Основното предимство на Тойотоми е, че са Японски климатици от Япния направени за европа. Няма транформатори, няма йероглифи. Предполагам, че качеството им е на ниво.
Основното предимство на Тойотоми е, че са Японски климатици от Япния направени за европа. Няма транформатори, няма йероглифи. Предполагам, че качеството им е на ниво.
Да,но като погледнеш цените за това,което предлагат,по-добре да си взема нещо доказано в Европата,пък дали е правено в Чехия или Китай ми е все едно.
Абе не така на същите цени са МЕ, МХИ, даикин и тн. но никой от тях не японски докато тойотомито си е от япония и е много приличен климатик
Изкара си зимата без забележки и вече има пълен цикъл, а тази зима не беше лека ...
Защо няма никъде сервизни за този климатик? Искам да видя как е направен. Някой ако има - да праща. A10HWI ме интересува, но и други приемам.
Мисля по следната логика - този климатик е японски правен в Япония, а е на цената на японски, правен в Китай/Малайзия/Тайланд. Как са го постигнали това, като имате предвид, че труда в Япония е доста скъп? Не е ли това знак, че компонентите в него би трябвало да са по-евтини от тези в МЕ, МХИ, Дайкин, Тошиба и т.н. марки, правени в изнесени фабрики извън Япония?
ПС: тази зима беше доста мека... Това не означава, че няма да се държи добре и в люти зими, но не смятам, че тази беше критерий за проверка.
deian, много си прав човече относно това което казваш и се съгласявам с теб. Върти ми се една идея от къде може да взема документация за тази марка, но ще видим....
Аз съм просто потребител на тази марка климатик. Купих го предимно за отопление. От ноември месец до момента работи без абсолютно никакви проблеми . Дори и през най-студените дни се справяше. Не е замръзвал. Безшумен ! Надмина очакванията ми. Дано и занапред да е така. На този етап не съжалявам за паричките, които дадох - 2400 лв. 12k invert - отоплявам 55-69 куб.м помещение със югозападно изложение.
Естествено че качеството е добро, а йероглифи има, но само на капака дето е лепенката. Иначе са хубави климатици, но за разваляемост и още рано да се говори, все пак не са китайски дето да си покажат недостатъците още при първото включване.Първоначално публикувано от Julian
Що се отнася до замръзването то не винаги е показател, защото замръзват предимно евтините климатици и част от причините са в хората, които са ги купили. Знаете че много климатици замръзват я защото никой не се е сетил да ги изчисти, други защото се ползват като духалка, т.е. хората си ги изключват когато ги няма или пък фреона е заминал да трепе озоновия слой. Много редки са случайте на кофти алгоритъм за дефрост и липса на датчик, но то пак е до този който си купува климатик защото те са много по-евтини модели и още при покупката е ясно че ще има проблеми.
А на въпроса защо няма сервизи- отговора е много прост: не се развалят! Мисля че мина една година откакто се продават климатици TOYOTOMI в България, а проблемите са смешни, разбира се това е засега може нещо да се промени по нататък.
Доколкото съм чувал за една година има ТРИ ремонта на TOYOTOMI, като най сложния е смяна на електромотора на вентилатора на вътрешното тяло и то не за друго, а защото клиента го бил чувал. Ако имаше сервиз, сервизните работници щяха да умрат от глад без работа.
Това с шума при моторите се среща и при други маркови климатици. Понякога се чува шум в тих режим. Аз съм даже на мнение, че не мотоирте са проблема, а остатъчния дебаланс на вентилатора. Понякога се случва да е по голям.
Как хубаво го извъртя заключението("предимно евтините" "част от причините са в хората"), дай по обективно моля! Има марки които НЕ замръзват а има и които се славят със проблемите си - не е "предимно" а много добре се знаят кои са! Пример: Митсубишитата не са нито евтини, нито хората са им виновни - няма да те питам защо им замръзват масово тавите - обсъждано е не един път, но е факт че и голяма фирма може да си остави ръцете на изделието! Лошото е че при покупката на скъп климатик е било ясно че всичко ще е наред - ама не е ...Първоначално публикувано от dkolov
Докато Фужитсу просто не замръзват и грамче ... невероятно но факт! ... няма да навлизам в подробности за други марки.
А за шума мога да кажа че на моя Фужитсу като се върти много слабичко като че ли Julian е прав, звука някакси е променлив(на ритми) като от дисбаланс може би - не е много приятно трябва да си призная, но не дразни толкова че да викам техници.
Въпроса за известността на проблемите с климатици е много сложен но ще се опитам да конкретизирам.
На първо място за да си известен с проблемите си трябва много хора да знаят за тях. Като са продадени 100 000 мидеи, HAIER и SAMSUNG, ако приемем че 1% замръзне или се развали това означава че 1000 човека научават че неговия климатик е кофти или поне остава с такова впечатление. Като се продадат 2000 FUJITSU, ако приемем че пак 1% има проблеми, това означава че едва 20 човека го разбират.
Цифрите са условни, но горе долу показват реалните мащаби на продажби на марките климатици.
Второ: замръзването силно се влияе от това къде работи дадения климатик. Ако е в гората, на морето в условия на 100% влажност скоростта с която се натрупва лед по външния топлообменник е много по-висока от тази при по-ниски влажностти.
Ако вземем София съгласете се че е по вероятно MITSUBISHI или друга скъпа марка климатици да се продава в Симеоново, Драгалевци и другите квартали близо до Витоша къде влажността почти през цялото време клони към 100% и температурите обикновено са с от 2- до 5 градуса по-ниски от другата част на София.
При това предположение според мен тези климатици работят в много по-тежки условия от други поставени примерно в центъра.
Още един проблем- ако приемем че наистина FUJITSU са най-добрите климатици на света и никога не замръзват възможно ли е това да се дължи на по-високата консумация на електричество заради по-чест и по продължителен дефрост режим.
Темата е много сложна и това са само предположения, защото има поне 20 причини един климатик да замръзне
Тя темата не е проста, но виждам, че не си много наясно с влажността на въздуха. НИто на морето, нито близо до Витоша влажността клони към 100%. От там правиш грешни заключения. Влажността във Варна в 11 часа беше 81% измерена до морето, понеже метеорологичната станция се намира до морето, а времето е дъждовно. Моя влагомер също показва влажност в този диапазон, но не над 80%. 100% влажност има при мъгла и близо до 100 при топене на сняг и облачно време. По принцип относителната влажност в София е по-ниска, от тази във Варна, но пък в София има много често мъгла и комбинирано с по-ниските темпратури там климатиците работя в доста утежнен режим. Между другото виждал съм и замръзнало Фуджитсу, макар и да е рядко среащно явление.
Много правилна гледна точка от dkolov, относно количеството дадени мнения /положителни или отрицателни/ от ползвателите на климатици за качеството на дадена марка в зависимост от нейната разпространеност.
Малко почваме да влизаме offtopic- темата беше за климатици TOYOTOMI, но ще си позволя да довърша.
Всъщност високата влажност е една от препоставките да замръзнат външните тела. Втората е температурта защото при повечето климатици температурата на топлообменика е с поне 5 градуса под външната липсата на фреон прави тези 5 градуса силно препоръчителни, задръстените филтри също ( това имах предивд за вина на този който го използва, което е един от най-честите проблеми на замръналите климатици след липсата на достатъчно фреон).
Ако ползвател на климатик забрави да си почисти филтрите 8 месеца това как ще се отрази върху заскрежаването на външния топлообменник при режим отопление?
Повече ли ще заскрежава или по-малко.
Ами повече разбира се. Режимите на дефрост са пресметнати така че да се вземе малко топлина от стаята.
Ако е нарушен топлообмена как да вземе толкова топлина колкото е необходимо. Това естествено няма да стане с първия дефрост, просто бавно и полека след дефрост ще остава по-малко лед на топлообменника.
Проблема е самозациклящ се, защото като са мръсни филтрите климатика трудно и ще отоплява помещението, а през това време хората вдигат градусите мислейки си че той ще започне да духа по-топло. След като се взема по-малко енергия от стаята, логично е цялата енергия за дефроста да се вземе предимно от самия фреон, вследствие климатика веднага след дефрост изпарява на много по-ниска температура и много по-бързо да натрупва лед което поддържа изпарението на ниска температура. Ефекта би трябва да наподобява липсата на фреон и в същото време налягането му е достатъчно високо, защото не може да се вкара топлина в помощението и тя си остава в циркулиращия фреон която общо взето да бъде използвана на следващия цикъл.
Естествено влажността на външния въздух е силно определяща.
Това моята логика, защо непочистените климатици лесно замръзват.