А бе учудващо как се доверяваш на строител да ти изгражда отоплителната система, че и да ти доставя термопомпата, но не ме интересуват много Вашите отношения. Само забелязвам, че всичко е общо взето х2. Най-голямата термопомпа GREE (16кВт, независимо монофазна или трифазна ) е на цена 8400лв, а не 6-7000Евро. Предполагам, че цената, която споменаваш включва и друго оборудване - буфери, помпи, управления, но съм сигурен, че строителят няма как да разбира от всичко, та вариантите са 3:
1. Тази сложна система, ако бъде изпълнена от него няма да работи както трябва
2. Ще се довери на подизпълнител, който разбира, а той само ще умножи цената по 2
3. Ще се довери на подизпълнител, който не разбира достатъчно, но дава ниска цена. В този случай цената пак ще е х2, но има голям риск и да не работи както трябва
Иначе преди ден пуснахме точно такава ТП и просто съм смаян колко са напреднали китайците - много тиха работа на външното тяло, всичко е много кадърно направено, мнго добро управление, с много възможности. Явно симбиозата с водещи немски фирми от отоплителния бранш се отразява много добре и на двете страни! Не мога да кажа как ще се държи машината в големите студове, но тази зима ще наблюдавам поне 2-3, та след няколко месеца ще имам отзиви.