Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 56
Like Tree39Одобрявам

Ремонт на климатик.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Burgas

Отговор: Ремонт на климатик.

Така... след посещение от наистина компетентен техник, диагнозата е следната: Или повреда в платката на външното тяло или това + проблем с компресора. За да се разбере дали компресорът е ок, трябвало да се свали и диагностицира платката. Отново бях посъветван съвсем приятелски да си взема нов климатик и да приключа въпросът дългосрочно. Самата платка дори и отремонтирана, вероятно щяла да даде дефект отново след година две. Нова платка за модела вече не можело да се намери. Майсторът определено разбираше от модела и неговите болежки - обясни ми как е била поправена предните пъти - общо взето и аз усетих че климатикът след първият ремонт вече не беше същият - намалят му мощността .

Та моля за вашите компетентни финални съвети. Не ми е драма да постоя на жега още известно време, иска ми се да го отремонтирам, но ако реалността е такава че след година две пак ще съм в изходна позиция, май наистина ще се пенсионира моята нокрия Мога ли да намеря чисто нова платка или да го прибирам в мазето и да дам път на новото поколение Има ли в БГ майстор, на който да изпратя моята платка за да я отремонтира качествено ( тоест да не дефектира отново след година две ) ?
    Този пост е редактиран от cpu_killer; 22-07-26 в 14:46.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Това последното и Господ не може да ти го гарантира!
    Особено пък за 20+ годишен модел - това е годината на издаване на Service manual.
    Освен това към тази диагноза с "или", мога да допълня още повреден/ не работещ вентилатор на външно тяло, датчици, които са в изобилие по системата.
    Joker - ако компресорът, примерно, е окъсил или блокирал, вече щеше да го разбереш. По липсата на захранване и изключил предпазител на таблото.

Можеш да направиш следното, при това безплатно. Само време и компютър ти трябва.
    1.Търсиш Service manual на машината и четеш. В него се съдържа спецификацията на всички части с техния part#.
    General AWHZ14LBC Service Manual | PDF | Air Conditioning | Heat Pump (scribd.com)
    Ако си съобразил, трябва вече да имаш part# на платките на външното и вътрешното тела.
    С тях проверяваш дали не се продават втора употреба. Нови - само в някой музей!
    Според цената им + съответната сума за замяната преценяваш дали си заслужава ремонтът.
    2. Продаваш машината цяла за части! Което отново е съмнително, предвид пенсионната й възраст.
    Спрян е от производство между 2010 и 2012!
    3. Звъниш, пишеш или отиваш рано сутрин в Bulclima
    Точно на ъгъла на " Ботева" и "Сливница", по диагонал на ДНА.

Успех!
    Този пост е редактиран от Gena_bs; 22-07-26 в 15:49.

4. Member
    Тук е от
    Mar 2011

Зависи и какво и е на платката. Но ремонта и ще е около 150 евро.Ако си харесвате климатика, може и да си струва ремонта.Другия вариант е нов климатик,но ако ще е от класа на нокрията, ще е около 1500 евро.

5. Senior Member Аватара на Rumb@ta
    Тук е от
    Mar 2011
    Живее в
    Пловдив

Моля да обясниш, как е била отремонтирана предишните пъти платката, че е паднала мощността на климатика? Недопустимо е!
    Иначе, ако не намериш добър майстор около теб, мога аз да я отремонтирам. С това се занимавам професионално.
    espace и Gena_bs харесват това.

6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Това, вероятно, е по субективни усещания!
    Кой знае какво са му пробутали още първия път, колкото да заработи някакси?
    Със сигурност машината вече не е била в гаранция... Поне от петилетка.
    Този пост е редактиран от Gena_bs; 22-07-26 в 15:51.

7. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Burgas

Цитат Първоначално публикувано от Rumb@ta Виж публикацията
    Моля да обясниш, как е била отремонтирана предишните пъти платката, че е паднала мощността на климатика? Недопустимо е!
    Иначе, ако не намериш добър майстор около теб, мога аз да я отремонтирам. С това се занимавам професионално.

Може да не съм се изразил правилно.Мощността не е била намалена, а е била ограничена максималната такава. До около 70% от фабричната. До колкото разбрах някакъв блок зауправление на компресора е дал фира при предишните повреди ( платката има 2 отремонтирания вече ) - и при ремонта било практика така да се отремонтира. Понеже си познавам климатикът, чувал съм зимата като го натисна колко може да форсира компресорът, е след ромонтите, повече не съм го чувал да се форсира толкова. В прав текст ми се обясни, че тези платки са със някакво силиконово покритие отгоре и веднъж като се започнат проблемите, влага влиза под силикона и не може да излезе. Та всяко решение на проблема с ремонт на платката се оказвало временно. Единственото надеждно и дългосрочно решение било ако може да се намери чисто нова като резервна част. Миналата година последно са успели да намерят за този модел, но си е било чист късмет.
    Този пост е редактиран от cpu_killer; 22-07-26 в 20:58.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Както винаги се оказах прав!
    Закърпили са климатика с каквото са имали подръка. Колкото да имитира работа и да ти вземат парите.
    Nocria, Daisekai и т.н. - това за мен е 20 годишна машина в неизвестно (вероятно плачевно) състояние.
    Какво от оригиналните части е останало в нея също не се знае.
    За технически параметри даже няма смисъл да се загатва даже.
    При това положение аз бих минал директно на нов с максимална гаранция и т.2 - продажба на повредения за части!

