Ах, ах, мислех, че няма по-лош вариант от съществуващото положение, ти обаче ме убеди в обратното с тези фотоволтаични панели.
Ах, ах, мислех, че няма по-лош вариант от съществуващото положение, ти обаче ме убеди в обратното с тези фотоволтаични панели.
Боби, колегата си е прав, но при някое друго законодателство.
За кое е прав, че с фотоволтаични панели ще генерира ел. енергия колко му трябва за котела ли бойлера?
Всеки си решава сам, аз си дадох мнението. Може да го приемеш или не това си е твое право. Да ти доказвам нещо, което знам със сигурност и с формули няма да стане. Порови във форума "направи сам" там има обширна тема с експеримента и реални данни от него какво и колко може да изкараш от фотоволтаиците (не ми се рови за линка).
Къща на 2 етажа с колекторите за подово на всеки етаж, 240 м2 е подовото. С оглед на това, че в краят на тази година изтича договора между Украйна и ***** за транзит на газ почвам да се ослушвам за подходяща/и помпи въздух-вода. Не съм ги проучвал отпреди няколко години и сигурно са се променили нещата. Кой вариант и по-евтин и надежден - с една или две помпи ? Евентуални модели, от които имате положителни наблюдения. Имам и бойлер 300л, но той освен серпентини има и вграден ел.нагревател и може да не се топли от помпата. Сега котелът ми е Витоденс 100-W 4,7-26 кв и работи с 20%, рядко 40% от мощността си за отопление. Надявам се, да не се стига до крайности, но не виждам друг вариант за отопление ако няма газ. Нямам монтирани климатици(не ги понасяме с жената), твърдото гориво също не е опция.
Много малка е вероятността да няма природен газ в страната. Още повече специално за битови потребители. Нужното количество не е особено голямо (за битовите потребители) и не вярвам да е трудно да се осигури.
И аз се надявам да има, но от зимата още се знае, че може да има такъв проблем и никой(от властимащите) не обелва дума какво правим по въпроса.
Няма да давам препоръки за марката. Очевидно си доста запознат и ще направиш добро проучване. Само обърни внимание на фирмата доставчик. Колко са надеждни, какво гаранционно и след гаранционно обслужване предлагат. Защото като ти спре помпата през зимата това е важно как ще отреагират.
Вържи си бойлера. Лятото топлата вода ти е почти безплатно.
И последно ако още изпитваш съмнения, едно сравнение. Имам приятел които се топли на газ (марков кондезен котел), при една и съща квадратура на къщите и идентични характеристики, аз плащам с около 30% по малко за отопление или около 100лв. Знам че нямам как 500-600лв на година да осмислят смяната на котела с ТП, но може да ги добавиш към другите плюсове.
И последно, помисли дали няма да я ползваш за охлаждане.
Очквам след седмица-две да приключа най-сетне проточилата се процедура с продажба на имот.т.е да постъпят пари в бюджетеца.
Ще рискувам с китайска термопомпа доставена директно от производител скогото се свързах .Ще спестя подробности за допълнителните ремонтни работи по изолиране ,поставяне на стенно отопление на някои възншни стени,таван ,някои вътрешни стени ,поставяне на рекуператор за 2 влажни спални .
Ето я и термопомпата -12 КВТ
Апартамент 96 м2 .външни стени с 5 см стиропор (силно компроментирана изолация.2 от спални допълнителна вътрешна изолация каменна вата. ,бойлер с 1 неизползвана серпентина -1м2 нагревна повърхност . .
Ще рискувам с ефтинджос ТП . До сега този производител / търговският му представител) е много комуникативен ,т.е надявам се в случай на проблем да реагира подобаващо . Във Варна техници и грамотни хора има ,т.е мога да попадна на хора за монтаж и изграждане на инсталацията.
Този модел има и управление за соларна инсталация ,производителността на ТП варира според нуждите .-4 скорости на компресора ,функция за легионела,много висок.
Ще рискувам. Няма изгледи да се прекара газ в комплекса, апартамента е засенчен ......камина с водна риза ......има си подробности от вътрешното разположение ,които ме задържат-примерно може ли да се постави камината на повече от 3 метра от комина и други подобни. ЩЕ РИСКУВАМ С ТАЗИ.
Какви пари излиза тази термопомпа? Ще чакаме и отзиви зимата.
Здравейте. Имам конкретно питане за отопление/охлаждане на апартамент в Бургас - на последен 7 етаж, изцяло западно изложение, 138м2. Нова сграда, изолация 10см на стените и покрива. Немска дограма (забравих каква) със стъклопакет с някакви специални стъкла (по-дебели от стандартните).
Има три спални една до друга (18м2 + 16м2 + 18м2) и дневна/хол/кухня (38м2). През летните месеци няма да сме там (15.06-15.09), но все пак желая да има охлаждане заради междинните месеци.
Каква по мощност термопомпа трябва да се сложи, като външното тяло ще е отгоре на равен покрив с тръбен път около 10м през комина ? Като бюджет мога да отделя 15-20.000 с ддс. Нямам възможност за монтаж на подово, така че трябва да стане с конвектори на стените.
Другата алтернатиа ми е ковнекторни радиатори на ток за отопление (френски, норвежки) и климатици за охлаждане (Gree примерно).
И каква е разликата в комфорта при отопление с ТП + ковектори и нормален климатик?
Според някои колеги голяма. Личен опит и наблюдения нямам.
Моя “опит” от хотели е че си бръмчат и духат точно като климатици.
Може да се сравняват с подовите като разпределение на топлината.
“ Вентилаторен конвектор Innova Airleaf RS 800 + управление E4T643II “
Ей това сигурно е много добро, но и цената му е....