Вчера във форума прочетох нещо интересно ,което не ми се изясни дали е така при повечето климатици!А именно ,дали всички машини подгряват компресора през зимата с цел несмесване на фреона с маслото в картера на компресора.Да доуточня , според прочетеното от мен вчера, фреоните имат свойството да се стичат в най-студените части на машината,соътветно в кондензатора и компресора.Проблема е първоначалното смесване/завиране/ на фреона с маслото и от там запушвания в капилярната тръба и т.н.
Конкретно мен ме интересува при наличие на друго отопление освен климатика дали е необходимо машината да се държи поне на стендбай да си се подгрява ако наистина го прави, или поне колко време преди употреба трябва да се сложи на стеднбай/с включен контакт/.
И нещо друго,когато помещението ,което климатизирам е топло и се налага повишаване на температурата рядко и при това с 2-3 градуса има ли проблем за климатика точно при това положение/студ на вън, студена машина и топло помещение/.Не забравяйте говорим за студените зимни дни с температури около +2* / -5-10*C
Благодаря за отговорите предварително!