Ти си решаваш!
    cpu_killer одобрява това.

10. Senior Member Аватара на Rumb@ta
    Тук е от
    Mar 2011
    Живее в
    Пловдив

Чакай, чакай. Единствения заместител на тази Нокрия по параметри е Уруру Сарара-та, ама знаеш цената.
    Вече такова Фуджитсу, само от за японския пазар.

Теоретичните ми подозрения са, че са му скопили PFC модула, който повдига захранването на инвертора при голяма мощност на компресора. Но е само гадаене...
    Дано са го оставили все пак вътре, че и тези неща се ремонтират.

11. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Точно го написа - гадаене!
    И какво, като е с "космически" параметри? По-точно е бил, при разопаковането му?
    Това все пак е техника, не алкохол, че да става по-качествен с годините.

Някога се сбльскaх с голяма идиотия. Не бяха се научили още да ремонтират импулсни захранвания на TV.
    При повреда масово ги заменяха с такива от Electron 380Д. Защото "няма части", а в действителност - така е по-лесно.
    На един приятел му бяха казали, че е изгорял импулсният траф на Telefunken..
    Кой знае какви изпълнения са направили в климатика!

12. Senior Member Аватара на Rumb@ta
    Тук е от
    Mar 2011
    Живее в
    Пловдив

Каквото и да е правено, не виждам причина човека да не си отремонтира климатика.
    Новите модели отдавна нямат това качество и параметри.
    То се видя тази зима със сметките за ток. Минаха в режим топлодувка с нагревател...

13. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Ако беше ремонтиран с оригинални части съм напълно съгласен
    В това състояние, както го описва колегата, ще му е нужна реставрация и възстановяване.
    Не ремонт!
    С неизвестен краен резултат, тъй като с голяма вероятност няма да има оригинални части.
    И отново ще има "нагоди го и нагласи го".
    За какво качество и сметки за електричество въобще става дума?
    Някои фирми предлагат японски машини на около 10 години, уж възстановени.
    Не съм им фен, но за мен, подчертавам, това е по-добро решение.

Нека колегата си прецени какво да направи!
    Парите, времето и нервите са си негови.

14.  

15. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2026

Цитат Първоначално публикувано от Rumb@ta Виж публикацията
    Каквото и да е правено, не виждам причина човека да не си отремонтира климатика.
    Новите модели отдавна нямат това качество и параметри.
    То се видя тази зима със сметките за ток. Минаха в режим топлодувка с нагревател...
    Не разбирам... Значи стария климатик има по-добри енергоефективни параметри от булшинството нови клими, така ли?
    Няма ли накакъв общ технологичен напредък, както например при автомобилите - новите автомобили са много по-безопасни, екологични и ефективни в сравнение с по-старите такива?

16. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

1. Написах моето мнение за "качеството" на старите климатици.
    2. За автомобилите - там имам доста резерви.
    Като минимум в насока на безопасни и екологични.
    Особено в последното - батериите са едни от най-големите замърсители на природата.
    Екологията е термин, свързан единствено с цоцане на пари за нищо!
    Но нека не цапаме темата на колегата!

17. Senior Member Аватара на Rumb@ta
    Тук е от
    Mar 2011
    Живее в
    Пловдив

Цитат Първоначално публикувано от settor Виж публикацията
    Не разбирам... Значи стария климатик има по-добри енергоефективни параметри от булшинството нови клими, така ли?
    Няма ли накакъв общ технологичен напредък, както например при автомобилите - новите автомобили са много по-безопасни, екологични и ефективни в сравнение с по-старите такива?
    Технологичен - не. Само визуално примамливи ги направиха с мижави екстри.
    Като енергийна ефективност, здравина и вложени скъпи части, вървят надолу от 2010г., което до някаква степен важи и за моделите за японския пазар.
    Ако тази Нокрия не беше направена качествено, нямаше да съветвам да я ремонтира.
    Разграничавайте калпав майстор от климатик, който е хубаво да се ремонтира. Първото май е на късмет, а второто си тежи, като инвестиция.
    Aleksandars одобрява това.

18. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2026

Да, разбирам, благодаря за отговорите. Значи отвсякъде се опитват да съкратят разходи.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Ремонт на наранен топлообменник на климатик
    От naasko във форум Хладилна техника
    Отговори: 3
    Последно: 22-03-25, 07:55
  2. Ремонт на климатик MSZ-GE25VA
    От mitkofff във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 0
    Последно: 19-10-23, 13:04
  3. Помощ за ремонт на климатик * Mitsubishi MSZ-FA35VA
    От mdi във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 40
    Последно: 17-07-23, 18:50
  4. Съвет : ремонт или нов климатик
    От pexos във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 27
    Последно: 02-11-14, 19:45
  5. Ремонт на Самсунг или нов климатик
    От FENER във форум Климатици Samsung, LG
    Отговори: 29
    Последно: 16-02-12, 23:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе