Отговор: Термопомпа за подово
Цитат:
Първоначално публикувано от
cooler
Това което имам предвид е не бавното задействане на вентилите, а като цяло мудната реакция на подовото и възможността в процес на работа температурата на въздуха да се колебае в относително голяма амплитуда от 4-5 градуса...
Това за колко дни? При мене стайната температура пада с 2-3 градуса на денонощие заради инертността. Котелът се пуска сам по програма за няколко часа на ден. В по-топло време - например вчера температурата беше спаднала с 1 градус. Ако котелът се включва по 2 пъти на ден колебанията на стайната температура ще са още по-малки. Дори не смятам да слагам стайни термостати в спалните, тъй като там температурите с 1-2 градуса по-ниски заради настилката - ламинат
Звучи много добре ... а при това топло време не се ли получава значително повишаване на температурата в спалните ... или ти си с толкова добра изолация че и промените на външната температура имат бавно отражение върху вътрешната....
... Като казваш котел газ ли имаш предвид?
- - - - - - - - - -
Цитат:
AC_From_Hell
Cooler, pравилно си ме разбрал. Наистина ще е начинание да се определи точно какви да са стъпките на вентила спрямо градиента, но тогава проблемът изтъкнат от теб:
ще се реши много елегантно.
:) Така но понеже на мен ми предстои мероприятието термопомпа с подово за собствена консумация :) се опитвам да си изчистя картинката за възможните проблеми по време на експлоатация защото сега е време ако трябва да се предвиди нещо да го направя...
Честно казано аз такава амплитуда от 4-5 градуса в никое жилищно помещение не съм виждал.Бил съм с подово на ток(нямам представа как си регулира точно температурата) от с немски реотани, но с български термостат или както там се нарича.Мисля марката беше ТА1 или нещо подобно.Амплитудата включено-изключено беше 0.5 гарадуса, най-много 1 градус.
Цитат:
cooler
Звучи много добре ... а при това топло време не се ли получава значително повишаване на температурата в спалните ... или ти си с толкова добра изолация че и промените на външната температура имат бавно отражение върху вътрешната....
... Като казваш котел газ ли имаш предвид?
Ами вчера като видях, че температурата е спаднала само с 1 градус - просто промених програмата и не му дадох да се включи. Котелът е на пелети, на нашата улица въпреки обещанията все още няма слън... ъъъ газ
Хм... имам и друга дилема искам в почти цялата къща настилките ми да дървени- ламинати, паркети и т.н. които са по трудно топлопроводими ... не съм сигурен това как би се отразило като цяло ... и дали се налага да преизчисля стъпката на тръбите и т.н. ( тръбите на подовото ще бъдат положени в плочите между горна и долна армировка)....
Еее, това с дървените настилки не е добра идея, особено щом става дума за термопомпа - ако е котел можеш да вдигнеш температурата, ама при термопомпата е кофти.
У дома беше навсякъде с теракот преди ремонта - пода беше доста топъл и при -15 външна вътре без отопление беше 14гр. със стара дървена дограма. Минах на естествен паркет в целия апартамент и пода изстина. Преди около месец изгасих всичко за 4-5 дена и резултата беше 12гр вътре, а вън да е падало до -10гр. Така че с дървенийка си е хубаво, но трябва повечко жега допълнително. Все забравям да напомня на комшиите да почерпят за изолацията на тавана им.
Лошо ... дали има някакво по плътно древо дето като го метнеш във вода да потъва.. ако има такова
Цитат:
cooler
Лошо ... дали има някакво по плътно древо дето като го метнеш във вода да потъва.. ако има такова
Има много добри плочки - пълна имитация на паркет или дюшеме.
Ще мисля нещо комбинирано ... :)) ред плочки ред паркет рибя кост :))
Има и многослойни паркети с минимални дебелини, специално разработени за подово отопление. Само не ми е ясна идеята за вкарване на тръбите в плочата.
Оппа това звучи по-интересно...
Тъй плочките ги оправихме, кажи сега за термопомпата. Предполагам LG, ама модел, цена, възможности
Все още не съм решил, но ще е:
9kW или 12kW,
Model:
HN0914/HU091 цена ~ 7500 с ДДС монофазна
или
HN1616/HU123 цена ~ 9500 с ДДС трифазна
Е, това не са точно цените които аз ще платя, но това са ориентировъчни клиентски цени на тези съоръжения
Бих качил каталог, но компютъра в офиса ми е с определени рестрикции относно ъплодването и мога единствено да пращам файлове през мейла така че който се интересува от моделите може да ги чукне в гуглето.
Имайки предвид че Чез ми отпуснаха само 15кВ трифазно захранване вероятно ще мина на HN1616/HU123 за да разпределя товарът по добре, а и е с двойно по голям топлообменник отвън което ме кара да очаквам по добри параметри при частично натоварване...
От друга страна с планираните 180мм изолация и тройни стъклопакети товарът на цялата ми къща при -15 градуса външна темп. е под 6 кВт изчислително и се блазня да сложа 7 кВт термопомпа, но вероятно ще реша в посления момент ...
Бойлера вече съм го купил - 300 литра с две серпентини неръждавейка, за слънчевите колектори ще направя подготовка но ще ги инсталирам по нататък след като се отърся от финансовия шок покрай цялата къща :)
По отношение на инсталацията предвиждам подово в цялата къща и две независими линии ( по една на етаж) за вентилаторни конвектори ако не ми хареса ефекта от подовото охлаждане ... Планирам и контролер в който да събера управлението на инсталациите от цялата къща - осветление, отопление, охрана и т.н.