Но понеже къщата е доволно студена, сиреч явно има сериозни топлозагуби,
стигнах до извода, че 9000Btu не са достатъчни и трябва да търся 12-ка. Субективно имам усещането, че вътре е по-студено
от колкото на вън, при температури около 10 градуса. Този януари сметката за ток беше 170+ лева,
резултат от двукиловатов радиатор (в месеците без отопление, сметката трудно минава 30лв).
Първо почнах с Дайкин, обаче установих, че е извън бюджетен, а и има мнения, че вече не са същото качество.
От там гледах някакви Мидеи (примерно: Midea Oasis Plus Nordic MSOPBU-12HRFN8-QRE3GW) четох и темите за тях и останах с впечатление,
че правят проблеми.
В общи линии се търси тиха (до колкото е възможно) и най-вече надеждна машина (екстри като wi-fi не са необходими, защото в къщи няма интернет),
която да топли този обем и малко отгоре ( майка обича да отваря вратите, като ѝ е топло, стар навик от печките на твърдо гориво),
да се вписва в бюджета и да се борави лесно с дистанционното.
Потвърждавате ли горните препоръки и ако дигна на 12000 btu няма да се вместя в бюджета.