Здравейте, преди няколко дена ми монтираха климатика и съм почти сигурен, че не го вакумираха! Външното тяло е монтирано непосредствено зад вътрешното, което ще рече, че тръбния път е около метър! Проблем ли е, че не е извършена тази процедура и да ги викам ли да го обезвъздушават? Като се стартира климатика в началото за няколко секунди се чува сравнително шумно и стържещо как се развърта фреона, след което остава единствено шума от вентилатора!
За каква машина става въпрос?
Редно е да са вакуумира.
Rakeem, изискванията за минималния тръбен път, го пише в ръководството за инсталиране. По принцип би трябвало да е в кашона на климатика. Би трябвало сам да си го прочетеш. За различните марки и модели са различни изискванията. За това дали е вакумиран трябва да си абсолютно сигурен ,а не почти сигурен.
Шуртенето е заради малкия тръбен път. Явно си поредния подведен от безплатните монтажи на технотата. Извикай ги да вакуумират.
Казвам почти сигурен, тъй като това ми е първия климатик и досега не съм ставал свидетел на въпросната процедура, но знам, че се изисква апаратура(компресор), а такъв липсваше на работната площадка! Сега прочетох, че шума от фреона може да се дължи на по-къс тръбен път. Въпросът е липсата на вакумиране при къс тръбен път ще окаже ли негативно въздействие на климатика? Питам вас, защото ако се обадя и питам тези дето ми го монтираха, мисля, че отговора ще е ясен!
- - - - - - - - - -
Да, още едно потвърждение за шума, но той не е проблем чисто физично, тъй като трае едва няколко секунди, дано и технически да не е проблем! Ами не знам дали съм подведен, момчетата добре работиха, показаха, че си разбират от работата, но само това с вакумирането, което го отдадох именно на краткия тръбен път! Някъде бях чел, че при къс тръбен път може да се мине и без вакумиране!
Без вакуумилане на къс тръбен път можеш да минеш, ако продухаш системата с около 2 - 3 литра газообразен фреон от същия вид, от бутилка.
P.s:
Днес видях промоционална цена на монтаж 70 лева, която ме втрещи...
Ако знаеш какви точно действия се извършват при т.н. вакуумиране на тръбният път, да ги извикаш да го извършат. В противен случай може да ти побръмчи една помпа 20 мин. и да си мислиш, че си готов.![]()
Току-що разговарях с момчето, което го върза и ми каза, че въздуха бил изкаран, имало си начин да се направи и безвакумпомпа, и ме увери, че всичко е наред! Не знам какво да мисля, но ме остави с впечатлението, че е точно момче, дори се сприятелихме и ситуацията е малко патова, дано няма проблеми с климатика! Все пак един климатик не струва едно приятелство!
- - - - - - - - - -
Интересна гледна точка, която повдига въпроса: колко ли "вакумирани" климатика работят по нашите географски ширини?
Стана ми интересно, що не попита как се изкарва въздух от затворен обем без помпа?![]()
Виж сега, Rakeem,
Пий си бирата и не се занимавай с този климатик повече. Каквото станало - станало. Не можеш постфактум да промениш каквото и да е, а и не си заслужава усилието. Трябвало е да се вакуумира, но не са го направили - спестили са си няколко стотинки и 20мин. време. Сега и да го вакуумират - файда никаква. Ако е имало влага във въздуха, в тръбите, то тя вече е в маслото и няма как да я извадиш.
Необходимо е било да се поподготвиш малко преди монтажа и да си наясно какво принципно се прави. Общо взето, за следващия климатик ще си по добре подготвен
Този пост е редактиран от tony34al; 04-07-16 в 18:47.
А също и не се сгъстявай с майстора - до нищо хубаво не води. Клиентът се чувства неудобно да се усъмни в работата и да предяви претенции нещата да станат по неговия начин, майсторът се засяга ако му се каже нещо и очаква разбиране и толерантност... Ей така се стигна до пъдене с полиция от къщи на жената на аверче - майстор, дето ми се качи на главата и му порязах възнаграждението с - 50%
(А също и не се сгъстявай с майстора - до нищо хубаво не води.) Всичко си зависи от човека! Ако майстора е човек, нищо не пречи да се "сгъстиш" с него! Майстора, който ми монтира климатика наскоро, го видях два пъти - първия при огледа и втория при монтажа. И някой и друг разговор по телефона. Нито го познавам, нито нищо. Даже след огледа отидохме заедно до склада и избрахме подходящият климатик за стаята. И направи много добър монтаж! Разбрахме се и за другите две клими, които ще слагам, да му се обадя, пак заедно да ги изберем. Човека е супер точен и се "сгъстихме" без притеснения от моя страна!![]()